La trei zile după invazia Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin, Daniil Ken a participat la un protest la Sankt Petersburg. A fost arestat și închis pentru 15 zile. Poliția i-a percheziționat casa pentru a cincea oară în trei ani, scrie inews.co.uk. „Familia mea a fost supărată și mi-a cerut să părăsesc Rusia”, a spus Ken, șeful sindicatului Alianța Profesorilor, afiliat la fundația liderului opoziției Alexei Navalny.

Vladimir PutinFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

A fugit la Erevan, Armenia, și a găsit cazare în cadrul Arcei – un apartament spațios plin de dizidenți exilați. Un club de șah și lecțiile de limbă l-au ajutat să se acomodeze, iar de curând s-a întors la muncă, expunând între timp abuzurile regimului președintelui rus și oferind sprijin victimelor acestuia.

Apartamentul în care stă face parte din The Ark House, înființată la scurt timp după începutul războiului de avocata pentru drepturile omului, Anastasia Burakova. După invazia Ucrainei de către Rusia din februarie, o serie de noi legi din Rusia care incriminează protestul și opoziția față de regim au sporit amenințările la adresa dizidenților. Alegerea pentru mulți a fost ori fuga ori închisoarea, a spus ea.

„Primeam sute de mesaje de la activiști și jurnaliști care întrebau despre probleme legale și imigrație”, își amintește doamna Burakova, ea însăși forțată să părăsească țara anul trecut, după ce organizația ei care se ocupa de asistență juridică a fost catalogată „indezirabilă” și dizolvată.

Ea a început o campanie de crowdfunding cu sprijinul Comitetului Anti-Război, un grup care include pe unii dintre cei mai importanți critici ruși ai lui Putin, cum ar fi Mihail Hodorkovski - un miliardar care a fondat Fundația Rusia Deschisă.

Arca operează acum trei proprietăți în Erevan și Istanbul, orașe care sunt ușor accesibile, deoarece Armenia și Turcia nu necesită vize pentru călătorii ruși și nu și-au închis spațiul aerian pentru avioanele rusești. Poate găzdui 93 de persoane. Arca oferă, de asemenea, o serie de servicii de asistență, inclusiv asistență juridică, consiliere în materie de imigrare, tratament psihologic și ajutor pentru găsirea unui loc de muncă și cazare. Asemenea grupuri de ajutor reciproc au fost înființate în zeci de țări, din Norvegia până în Mexic. Costurile totale sunt de aproximativ 30.000 de lire sterline pe lună, toate strânse prin crowdfunding.

Doamna Burakova estimează că proiectul său a oferit sprijin pentru aproximativ 50.000 de oameni, o proporție semnificativă din sutele de mii de ruși despre care se crede că au fugit din țară după război.

Deși a început ca un serviciu în primul rând umanitar, de-a lungul timpului a devenit mai mult o operațiune politică. Imigranții trebuie să fie împotriva războiului și împotriva domnului Putin pentru a fi eligibili pentru sprijin, iar oponenții vocali au prioritate. Când vine vorba de alocarea de resurse limitate, „alegem mai întâi oamenii cu o poziție publică împotriva războiului”, spune doamna Burakova.

În calitate de șef al Alianței Profesorilor, Daniil Ken se concentrează pe educație. Alianța oferă sprijin legal pentru profesorii care au încălcat legile represive și au avut de suferit. Într-un caz recent, grupul a reprezentat un profesor care a fost amendat cu 30.000 de ruble (380 de lire sterline) pentru că a postat un mesaj „Fără război” pe rețelele de socializare.

Domnul Ken se ocupă și de extinderea internațională a Arcei. „Scriem scrisori universităților occidentale și le cerem să retragă doctoratele onorifice pe care le-au dat profesorilor ruși care susțin deschis războiul”, spune el. El a cerut Universității Swansea să retragă o invitație făcută academicianului pro-Putin, Yuri Mikalchevsky, de a participa la o conferință.

În timp ce părăsirea patriei este traumatizantă pentru mulți dizidenți, există totuși avantajul unei mai mari libertăți de exprimare. „Cei care au plecat au o ocazie foarte bună de a vorbi liber pe subiecte anti-război și de a publica sub nume propriu”, spune Daniil Chebykin, care locuiește acum într-o „țară din Caucazul de Sud”, cu asistența Arcei, el fiind urmărit penal pentru organizarea de proteste în Rusia.

Deși viața în străinătate permite o mai mare libertate, exilații ruși sunt conștienți că nu sunt în afara accesului regimului. Activiștii raportează că sunt supuși supravegherii, iar site-ul web The Ark a fost atacat. Dizidenții din Armenia, care acum găzduiește una dintre cele mai mari comunități rusești, știu că Rusia are mijloace de negociere cu guvernului gazdă și ar putea urmări extrădarea lor.

Dar oponenții lui Putin au acceptat de mult acest risc, spune doamna Burakova. Ark intenționează să extindă și să deschidă birouri pentru grupurile de opoziție din diferite țări. „Suntem cea mai mare platformă pentru imigranți cu o poziție împotriva războiului”, spune ea. „Vrem să construim structura și să unim rușii și să le dăm sentimentul că nu sunt singuri”.

Ambiția supremă pentru mulți dizidenți este să se întoarcă acasă. Ei știu că asta se poate întâmpla numai după căderea regimului