Interfax, una dintre agențiile de presă ale statului rus, anunță că primul tren cu cereale trimis din regiunea Zaporojie, ocupată parțial de forțele armate ale Moscovei, a ajuns la Sevastopol.

Tren ce transporta grauFoto: James MacPherson / Associated Press / Profimedia

„Primul tren cu cereale a sosit de la Melitopol la Sevastopol. Putem spune că ruta a fost completată”, a declarat pentru Interfax Oleg Kriucikov, unul dintre consilierii lui Serghei Aksionov, liderul nerecunoscut al Crimeii, teritoriu anexat în mod ilegal de Rusia în 2014.

Kievul a întrerupt comunicația feroviară dintre Crimeea și teritoriile sale în 2014 ca urmare a ocupării peninsulei de către forțele rusești.

Marți, șeful administrației instalate de ruși în zonele ocupate din regiunea Zaporojie, a anunțat că primele 11 vagoane cu cereale au fost trimise în Crimeea. El a precizat că principalele contracte de export sunt încheiate cu Turcia și că primele livrări vor lua direcția Orientului Mijlociu.

Andrei Trofimov, adjunct al șefului CAA interimar al regiunii, a clarificat pentru Interfax că trenurile pentru transportul de marfă au fost primite din Rusia.

Ucraina acuză Rusia de jaf la „scară industrială” a grâului său

Încă de la începutul lunii aprilie armata ucraineană a acuzat forțele armate ruse că fură grâul localnicilor din teritoriile pe care le-a ocupat după declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie.

„Jafurile s-au mutat la scară industrială. Am filmat imagini cu un convoi de peste 50 de mașini cu remorci care scot cereale din teritoriile noastre ocupate... Și astăzi nu știm unde le-au trimis”, afirma la momentul respectiv și primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov.

Potrivit unor estimări, doar până la începutul lunii mai rușii ar fi scos 400.000 de tone de grâu din teritoriile ucrainene pe care le-a ocupat, existând informații că un sfert din acestea ar fi ajuns în Siria la aliatul Moscovei, dictatorul Bashar al-Assad.

Vladimir Putin laudă „recolta record” de grâu a Rusiei.

Moscova neagă aceste informații, președintele Vladimir Putin lăudând chiar producția domestică de grâu a Rusiei, despre care a spus în luna mai că ar putea atinge un nivel record în 2022.

Putin a anunțat în timpul unei întâlniri avute la Moscova pe 12 mai cu oficiali din domeniul economic că Rusia se așteaptă să recolteze 130 de milioane de tone de cereale în 2022, printre care 87 de milioane de tone de grâu.

Miercuri, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a respins acuzațiile Ucrainei privind blocarea porturilor sale de la Marea Neagră și generarea unei crize alimentare globale, susținând că Rusia nu trebuie să ia nicio măsură pentru ameliorarea situației deoarece „și-a luat deja angajamentele necesare”.

„Noi afirmăm zilnic că suntem pregătiți să garantăm siguranța vaselor ucrainene care părăsesc porturile Ucrainei și se îndreaptă spre golf (Bosfor), suntem pregătiți să facem asta în cooperare cu colegii noștri turci”, a declarat el după discuțiile avute la Ankara cu omologul său turc Mevlüt Cavusoglu.

Urmărește ultimele evoluții din a 105-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.