​Soldații ucraineni care luptă pentru a ține în frâu o ofensivă rusă asupra micului oraș Bahmut din estul țării au pledat vineri pentru mai multe arme din partea aliaților, în timp ce liderii occidentali s-au întâlnit la Munchen pentru a evalua războiul de un an care zguduie Europa. Reuniunea continuă și în weekend.

Artileriști ucraineni pe frontul din DonetkFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Rezumatul zilei:

  • Alertele de raid aerian au sunat sâmbătă în mare parte din vestul și sudul Ucrainei sâmbătă dimineața, oficialii ucraineni raportând că Rusia a tras patru rachete Kalibr din Marea Neagră.
  • Un civil a fost ucis în urma bombardamentelor în orașul Vovceansk, la doar câțiva kilometri de granița cu Rusia.
  • Numărul soldaților ruși uciși de la invazie a ajuns la 142.270, potrivit armatei ucrainene.
  • Discuțiile de la conferința de securitate de la München, unde liderii mondiali s-au adunat în acest weekend, s-au concentrat în mare parte pe război.
  • Ucraina trebuie să-și câștige lupta împotriva invaziei Rusiei, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, avertizând că o victorie a Rusiei ar putea încuraja Moscova să atace alte țări. Pistorius a spus că l-a asigurat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că Germania și aliații săi vor ajuta Kievul „atât timp cât va fi nevoie”.
  • Marea Britanie este pregătită să sprijine orice țară care este dispusă să trimită avioane de luptă în Ucraina imediat, a declarat sâmbătă premierul Rishi Sunak, îndemnând aliații să-și mențină sprijinul în războiul împotriva Rusiei
  • Moscova este nemulțumită de faptul că Moldova pare să se apropie mai mult de Uniunea Europeană
  • Deputatul rus Serghei Mironov, preşedintele partidului Rusia Justă, apropiat de Kremlin şi care are relaţii strânse cu socialiştii moldoveni, sugerează că Moscova ar putea extinde aria aşa-zisei „operaţiuni militare speciale”
  • Vicepreședintele american Kamala Harris a declarat La conferința de la Munchen că nu are „nicio îndoială" că Rusia a comis crime de război în Ucraina
  • Uniunea Europeană explorează urgent modalități prin care țările sale membre să cumpere la comun muniții pentru a ajuta Ucraina

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 360, LIVETEXT:

22:16David Petraeus, general american în retragere și fost șef al CIA, a declarat pentru CNN că crede că trupele ucrainene vor putea împinge forțele ruse mai departe în această vară, în funcție de aprovizionarea cu arme și de strategie.

21:31Nu de puține ori rușii mobilizați pentru războiul din Ucraina s-au plâns de proasta pregătire sau de lipsa antrenamentelor, acum însă un scurt video devenit viral pe Twitter arată că forțele armate ale Rusiei sunt capabile să se rănească singure încercând să distrugă pozițiile ucrainenilor.

21:11Premierul ungar Viktor Orban a declarat sâmbătă că Europa este „indirect în război cu Rusia”, în timp ce mai multe țări europene se angajează să trimită tancuri de luptă pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva invaziei Moscovei, relatează Reuters.

Marea Britanie este pregătită să sprijine țările care vor să trimită avioane Ucrainei

19:43Regiunile din estul Ucrainei Lugansk și Harkov s-au confruntat sâmbătă cu mai multe atacuri din partea forțelor ruse, în timp ce soldații ruși nou recrutați par să înlocuiască luptătorii Wagner, au declarat liderii militari locali, relatează CNN.

„Numărul de luptători Wagner a scăzut semnificativ în prezent, comparativ cu ceea ce am văzut acum câteva luni. Cel mai probabil au fost uciși în sectoarele Bahmut și Soledar”, a scris Serhii Gaiday, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, pe Telegram.

19:39Marea Britanie este pregătită să sprijine orice țară care este dispusă să trimită avioane de luptă în Ucraina imediat, a declarat sâmbătă premierul Rishi Sunak, îndemnând aliații să-și mențină sprijinul în războiul împotriva Rusiei, relatează Reuters.

19:27 Guvernul olandez a anunțat sâmbătă că își va închide consulatul din Sankt Petersburg și că va limita numărul de diplomați ruși la ambasada Rusiei de la Haga, relatează Reuters.

"Rusia continuă să încerce să introducă în secret agenți de informații în Țările de Jos sub acoperirea diplomației. Nu putem și nu vom permite asta", a declarat ministrul de externe Wopke Hoekstra într-un comunicat.

Guvernul olandez a ordonat, de asemenea, biroului comercial rus din Amsterdam să închidă până marți.

19:22O fotografie cu un „trofeu proaspăt”, care înfățișează un obuzier autopropulsat ucrainean capturat de ruși și care a fost publicată pe un canal de Telegram care are legături cu compania militară privată Wagner, a dezvăluit localizarea unei mari baze de reparații a echipamentelor militare ale trupelor ruse lângă Lugansk, scrie Ukrainska Pravda, citând Radio Europa Liberă.

Un deputat rus amenință Republica Moldova, în timp ce Mosova își exprimă nemulțumirea față de „retorica antirusească” a guvernului moldovean

18:45Moscova este nemulțumită de faptul că Moldova pare să se apropie mai mult de Uniunea Europeană, relatează presa de stat rusă, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari ale SUA că Rusia ar putea încerca să destabilizeze mica țară din Europa de Est, relatează CNN și News.ro.

18:23Ucraina trebuie să câștige lupta împotriva invaziei rusești, a declarat sâmbătă ministrul german al Apărării Boris Pistorius, avertizând că o victorie a Rusiei ar putea încuraja Moscova să atace alte țări, relatează Reuters.

Pistorius a declarat la Conferința de Securitate de la München că l-a asigurat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că Germania și aliații săi vor ajuta Kievul „atâta timp cât va fi nevoie”.

„Am spus clar: Ucraina trebuie să câștige acest război”, a spus Pistorius.

„Rusia poartă un război brutal de agresiune și cucerire împotriva Ucrainei, iar dacă Putin ar fi fost după Putin, acesta ar fi doar începutul”.

17:48 Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a spus că Ucraina va primi avioane de luptă moderne, cum ar fi Eurofighter Typhoon, dar numai după ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei se va termina, relatează Kyiv Independent, citând Der Spiegel.

17:18UE „poate muta munții” pentru a furniza muniție Kievului, spune von der Leyen

„Ca întotdeauna în acest război atroce pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei, vedem că putem muta munți sub presiune și, prin urmare, și acum”, a spus ea într-un interviu pentru Reuters și alte trusturi de presă la Conferința de Securitate de la München.

"Nu sunt vremuri normale, sunt vremuri extraordinare. Și, prin urmare, ar trebui să ne uităm și la măsuri sau proceduri extraordinare", a adăugat ea, vorbind despre intenția UE de a achiziționa arme la comun pentru Ucraina

17:04Deputatul rus Serghei Mironov, preşedintele partidului Rusia Justă, apropiat de Kremlin şi care are relaţii strânse cu socialiştii moldoveni, sugerează că Moscova ar putea extinde aria aşa-zisei „operaţiuni militare speciale” şi asupra Republicii Moldova, pentru a proteja populaţia rusă, militarii ruşi şi depozitele cu muniţii din Transnistria, scrie deschide.md, potrivit News.ro.

16:40Sean Penn a spus că SUA trebuie să accepte „un nivel de rușine” pentru că nu a ajutat Ucraina cu furnizarea de arme mai repede, într-un discurs la premiera documentarului său despre președintele Volodimir Zelenski, relatează The Guardian și Reuters.

SUA denunță pentru prima dată „crime împotriva umanității

16:00 Vicepreședintele american Kamala Harris a declarat La conferința de la Munchen că nu are „nicio îndoială" că Rusia a comis crime de război în Ucraina, potrivit The Guardian.

„Forțele rusești au dus un atac generalizat și sistemic împotriva populației civile, acte oribile de crimă, tortură, viol și deportare. Autoritățile ruse au deportat cu forța sute de mii de persoane, din Ucraina în Rusia, inclusiv copii. Acestea au separat cu cruzime copiii de familiile lor”, a susținut oficialul american.

Harris a declarat că, în calitate de fost procuror și fost șef al Departamentului de Justiție din California, cunoaște „importanța strângerii dovezilor și a confruntării lor cu legea".

„În cazul acțiunilor Rusiei în Ucraina, am examinat dovezile, cunoaștem standardele legale și nu există nicio îndoială. Acestea sunt crime împotriva umanității”, a subliniat Harris.

15:46Ministrul de externe al Ucrainei a declarat sâmbătă că este sigur că aliații țării vor furniza în cele din urmă avioane de luptă pentru a o ajuta să respingă invazia rusă, transmite Reuters.

„Îmi asum riscul de a spune că Ucraina va primi avioane, este o chestiune de timp și de procedură", a declarat Dmitro Kuleba într-o conferință de presă la Conferința de Securitate de la Munchen.

Aliații Kievului au promis tancuri de luptă, iar discuțiile sunt în curs de desfășurare pentru a obține rachete cu rază de acțiune mai lungă. Dar partenerii Ucrainei sunt ezitanți în privința furnizării de avioane de luptă.

15:32Recompensat pentru măcel. Comandantul rus care a trimis brigada de elită în câmpuri minate a fost înaintat în grad de președintele rus Vladimir Putin.

15:13Uniunea Europeană explorează urgent modalități prin care țările sale membre să facă echipă pentru a cumpăra muniții pentru a ajuta Ucraina, în urma avertismentelor de la Kiev că forțele sale au nevoie de mai multe provizii rapid.

Trenul blindat al lui Putin blochează traficul feroviar

15:04Trenul blindat al președintelui rus Vladimir Putin a devenit o bătaie de cap pentru pasagerii de pe căile ferate ruse, scrie publicația independenta The Moscow Times.

14:39Devine „din ce în ce mai dificil” pentru guvernul rus să „izoleze populația” de realitatea războiului din Ucraina, potrivit unei noi evaluări a Ministerului britanic al Apărării, iar sprijinul pentru mobilizare din partea cetățenilor pare să devină o problemă.

14:10Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că o ofensivă a forțelor sale a dus la capturarea Hrianykivka, un sat din regiunea ucraineană Harkov, transmite Reuters.

O notă informativă a Statului Major General al Ucrainei a declarat sâmbătă mai devreme că satul a fost bombardat, dar nu a menționat niciun atac.

Reuters nu a reușit să verifice în mod independent relatarea Rusiei de pe câmpul de luptă.

14:07 Două rachete de croazieră rusești au fost doborâte deasupra Ucrainei, potrivit forțelor aeriene ucrainene, transmite The Guardian.

Rusia a tras sâmbătă, din Marea Neagră, patru rachete Kalibr deasupra Ucrainei, mai afirmă forțele aeriene ucrainene.

Sâmbătă dimineața au fost raportate explozii în regiunea Khmelnytskyi din vestul Ucrainei. De asemenea, au fost emise alerte de raid aerian în mare parte din vestul și sudul Ucrainei, dar au fost ulterior ridicate.

13:37Estonia va comanda o „cantitate semnificativă” de muniţii de tipul dronelor kamikaze, cunoscute şi ca „loitering munitions” (muniţii rătăcitoare), a anunţat sâmbătă ministerul apărării de la Tallinn.

China crede că „anumite forțe” nu doresc pace între Ucraina și Rusia

13:06Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul executiv al producătorului german de armament Rheinmetall pentru a discuta despre viitoarele livrări de tancuri și vehicule blindate către Ucraina, transmite Reuters.

„M-am întâlnit cu directorul general al Rheinmetall, Armin Papperger, pentru a ne concentra asupra modalităților de creștere a producției pentru Ucraina și aliați", a scris Kuleba pe Twitter.

„Am discutat, de asemenea, despre proiecte mari pentru a stimula capacitățile de tancuri și vehicule blindate ale Ucrainei, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Rheinmetall este pregătit să intensifice angajamentul", a adăugat el.

12:44China consideră că există „unele forțe" care nu doresc ca negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia să aibă succes, iar China va emite propria poziție cu privire la o soluționare politică a crizei, a declarat sâmbătă, la Conferința de Securitate de la Munchen, șeful diplomației chineze, Wang Yi.

Wang este director al Biroului Comisiei pentru afaceri externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez.

12:38Retailerul francez Auchan respinge categoric afirmațiile făcute într-o investigație realizată de publicația Le Monde și de grupurile de presă BellingCat și The Insider, conform căreia lanțul ar fi ajutat ca produse din Rusia să ajungă la trupele ruse din Ucraina sub masca de „ajutor umanitar”.

12:10von der Leyen face apel la „eforturi sporite" în sprijinul Ucrainei. Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a cerut sâmbătă, în timpul unui discurs susținut la Conferința de securitate de la Munchen, „eforturi sporite" pentru a oferi sprijin militar Ucrainei pentru a o ajuta să respingă invazia rusă, potrivit AFP.

„Trebuie să continuăm sprijinul foarte masiv necesar pentru a înfrânge planurile imperialiste ale lui Putin", a spus ea.

„Este timpul să accelerăm pentru că Ucraina are nevoie de materiale pentru a supraviețui", a insistat ea.

Numărul soldaților ruși morți în ultimele două săptămâni, de cinci ori mai mare decât de obicei

12:00Numărul soldaților ruși morți a fost de cinci ori mai mare decât de obicei în ultimele două săptămâni, potrivit unei investigații comune a serviciului rusesc BBC, Mediazona și a unei echipe de cercetători voluntari.

11:53Occidentul trebuie să ofere Ucrainei „capacitățile avansate, la standarde NATO" de care are nevoie pentru a alunga forțele rusești de pe teritoriul său, a declarat premierul britanic Rishi Sunak la Conferința de Securitate de la München, potrivit The Guardian.

11:37Peste 142.000 de soldați ruși au fost uciși de la invazia Ucrainei, potrivit armatei ucrainene.

În actualizarea sa zilnică privind pierderile din luptă, statul major al forțelor armate ucrainene a estimat bilanțul victimelor de partea rusă la 142.270 de morți, în creștere cu 1.010 față de vineri.

Acesta a precizat că au fost distruse, de asemenea, 3.303 tancuri și 6.533 de vehicule blindate, creșteri față de ieri de cinci și, respectiv, 13.

11:10Președintele Joe Biden îi va transmite un „mesaj" omologului său rus, Vladimir Putin, atunci când va vorbi marți la Varșovia, afirmă SUA, salutând totodată efortul fără precedent al NATO de a ajuta Ucraina, scrie The Guardian.

Agenția France-Presse relatează că Biden va ține discursul în Polonia - un aliat cheie al SUA și - în aceeași zi în care Putin va ține propriul discurs la Moscova, cu trei zile înainte de aniversarea de un an de la invazia Rusiei în 24.

Nou val de rachete asupra Ucrainei

11:07Două explozii au fost auzite într-un oraș din vestul Ucrainei, în timp ce țara se confruntă cu un nou val de rachete rusești, au declarat oficiali guvernamentali locali, mai multe regiuni limitând alimentarea cu energie electrică ca măsură de precauție pentru potențiale lovituri asupra rețelei, potrivit Reuters.

10:30Ucraina va putea solicita sprijin financiar din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), a anunțat vineri instituția, după ce a efectuat o analiză a politicilor țării și a declarat că ar putea sprijini eforturile guvernului ucrainean de a adera la UE, potrivit AFP.

09:32Deși oficialii ucraineni și-au exprimat teama că Moscova a început o ofensivă majoră în estul Ucrainei şi încearcă să străpungă apărarea trupelor Kievului nu există dovezi că Federația Rusă ar fi concentrat multe forțe precum la 24 februarie 2022, susține ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, potrivit Financial Times, transmite Ukrainska Pravda. Potrivit oficialului britanic, ofensiva „majoră" a Rusiei avansează „cu metri, nu cu kilometri".

08:45Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat sâmbătă dimineață că în ultimele 24 de ore armata ucraineană a respins atacurile rusești în apropierea a peste 20 de așezări din regiunile Donețk, Lugansk și Harkov, transmite The Kyiv Independent.

Forțele ucrainene susțin că au lovit trei baze temporare ale trupelor rusești și un sistem de rachete antiaeriene S-300 și au doborât șase drone rusești.

08:23Directorul executiv al site-ului de investigații Bellingcat, Christo Grozev, o „bestie neagră” a Kremlinului, a declarat vineri că a fost împiedicat să participe la ceremonia Bafta de către poliția britanică, care era îngrijorată de posibile „intenții ostile ale unor state străine”, scrie AFP.

01:16Zelenski: Lumea a auzit deja cât de necesară este crearea unei coaliţii a avioanelor pentru securitatea Ucrainei. Voi continua aceste negocieri

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus vineri seara ucrainenilor că îşi continuă eforturile diplomatice pentru a întări apărarea ţării şi a arătat că următoarea etapă şi următorul obiectiv al său va fi să obţină avioane de luptă moderne. Mesajul pe care îl transmite liderilor internaţionali este că Ucraina poate obţine victoria încă din acest an, dar pentru aceasta este nevoie de arme adecvate.

00:24Kuleba: Nimeni nu împinge Ucraina să negocieze cu Putin, nu are sens.

Ministrul de externe a adăugat că Ucraina a reușit să schimbe cu succes concentrarea inițială a celor mai apropiați aliați ai săi, de la prevenirea victoriei Rusiei la accentuarea în schimb a victoriei Ucrainei. "Au început să vorbească despre aceasta și să construiască politica pornind de la ea", a spus el, citat de Kyiv Independent.

Scurtă recapitulare, sâmbătă dimineață, a evenimentelor recente:

  • Zelenski: Lumea a auzit deja cât de necesară este crearea unei coaliţii a avioanelor pentru securitatea Ucrainei. Voi continua aceste negocieri. Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus vineri seara ucrainenilor că îşi continuă eforturile diplomatice pentru a întări apărarea ţării şi a arătat că următoarea etapă şi următorul obiectiv al său va fi să obţină avioane de luptă moderne. Mesajul pe care îl transmite liderilor internaţionali este că Ucraina poate obţine victoria încă din acest an, dar pentru aceasta este nevoie de arme adecvate
  • Peste 30.000 de mercenari Wagner au murit în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a anunțat Casa Albă, în timp ce potrivit SUA majoritatea celor care au decedat erau recrutați din închisorile rusești.
  • Prigojin revendică capturarea unui oraș aflat la nord de Bahmut. Liderul grupului paramilitar rus Wagner a afirmat vineri că trupele sale au cucerit localitatea ucraineană Paraskovievka, oraș care se învecinează cu Bahmutul, scena celei mai lungi bătălii din Donbas, potrivit AFP.
  • De ce cred ucrainenii că rușii obișnuiți sunt la fel de vinovați ca și Putin. „Nu, cea mai mare parte a populației l-a susținut pe Putin - cei care nu l-au susținut pe Putin au trăit într-o complicitate cu guvernul său conform căruia: „Încă avem gaz și petrol, încă avem o mulțime de bani, așa că nu vă atingeți de noi și nu ne vom revolta”, spune o jurnalistă ucraineancă, referindu-se la un contract social nescris prin care autoritățile le promiteau cetățenilor ruși stabilitate în schimbul tăcerii lor.
  • Primul grup de soldați ucraineni a finalizat antrenamentul la o bază a Statelor Unite din Germania, a spus Pentagonul. Un al doilea grup se află deja în curs de pregătire, în timp ce perioada de pregătire este de cinci săptămâni scrie CNN.
  • Kuleba: Nimeni nu împinge Ucraina să negocieze cu Putin, nu are sens. Ministrul de externe a adăugat că Ucraina a reușit să schimbe cu succes concentrarea inițială a celor mai apropiați aliați ai săi, de la prevenirea victoriei Rusiei la accentuarea în schimb a victoriei Ucrainei. "Au început să vorbească despre aceasta și să construiască politica pornind de la ea", a spus el, citat de Kyiv Independent.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, că el crede în continuare că Ucraina poate învinge în războiul cu Rusia, transmite agenţia DPA.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că este „evident” că Ucraina nu va fi capătul de linie al invaziei președintelui rus Vladimir Putin și că în chiar acest moment Rusia se gândește la „sugrumarea” Republicii Moldova.
  • Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că nu poate exista pace în Ucraina până când Rusia nu este învinsă că nu este momentul pentru un dialog cu Kremlinul, după ce anul trecut liderul de la Paris avea un ton mai împăciuitor și a căutat să țină legătura cu Vladimir Putin.

---------------

Evenimentele de vineri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro