Parlamentarul ucrainean Oleksii Goncearenko a scris pe pagina sa de Twitter că președintele Klaus Iohannis ar urma să mergă joi într-o vizită la Kiev alături de președintele francez, Emmanuel Macron, de cancelarul german Olaf Scholz și de premierul italian Mario Draghi.

Klaus IohannisFoto: AGERPRES

„Cei trei muschetari. Președintele Macron, cancelarul Scholz și prim-ministrul Draghi vor vizita Kievul joia aceasta. Iar ca d'Artagnan președintele României, Iohannis.”, a scris Goncearenko.

Ziarul german Bild și cotidianul italian Il Giornale au dezvăluit că Scholz pregătește o vizită la Kiev împreună cu premierul italian Draghi și Macron.

Cele două mari ziare nu pomenesc însă nimic de faptul că celor trei li se va alătura și președintele Klaus Iohannis.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va vizita România și Moldova marți și miercuri pentru a transmite solidaritatea țării sale cu aliații din Europa de Est în contextul războiului din Ucraina.

Cu ocazia vizitei sale de la București, Macron se va întâlni marți cu soldații francezi mobilizați în România, iar miercuri va pleca înspre Chișinău, unde va reafirma sprijinul Franței pentru Moldova.

Întrebat dacă va vizita Ucraina, biroul președintelui francez a transmis că vizita va avea loc atunci când se consideră că se va dovedi utilă președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Aurescu: Vizitele la Kiev se anunţă după ce au loc, nu înainte

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, evită să facă orice comentariu cu privire la o posibilă vizită a preşedintelui Klaus Iohannis la Kiev, alături de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, de cancelarul Germaniei, Olaf Scholz şi de primul ministru al Italiei, Mario Draghi. Aurescu aminteşte că, în condiţiile actuale, vizitele înalţilor demnitari în capitala Ucrainei au fost anunţate post factum, potrivit News.ro.

"Vizitele preşedintelui şi programul acestuia sunt anunţate doar de către Administraţia Prezidenţială. În al doilea rând, aşa cum aţi constatat deja din multele vizite care deja s-au făcut la Kiev până în momentul de faţă, acestea se anunţă după ce au loc, nu înainte, prin urmare, acesta este comentariul meu la acest moment”, a declarat Bogdan Aurescu, răspunzând unei întrebări, luni seară, la Digi 24.

În ceea ce priveşte postarea parlamentarului ucrainean, ministrul de Externe consideră că faptul că numele lui Iohannis este folosit alături de cel al liderilor francez, german şi italian este "o alăturare onorabilă" care arată "importanţa pe care România o are în Alianţa Nor-Atlantică şi în plan regional”.

Parlamentarul ucrainean Oleksiy Goncharenko a scris pe Twitter: "Cei trei muschetari. Preşedintele Macron, cancelarul Scholz, prim-ministrul Draghi vor vizita Kievul joi. Şi ca d'Artagnan preşedintele României Iohannis".

Urmărește ultimele evoluții din a 110-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.