Nu de puține ori rușii mobilizați pentru războiul din Ucraina s-au plâns de proasta pregătire sau de lipsa antrenamentelor, acum însă un scurt video devenit viral pe Twitter arată că forțele armate ale Rusiei sunt capabile să se rănească singure încercând să distrugă pozițiile ucrainenilor.

Tanc rusesc distrus în timpul contraofensivei trupelor ucraineneFoto: Andriy Andriyenko/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un video de doar câteva secunde arată cum un soldat rus este lovit de suflul proiectulului tras de proprius tanc, în timp ce jurnalist Euan MacDonald subliniază că incidentul subliniază încă o dată slaba pregătire a soldaților ruși.

Potrivit clipurilor rușilor care circulă pe rețelele de socializare bărbații mobilizați de Putin se plâng în continuare de lipsa de echipamente și de lipsa de pregătire, precum și de faptul că sunt antrenați pentru linii de apărare, de exemplu, dar sunt transformați în trupe de asalt.

  • „Am fost transformați din linie de apărare în trupe de asalt. Suntem mobilizați din regiunea Orenburg, vrem să atragem atenția departamentului de investigații, procuraturii militare, asupra faptului că din ziua 1 în care am fost la centrele de pregătire, am fost păcăliți
  • La început ni s-a spus că vom fi pe apărare teritorială. La sosirea în RPD, ni s-a spus că suntem trupe de șoc. Nu am fost echipați adecvat. Fără chituri de medicamente, fără veste antiglonț potrivite. Nu ni s-a furnizat nimic. Toate asigurările comandantului nostru de batalion s-au dovedit a fi o minciună

La sfîrșitul lunii decembrie un soldat rus i se plângea unui prieten că 17 oameni au murit în urma focului tras de tancurile forțelor rusești, lăsând să se înțeleagă încă o dată cât este de prost organizată Armata Rusiei și cât de proastă este comunicarea.

În luna decembrie președintele rus Vladimir Putin a admis în premieră că au existat probleme cu echipamentele soldaților încorporați începând cu data de 21 septembrie, când a ordonat mobilizarea parțială, după ce numeroase înregistrări video distribuite chiar de recruții ruși pe rețelele de socializare au arătat acest lucru.

La o conferință pe care a susținut-o la Bișkek în timpul unei vizite oficiale în Kârgâztan, liderul de la Kremlin a dat însă asigurări că unele dintre problemele legate de aprovizionarea celor 300.000 de „rezerviști” mobilizați se atenuează.

Câteva zile mai târziu Putin a ordonat guvernului rus să creeze un așa-zis grup de lucru care să coordoneze problemele legate de mobilizare și pregătirea rezerviștilor mobilizați în contextul numeroaselor plângeri formulate de recruții și soldații ruși.