Directorul executiv al site-ului de investigații Bellingcat, Christo Grozev, o „bestie neagră” a Kremlinului, a declarat vineri că a fost împiedicat să participe la ceremonia Bafta de către poliția britanică, care era îngrijorată de posibile „intenții ostile ale unor state străine”, scrie AFP.

Christo GrozevFoto: Julien de Rosa / AFP / Profimedia Images

Pe Twitter, Christo Grozev s-a declarat „surprins” să afle că poliția britanică i-a „interzis” lui și familiei sale să asiste duminică la ceremonia de decernare a premiilor.

Poliția londoneză a subliniat că „faptul că unii jurnaliști se confruntă cu intenții ostile din partea unor state străine în timp ce se află în Marea Britanie este o realitate care ne îngrijorează”, refuzând să comenteze cu privire la siguranța oricărei persoane sau la sfaturile date acesteia.

„Ne-am angajat să lucrăm cu partenerii noștri din domeniul informațiilor pentru a investiga aceste amenințări și pentru a lua măsuri suplimentare pentru a asigura siguranța celor implicați”, a precizat Scotland Yard într-un comunicat.

Poliția londoneză subliniază, de asemenea, că nu poate interzice nimănui să participe la un „eveniment privat”, care este responsabilitatea organizatorilor evenimentului, recunoscând că sfaturile lor pot însemna că organizatorii au de făcut „alegeri dificile pentru a decide cum să reducă riscurile de securitate la evenimentul lor”.

„Siguranța tuturor invitaților și a personalului de la ceremonie este întotdeauna prioritatea noastră principală și avem în fiecare an măsuri de securitate solide și adecvate”, au precizat cei de la Bafta.

Aflat pe lista persoanelor căutate în Rusia, bărbatul de 53 de ani a mai subliniat pericolele cu care se confruntă jurnaliștii, nu numai din cauza „dictatorilor criminali”, „ci și din cauza faptului că vocile jurnaliștilor sunt reduse la tăcere - în loc să fie amplificate - de către lumea civilizată pe care încearcă să o servească”.

Înființat în iulie 2014 de un blogger britanic, Eliot Higgins, site-ul Bellingcat, cu sediul în Olanda, este specializat în jurnalism bazat pe analiza datelor disponibile online pentru toți.

Site-ul a investigat, printre altele, prăbușirea zborului MH17, soldat cu 298 de morți în estul Ucrainei în 2014, presupusa implicare a serviciilor secrete ruse în otrăvirea agentului dublu Serghei Skripal pe teritoriul britanic sau a opozantului Alexei Navalnîi.

Recent, echipa Bellingcat s-a concentrat asupra invaziei rusești în Ucraina.

Rusia, care a catalogat recent Bellingcat drept o „amenințare”, a considerat organizația „nedorită” pe teritoriul său.

Referințe: