Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a spus că Ucraina va primi avioane de luptă moderne, cum ar fi Eurofighter Typhoon, dar numai după ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei se va termina, relatează Kyiv Independent, citând Der Spiegel.

Eurofighter Typhoon în misiune NATOFoto: Christophe Gateau / DPA / Profimedia

Wallace a spus că „nu vor exista livrări rapide” ale avioanelor de luptă în această etapă a războiului.

„Să fim sinceri, va trece mult timp până când cineva va livra Ucrainei avioane de luptă. Mai mult, aeronavele moderne, precum Eurofighter, pe care noi le numim Typhoon în Marea Britanie, vor fi livrate Kievului abia după încheierea conflictului. Acesta este consensul dintre partenerii occidentali”, a spus Wallace.

Cu toate acestea, Wallace a spus că aliații Ucrainei sunt gata „să facă acest pas la un moment dat”.

Anterior, Wallace nu a exclus trimiterea de avioane.

„Sunt foarte deschis să analizez orice fel de sistem, nu doar avioane, pentru a oferi această asistență Ucrainei”.

Inclusiv premierul britanic Rishi Sunak a spus că nimic nu este exclus în ceea ce privește trimiterea de avioane Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei.

„Nimic nu este exclus”, a spus Sunak, după ce purtătorul său de cuvânt a spus anterior că Marea Britanie analizează „activ” dacă să trimită avioane britanice în Ucraina și secretarul britanic al Apărării analizează ce aeronave ar putea fi oferite Ucrainei.

Pe 16 februarie, Parlamentul European a cerut statelor membre UE să ia în considerare furnizarea Ucrainei cu avioane de luptă, elicoptere, sisteme de rachete și mai multă muniție.

Criticii susțin că reticența aliaților de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16 și Typhoon și rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune va împiedica Kievul să lanseze o contraofensivă și să elibereze restul teritoriului ucrainean. Lipsa de avioane și rachete avansate va prelungi probabil războiul de agresiune al Rusiei și va duce la mii de morți.

În timpul Conferinței de securitate de la München din 17 februarie, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Polonia nu este deschisă să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16.

Cu toate acestea, el a spus că este dispus să colaboreze cu alte țări NATO pentru a oferi avioane de luptă alternative.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat într-un interviu acordat Ukrinform pe 17 februarie că furnizarea Ucrainei de avioane MiG-29 este o alternativă, deoarece necesită mai puțină pregătire.