O fotografie cu un „trofeu proaspăt”, care înfățișează un obuzier autopropulsat ucrainean capturat de ruși și care a fost publicată pe un canal de Telegram care are legături cu compania militară privată Wagner, a dezvăluit localizarea unei mari baze de reparații a echipamentelor militare ale trupelor ruse lângă Lugansk, scrie Ukrainska Pravda, citând Radio Europa Liberă.

obuzier rusesc GvozdikaFoto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

„Trofeu proaspăt. Obuzierul autopropulsat ucrainean 2S1 Gvozdika capturat de forțele aliate. Februarie 2023”, arată descrierea canalului de Telgram Uholok Sitha lângă poza cu obuzierul capturat.

Jurnaliştii Radio Europa Liberă au examinat postarea care a fost publicată pe 3 februarie, au găsit sursa originală a acestei fotografii și au localizat-o geografic. Fotografia a fost postată de unul dintre soldații ruși care au luptat în războiul din Ucraina.

Mai multe alte fotografii postate de soldatul rus, inclusiv o fotografie cu obuzierul Gvozdika capturat, au fost făcute în incinta unei mine abandonate situată la sud-est de Lugansk, în aşezare de tip urban.

Alte fotografii de pe contul soldatului arată ateliere pline cu echipament militar rusesc, precum și procesul de întreținere.

Radio Europa Liberă a studiat imaginile prin satelit ale teritoriului minei și a aflat că fotografia cu obuzierul capturat a fost făcută în partea de sud a teritoriului minei.

Locul s-ar afla la aproximativ 90 de kilometri de la linia frontului.