În cea de-a 109-a zi de război, ucrainenii au primit de la germani două super-generatoare și sisteme de comunicații de la Elon Musk, iar Macron, Scholz și Draghi se pregăteau să meargă la Zelenski. O comisie a Națiunilor Unite a fost sâmbătă în Ucraina pentru a investiga crimele de război.

Razboi in UcrainaFoto: Profimedia Images

Cele mai importante informații de duminică, cea de-a 109-a zi a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:00Noul material privind invazia, cu evenimentele de luni, poate fi văzut aici

23:55Forțele ruse au atacat centrala termică Vuhledar din Donețk, potrivit publicației locale ucrainene Novosti Donbassa, scrie The Guardian.

În videoclipurile postate online, pot fi văzute coloane de fum negru ridicându-se deasupra centralei electrice, una dintre cele mai înalte structuri din Ucraina.

Uzina este controlată de Forțele Armate ale Ucrainei. Forțele ruse ocupă orașul Svitlodarsk, la aproximativ cinci kilometri de centrala. Luptele aprige pentru centrală continuă.

22:44Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că bilanțul deceselor printre soldații ruși ar putea ajunge la peste 40.000 de soldați până la începutul lunii iulie.

22:05Fake news viral: Ucraina începe mobilizarea femeilor pe 15 iunie / Știrea, preluată inclusiv de o parte a presei din România

Rușii au distrus un pod peste râul Doneț

22:02Forțele ruse au distrus un pod care leagă orașul asediat Severodonețk de orașul Lisichansk, întrerupând o posibilă rută de evacuare pentru civili, potrivit oficialilor locali, relatează The Guardian.

Serhii Gaidai, guvernatorul provinciei Lugansk, a declarat, duminică, că armata rusă a distrus un pod peste râul Doneț care lega cele două orașe.

El a adăugat că bombardamentele rusești de la Lisichansk au ucis o femeie și au distrus patru case și un centru comercial.

Potrivit șefului administrației Severodonețk, aproximativ o treime din oraș a rămas sub controlul forțelor ucrainene și aproximativ două treimi erau în mâinile Rusiei.

21:30Șeful Comitetului Rus pentru Prevenirea Torturii a anunțat duminică că a desființat organizația după ce autoritățile ruse au etichetat-o ​​drept „agent străin”.

Serghei Babinets a spus că această estichetă este o insultă. „Nu vrem să continuăm să lucrăm fiind etichetați „agenți străini”. Considerăm acest termen o insultă și o calomnie”, a spus Serghei Babinets pe Telegram.

21:20Forțele ruse au sărbătorit ziua lor națională exportând metal furat de la Mariupol, potrivit lui Petro Andriușchenko, un consilier al primarului orașului.

Într-o declarație publicată duminică pe Telegram, Andriușchenko a adăugat că ziua națională a Rusiei, care este pe 12 iunie, este „ziua unui ucigaș și a unui hoț”.

20:58Mesajul Ursulei von der Leyen pentru Zelenski: Depășiți acest război atroce, dar vrem să privim mai departe / Trebuie consolidate statul de drept și lupta anti-corupție

19:47Forţele ruse şi aliaţii lor separatişti din Republica Populară Lugansk nu intenţionează ”să ia cu asalt” uzina chimică Azot din oraşul Severodoneţk, unde trupele ucrainene continuă să lupte, a declarat un oficial separatist, sub rezerva anonimatului

Rușii recrutează cu forța oameni din Donbas

19:19Compania britanică de apărare QinetiQ va furniza Ucrainei 10 roboți TALON, folosiți pentru deminări, scrie agenția Ukrinform, citându-l pe primul adjunct al șefului Departamentului de Poliție al Ucrainei, Oleksiy Biloshitsky.

19:13Rusia recrutează cu forța tineri din Donbas pentru a umple golurile din primele linii. „L-au luat de pe stradă. I-au schimbat hainele și l-au trimis să lupte”

18:35Mesajul unui comandant ucrainean pentru forțele armate: Sunt tineri de 18 ani forțați să lupte în război / Nu vreau ca fiul meu să termine ceea ce nu am terminat eu / Trebuie să să terminăm războiul pentru copiii noștri

17:40Putin i-a îndemnat pe oameni să fie uniți de Ziua Rusiei

17:29Jens Stoltenberg Preocupările Turciei privind aderarea Finlandei şi Suediei la NATO sunt ”legitime”

Fost soldat britanic, ucis în lupte de la Severodonețk

17:20FOTO În Ucraina, absolvenții își iau rămas bun la propriu de la școală. „Ne-au furat ziua absolvirii, ne-au furat copilăria”

16:36Un fost soldat britanic a fost ucis în în lupta împotriva rușilor în orașul ucrainean Severodonețk, a spus familia sa.

Jordan Gatley a părăsit armata britanică în martie pentru „pentru a-și continua cariera de soldat în alte zone” și a ajutat trupele ucrainene să-și apere țara împotriva Rusiei, relatează The Guardian.

15:56Rusia realizează treptat progrese în jurul Severodonețk / Folosește toată superioritatea militară pentru asta - Evaluare britanică

14:48Atacul cu rachete lansate de ruși în vestul Ucrainei, regiunea Ternopil, a vizat un depozit de armament furnizat de SUA și Europa Ucrainei. Depozitul a fost distrus. Rușii au lovit și zone rezidențiale. Amintim că 22 de oameni au fost răniți.

14:40Trupele ruse distrug al doilea pod către Severodonetsk. Potrivit guvernatorului regiunii Luhansk, Serhiy Haidai, forțele ruse bombardează în prezent ultimul pod care face legătura cu orașul, în încercarea de a-l izola complet.

14:04Rutele stabilite prin Polonia şi România pentru exportul cerealelor din Ucraina se confruntă cu blocaje, declară un oficial ucrainean

13:42Peste 4 milioane de ucraineni s-au refugiat în Polonia

Germania blochează Spania să trimită tancuri Leopard în Ucraina

13:11Escroci care înșelau rudele soldaților ucraineni dispăruți sau uciși, demascați de Serviciul Secret

12:30Germania blochează Spania să trimită tancuri Leopard în Ucraina. Der Spiegel relatează, citând surse guvernamentale, că Germania a avertizat Spania că „ar constitui o abatere” de la presupusa decizie informală a Occidentului de a nu furniza tancuri Ucrainei. ”Dacă Berlinul ar fi fost de acord, ar fi fost prima dată când un membru NATO ar fi livrat Ucrainei tancuri de luptă”” relatează Der Spiegel.

12:00UE se află în fața unei decizii istorice privind candidatura Ucrainei, spune șefa Comisiei Europene

11:20Atac cu rachete într-un oraș din vestul Ucrainei: 22 de răniți, printre care un copil de 12 ani

10:54Câți soldați a pierdut Rusia de la debutul războiului (ultimul raport al Kievului)

10:44Peste 795 de copii au fost uciși sau răniți în Ucraina, au anunțat autoritățile de la Kiev. Cel puțin 287 de copii au murit și 508 au fost răniți în conflict, autoritățile precizând că o confirmare a tuturor datelor este dificilă în zonele de ostilități active și teritoriile ocupate.

Explozii la Berdiansk

10:24Ucraina deţine în continuare controlul asupra uzinei chimice Azot din oraşul Severodoneţk, unde sute de civili se adăpostesc, a anunţat duminică dimineaţă guvernatorul provinciei Luhansk, Serhiy Haidai.

09:53Au fost raportate 3 explozii în Berdiansk ocupat de ruși. Potrivit consiliului municipal, una dintre explozii a avariat o stație electrică din orașul Berdiansk ocupat de ruși, regiunea Zaporojie. O parte a orașului a rămas fără electricitate.

09:18Arca: În interiorul rețelei de tineri activiști ruși care lucrează pentru a-l doborî pe Putin

09:00Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a deschis un centru pentru refugiații ucraineni în capitala Lituaniei, Vilnius. De la începutul invaziei Rusiei, Lituania a adăpostit peste 50.000 de ucraineni. ”Am vrut ca ucrainenii care au fost forțați să vină în Lituania din cauza războiului să aibă un loc unde să se simtă acasă. Astfel încât centrul să fie locul unde se poate aborda orice problemă, de la ajutor la comunicare. Pentru a putea studia aici, pentru a petrece timpul liber, a participa la un eveniment cultural sau un curs educațional”, a spus Zelenska.

08:44Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Haidai, a spus că luptele continuă în orașul cheie din estul Severodonetsk. Situația rămâne foarte dificilă în satul Toshkivka, la nord-vest de Severodonetsk, transmite guvernatorul. Cu toate acestea, forțele ucrainene au blocat cu succes înaintarea Rusiei lângă Popasna.

08:13Secretar de stat american: Kremlinul și-a intensificat represiunea împotriva societății civile și a presei

07:44 Imagini care surprind luptele de stradă din Severodonețk. Aproape încercuiți de forțele rusești, luptătorii ucraineni reușesc să respingă atacul, scrie Nexta.

07:25Forțele ruse reiau atacurile la sud-vest de Izium și spre Sloviansk. Institutul pentru Studiul Războiului precizează în raportul său din 11 iunie, citând Statul Major al Ucrainei, că forțele ruse au alimentat combustibil și muniție în zona Lyman, în pregătirea operațiunilor ofensive către Sloviansk și Siversk. Institutul a evaluat anterior că forțele ruse ar putea încerca să întrerupă liniile de comunicație terestre ucrainene în Siversk și să efectueze o încercuire în locul unui avans spre Sloviansk.

07:15Rusia ar putea să preia controlul asupra întregii regiuni Luhansk în săptămânile următoare, a declarat un oficial american citat de Washington Post. Orașele ucrainene Sievierodonetsk și Lysychansk, care au devenit epicentrul bătăliei pentru Donbas, ar putea cădea în mâinile forțelor ruse în termen de o săptămână, a spus oficialul american citat de Washington Post, vorbind sub rezerva anonimatului.

Scholz, Macron si Draghi vor merge la Kiev în iunie

06:39Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat în discursul adresat naţiunii, că decizia de a acorda statutul Ucrainei de aderarea la UE va întări nu doar statul său, ci întreaga Uniune Europeană. "Faza finală a marelui maraton diplomatic, care urmează să se încheie într-o săptămână şi jumătate, a început astăzi. Şi în acest maraton suntem de fapt împreună cu Uniunea Europeană - într-o singură echipă, iar această echipă trebuie să câştige. Sunt sigur că vom primi în curând un răspuns cu privire la statutul de candidat pentru Ucraina. Sunt convins că această decizie poate întări nu doar statul nostru, ci şi întreaga Uniune Europeană.

00:25Aproximativ 10.000 de soldați ucraineni au fost uciși de la invadarea țării de către Rusia în februarie, potrivit unui consilier militar al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

23:05Ucraina acuză Rusia că vrea să repete Holodomorul

21:34Olaf Scholz va merge cu Macron în Ucraina înainte de summitul G7 - presă

21:09 Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a declarat că partea de nord a regiunii Donețk, inclusiv unele dintre cele mai mari orașe ale sale, inclusiv Kramatorsk, Sloviansk, Kosteantînivka, Bakhmut și Drujkivka, a rămas fără curent după ce bombardamentele rusești au deteriorat liniile electrice din regiune.

21:03O comisie formată din liderii Consiliului Drepturilor Omului (apropiată de ONU) a ajuns sâmbătă în Ucraina pentru a investiga crimele legate de agresiunea rusă, scrie presa ucraineană, citând-o pe vicepreședintele Radei Supreme Olena Kondratyuk.

20:42În regiunea Odesa, în timp ce se relaxa pe plajă, un bărbat a fost aruncat în aer de o mină

20:12Locuitorii din Hersonul ocupat au refuzat să ia parte la impunerea cetățeniei ruse prin distribuirea de pașapoarte rusești, scrie agenția Ukrinform, care îl citează pe vicepreședintelel consiliului regional Herson, Yuri Sobolevsky.

Sinteza celor mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rolls-Royce Germania a furnizat Ucrainei două super-generatoare de energie, a anunțat sâmbătă Ministerul german al Sănătății.
  • SUA au anunțat că vor boicota Forumul Internațional de la Sankt Petersburg, care urmează să aibă loc în Rusia la sfârșitul acestei luni. „Îndemnăm guvernele și companiile să se alăture boicotului nostru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.
  • Ucraina deține controlul fabricii chimice Azot din Severodonețk, unde se adăpostesc sute de civili, a declarat sâmbătă guvernatorul regiunii, după ce un separatist susținut de Rusia a susținut că între 300 și 400 de luptători ucraineni au fost prinși acolo.
  • O comisie a Națiunilor Unite a sosit sâmbătă în Ucraina pentru a investiga crimele de război. Vicepreședintele parlamentului Ucrainei, Olena Kondratyuk, a spus că scopul comisiei este să monitorizeze crimele de război și încălcările drepturilor omului.
  • Aproximativ 10.000 de soldați ucraineni au fost uciși de la invadarea țării de către Rusia în februarie, potrivit unui consilier militar al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. El a adăugat că numărul zilnic al victimelor ucrainene era în jur de „200 până la 300 de morți”.
  • Forțele armate ale Ucrainei au primit noi sisteme de comunicații prin satelit Starlink de la fondatorul și CEO-ul SpaceX, Elon Musk. Ministerul ucrainean al apărării a spus că acestea vor fi folosite pentru „misiunile speciale” ale forțelor sale de informații.
  • Cancelarul german, Olaf Scholz, plănuiește o vizită la Kiev alături de președintele francez, Emmanuel Macron, și de premierul italian, Mario Draghi. Liderii vor să se întâlnească cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, înainte de summitul G7.