Prea mulți cetățeni ruși sunt în spatele gratiilor pentru „crima” de a spune adevărul puterii despre acțiunile guvernului lor. Această represiune internă are loc în timp ce Kremlinul poartă un război neprovocat și nejustificat împotriva unui stat suveran vecin, spune secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, cu ocazia zilei Federației Ruse.

Anthony BlinkenFoto: Profimedia Images

Ziua Federației Ruse este sărbătorită anual la 12 iunie, începând din 1992. Ziua comemorează adoptarea Declarației suveranității de stat a Republicii Socialiste Federative Sovietice Ruse (RSFSR) la 12 iunie 1990. Adoptarea acestei Declarații de către Primul Congres al Deputaților Poporului a marcat începutul reformei constituționale în statul sovietic rus.

Mesajul lui Blinken, integral:

”Guvernul Rusiei încearcă să-și țină cetățenii la întuneric despre atrocitățile pe care le comite împotriva poporului Ucrainei.

În numele Statelor Unite ale Americii, îmi exprim dorința unui viitor mai pașnic pentru poporul Rusiei care comemorează azi Ziua Rusiei. 12 iunie 1990, a marcat un pas important în îndeplinirea aspirațiilor poporului Rusiei pentru libertate, democrație și doborârea barierelor care îl despart de restul lumii.

Cetățenii ruși, ca și oamenii de pretutindeni, merită să-și trăiască viața fără represiune și să își poată exercita drepturile omului și libertățile fundamentale fără teama de pedeapsă. Aceasta include posibilitatea de a-și exprima opiniile și de a participa în mod pașnic la activități civile și politice din propria lor țară.

Din păcate, nu aceasta este realitatea în Rusia de astăzi, unde Kremlinul și-a intensificat represiunea împotriva societății civile și a presei independente. Prea mulți cetățeni ruși sunt în spatele gratiilor pentru „crima” de a spune adevărul puterii despre acțiunile guvernului lor. Această represiune internă are loc în timp ce Kremlinul poartă un război neprovocat și nejustificat împotriva unui stat suveran vecin. Guvernul Rusiei încearcă să-și țină cetățenii la întuneric despre atrocitățile pe care le comite împotriva poporului Ucrainei.

Războiul de la Kremlin a lăsat Rusia izolată la nivel internațional și le fură cetățenilor ruși de posibilitatea de a construi un viitor mai bun în armonie cu vecinii lor. Această izolare nu este inevitabilă, ci rezultă din deciziile liderilor Rusiei. În această Zi a Rusiei, recunoaștem dorințele poporului Rusiei care încă caută – așa cum a făcut-o în iunie 1990 – libertatea și demnitatea, deseori cu un mare risc personal”