Președintele rus Vladimir Putin a eliberat-o din funcție pe fosta procuroare generală a Crimeii Natalia Poklonskaia după ce aceasta a criticat războiul din Ucraina, catalogându-l drept o „catastrofă”, anunță The Moscow Times.

Natalia PoklonskaiaFoto: kremlin.ru

După ce și-a dus la capăt mandatul de procuror general Poklonskaia a fost aleasă deputat în parlamentul de la Moscova și apoi numită director adjunct al Rossotrudnichestvo, agenția federală a Rusiei responsabilă de relațiile cu rușii din afara țării.

În vârstă de 42 de ani, ea este membră a partidului Rusia Unită condus de Putin. Născută în Ucraina, ea a trecut de partea rușilor în timpul anexării ilegale a Crimeii din 2014.

Poklonskaia a scris pe canalul său de Telegram că se va muta într-un alt post și i-a mulțumit lui Putin pentru „încrederea și susținerea” lui.

Demiterea sa din funcție vine la câteva săptămâni după ce aceasta a criticat invadarea Ucrainei, catalogând „operațiunea militară specială” declanșată pe 24 februarie drept o „catastrofă”.

Ce a spus fosta procuroare generală a Crimeii despre războiul din Ucraina

„Mor oameni, case și orașe întregi sunt distruse, lăsând milioane de persoane refugiate. Trupuri și suflete sunt mutilate. Inima mi-e plină de durere”, a afirmat ea.

„Cele două țări native ale mele se ucid reciproc și nu asta mi-am dorit și nu îmi doresc asta”, a mai spus ea în timpul unui mesaj video transmis la un forum internațional organizat în luna aprilie.

Ulterior ea a criticat și afișarea literei Z, devenită un simbol al susținerii războiului din Ucraina. Comentariile sale au declanșat indignare, inclusiv din partea șefului ei, directorul Rossotrudnichestvo, Evgheni Primakov.

Acesta a afirmat că Z-ul este un simbol al „eliberării Ucrainei de răul evident al teroriștilor și bandiților”.

Poklonskaia nu a precizat ce post urmează să ocupe sau dacă acesta va fi în continuare unul în guvern.

Urmărește ultimele evoluții din a 110-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.