„Costul uman” al bătăliei de la Severodoneţk, un oraş strategic din estul Ucrainei, este „înspăimântător”, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul în care ruşii şi-au întărit controlul acolo în ultimele zile fără a reuşi, totuşi, să cucerească în întregime această localitate, notează AFP și Agerpres.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

„Costul uman al acestei bătălii pentru noi este foarte mare. Este chiar înspăimântător”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul său adresat zilnic ucrainenilor difuzat pe Telegram.

„Bătălia pentru Donbas va rămâne cu siguranţă în istoria militară drept una dintre cele mai violente bătălii din Europa”, a subliniat preşedintele ucrainean.

Aproape 100 de soldaţi ucraineni uciși în fiecare zi

„Până la 100 de soldaţi ucraineni” sunt ucişi şi „500 răniţi în fiecare zi” în luptele cu armata rusă, a declarat joi ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

La rândul său, Volodimir Zelenski a indicat la 1 iunie că armata sa pierde „între 60 şi 100 de soldaţi” zilnic.

„Avem de-a face cu Răul absolut”, a comentat el luni seară. Înainte de a adăuga: „Nu avem de ales decât să mergem înainte şi să ne eliberăm ţara”, ale cărei regiuni ocupate de ruşi în sud şi est se confruntă cu „o blocadă civilizaţională”, ruşii „blocând toate comunicaţiile” spre exterior.

Volodimir Zelenski a cerut din nou Occidentului să furnizeze „mai multe arme” armatei ucrainene, într-un moment în care trupele Moscovei controlează cea mai mare parte a Severodoneţkului şi continuă să lovească artileria ucraineană.

Mai devreme în cursul serii, guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, a indicat că „70%-80% din oraş” este ocupat de ruşi, precizând că „cele trei poduri (care leagă Severodoneţk de oraşul vecin Lisiciansk) sunt distruse”.

___________