Președintele rus Vladimir Putin l-a înaintat în grad vineri pe Rustam Muradov, comandantul Districtului Militar de Est, care a trimis pe câmpul minat o brigadă de elită a Moscovei, decimată pentru a treia oară de la începutul invaziei, potrivit The Moscow Times.

Rusia a suferit pierderi catastrofale atunci când vehiculele sale blindate au fost prinse într-o ambuscadă în Vuhledar, fiind atacate de drone ucigașe ucraineneFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Potrivit decretului lui Putin publicat pe portalul de informații juridice, Muradov, în vârstă de 50 de ani, care a primit Ordinul Curajului și al Ordinul Meritul pentru Patrie în trei grade, a fost înaintat la gradul de general-colonel.

Promovarea lui Muradov vine la o săptămână după înfrângerea majoră a armatei în apropiere de Vuhledar, unde o brigadă a pușcașilor marini a fost aproape complet distrusă și zeci de echipamente au fost pierdute.

În atacul de la Vuhledar, pe care îl comanda Muradov, rușii nu au ținut cont de particularitățile terenului: câmpuri deschise presărate cu mine, a declarat Oleksii Dmitrașkivski, șeful centrului de presă unit al districtului Tavriski al forțelor de apărare ucrainene.

Muradov a fost aspru criticat de canalul neoficial al grupului Wagner Grey Zone, care a amenințat că îl va „pune la punct" pe general, care ar fi stat ascuns în cartierul general, aruncând în lupta sângeroasă coloană după coloană.

Absolvent al Școlii de comandă a armelor combinate din Sankt Petersburg, Muradov a comandat forțele rusești în Siria și a fost responsabil de un contingent de menținere a păcii în Nagorno-Karabah în 2020 ș 2021.

Pe lângă Muradov, Putin l-a înaintat în grad prin decret pe Evgheni Nikiforov, comandantul Districtului Militar de Vest, la gradul de general-colonel.

În total, 29 de oficiali militari ruși de rang înalt au fost înaintați în grad.

Ce spunea Putin când brigada de elită era decimată

Ministerul rus al Apărării nu a comentat relatările privind înfrângerea Brigăzii 155 și pierderile în rândul pușcașilor marini.

„Pușcașii marini lucrează corect în acest moment. Luptă în mod eroic. Atât Flota Pacificului, cât și Flota Nordului", a declarat președintele rus Vladimir Putin la 9 februarie, după o reuniune a consiliului de supraveghere al Agenției pentru Inițiative Strategice.

Un fragment din acest citat a fost difuzat chiar pe 12 februarie, când forțele armate ucrainene au declarat că au decimat brigada de trupe de elită, în cadrul emisiunii "Moscova. Kremlin. Putin" pe postul de televiziune Russia 1.

Eșecul din Vulhledar sugerează probleme care ar putea avea ecou și în alte părți ale frontului

Vuhledar, este locul unor scenele haotice, în timp ce bloggerii militari ruși îl numesc un fiasco: tancuri rusești care virează sălbatic înainte de a exploda sau conduc direct în câmpurile de mine, soldați care aleargă în toate direcțiile, unii în flăcări, cadavrele soldaților prinse în șine de tancuri, scrie CNN.

Aceste scene au fost înregistrate de dronele militare ucrainene în ultimele două săptămâni în jurul orașului Vuhledar din Donețk, estul Ucrainei, unde atacurile rusești succesive au eșuat.

Dezastrul de la Vuhledar sugerează eșecuri cronice în comanda și tactica rușilor în timp ce aceștia se pregătesc pentru o ofensivă de primăvară. Dacă sunt replicate în altă parte pe frontul militar lung din Donețk și Lugansk, astfel de eșecuri ar putea pune în pericol planurile Kremlinului de a ocupa mai mult teritoriu.

Brigadă de elită, decimată pentru a treia oară într-un an

Nu este prima dată când această brigadă de elită a forțelor navale ar fi fost decimată.

„Brigada 155 a trebuit deja recompletată de trei ori. Prima data dupa Irpin si Bucha; a doua oară au fost învinși lângă Donețk — și-au revenit din nou. Și acum aproape întreaga brigadă a fost deja distrusă lângă Vuhledar”, a spus Dmitrașkivski.

O scrisoare deschisă atribuită pușcașilor marini ai Brigăzii 155 ce aparține de Flota Pacificului s-a viralizat pe rețelele de socializare rusești și canalele de Telegram din Rusia după ce aceștia s-au plâns că au fost decimați în timpul unei bătălii despre care au spus că a fost inițiată de comandanții lor pentru a câștiga bonusuri și medalii.

La puțin timp după ce scrisoarea acestora a fost pe larg distribuită și de faimoșii bloggeri militari din Rusia, care au sute de mii de urmăritori pe Telegram, pe rețelele de socializare a apărut și o înregistrare video care arată cum unii pușcași marini sunt loviți de artileria ucraineană în satul Pavlivka din regiunea Donețk.

Pușcașii marini i-au cerut în scrisoarea lor lui Oleg Kozhemyako, guvernatorul Ținutului Primorie, regiunea rusă de la Oceanul Pacific în care unitatea își are baza, să demareze o anchetă independentă de Ministerul rus al Apărării cu privire la motivele pentru care au fost trimiși la atac.

Militarii ruși afirmau că au pierdut 300 de oameni în doar 4 zile de lupte, unitatea suferind mai multe pierderi decât în timpul ambelor războaie cecene la care a participat.

Unul dintre motivele pentru care mesajul lor s-a viralizat pe rețelele de socializare rusești a fost fiindcă atacul a părut într-adevăr unul fără vreun obiectiv militar clar, el având loc la aproape 150 de kilometri distanță de orașul Bahmut, unde se desfășoară principala ofensivă a rușilor din regiunea Donețk.

Urmărește ultimele evoluții din a 360-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.