Ucraina a pierdut un sfert din terenul său arabil din cauza ocupației rusești a anumitor regiuni din sud și est, a declarat luni ministrul agriculturii din această țară, deși acest lucru nu constituie o "amenințare la adresa securității alimentare", potrivit AFP.

Criza graului ucrainean: stocuri de grau in IndiaFoto: Mayank Makhija/NurPhoto/ Profimedia

"În pofida pierderii a 25% din terenul arabil, structura culturilor însămânțate în acest an este mai mult decât suficientă pentru a asigura consumul" populației ucrainene, a declarat ministrul adjunct al agriculturii, Taras Vysotskiï, în cadrul unei conferințe de presă.

Ucraina acuză Rusia de jaf la „scară industrială” a grâului său

Încă de la începutul lunii aprilie armata ucraineană a acuzat forțele armate ruse că fură grâul localnicilor din teritoriile pe care le-a ocupat după declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie.

„Jafurile s-au mutat la scară industrială. Am filmat imagini cu un convoi de peste 50 de mașini cu remorci care scot cereale din teritoriile noastre ocupate... Și astăzi nu știm unde le-au trimis”, afirma la momentul respectiv și primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov.

Potrivit unor estimări, doar până la începutul lunii mai rușii ar fi scos 400.000 de tone de grâu din teritoriile ucrainene pe care le-a ocupat, existând informații că un sfert din acestea ar fi ajuns în Siria la aliatul Moscovei, dictatorul Bashar al-Assad.

Urmărește ultimele evoluții din a 110-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.