Ucraina va putea solicita sprijin financiar din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), a anunțat vineri instituția, după ce a efectuat o analiză a politicilor țării și a declarat că ar putea sprijini eforturile guvernului ucrainean de a adera la UE, potrivit AFP.

Militari ucraineni lângă o clădire rezidențială distrusă de un atac cu rachete rusești în orașul Vyshhorod, în apropiere de KievFoto: Maxym Marusenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Personalul FMI și autoritățile ucrainene au ajuns la un acord” care „deschide calea pentru deschiderea discuțiilor privind un program cu drepturi depline susținut de FMI”, a precizat instituția cu sediul la Washington.

Acordul trebuie acum să fie aprobat de conducerea FMI.

Aceasta a fost prima și ultima revizuire în cadrul programului de monitorizare (BMP), un instrument care ajută țările să elaboreze politici și să atragă finanțare din partea donatorilor în circumstanțe complexe.

„Performanțele autorităților în cadrul BMP au fost solide”, a precizat FMI în declarația sa.

Șeful misiunii FMI în Ucraina, Gavin Gray, estimase în decembrie că bugetul și nevoile operaționale ale Ucrainei se situează între 40 și 57 de miliarde de dolari pentru 2023.

El a declarat vineri, citat în comunicat, că „datorită eforturilor comune ale guvernului ucrainean și ale Băncii Naționale a Ucrainei, toate țintele (...) de la sfârșitul lunii decembrie au fost atinse, precum și cele cinci obiective de referință structurale de la sfârșitul lunii ianuarie”.

„În 2022, economia s-a contractat cu 30%, o contracție mai puțin severă decât se aștepta”, dar „perspectivele pe termen scurt s-au deteriorat” din decembrie, a adăugat el, precizând că „se așteaptă o redresare economică treptată în cursul anului”.

„Plata în timp util a unui sprijin extern semnificativ a fost esențială pentru stabilitatea macroeconomică, iar plățile pe scară largă vor rămâne esențiale în 2023 și în continuare”, a spus Gray.

În plus, „un program complet al FMI ar sprijini eforturile guvernului ucrainean de a adera la UE”, a comentat el.