Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat vineri în timpul Conferinței de Securitate de la Munchen că Polonia nu este deschisă la furnizarea de avioane de luptă F-16 Ucrainei, potrivit Kyiv Independent.

Mateusz MorawieckiFoto: Agerpres/EPA

Cu toate acestea, el și-a exprimat disponibilitatea țării sale de a colabora cu alte state membre NATO pentru a furniza avioane de luptă alternative.

Morawiecki a atribuit motivul din spatele acestei decizii faptului că Polonia are „foarte puține” F-16 în arsenalul său.

El a adăugat că Polonia a trimis deja 250 de tancuri Ucrainei și că va furniza alte 60 de tancuri modernizate și 14 tancuri Leopard-2.

„Este incorect să spunem că Ucraina nu poate fi învinsă și că Federația Rusă nu poate câștiga acest război. Noi trebuie să spunem: Rusia trebuie să piardă acest război, iar Ucraina trebuie să câștige acest război”, a subliniat el.

Democrați și republicani îi cer lui Biden să trimită Ucrainei avioane F-16

Un grup bipartizan de parlamentari americani îl presează direct pe președintele Joe Biden să trimită Ucrainei avioane de luptă F-16, în timp ce războiul început de Rusia intră în al doilea an.

Efortul membrilor probabil nu va schimba nimic și nici nu va afecta deciziile administrației în ceea ce va trimite în Ucraina, dar vine chiar înainte de aniversarea unui an de la începutul războiului și de călătoria președintelui Joe Biden în Polonia, notează CNN.

Avioanele de luptă moderne cerute de Kiev ar trebui trimise „cât mai curând posibil”, deoarece „s-ar putea dovedi decisive pentru controlul spațiului aerian ucrainean în acest an”, au spus cinci membri ai Camerei într-o scrisoare obținută de Politico și CNN.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou arme grele și spus că este „evident” că Ucraina nu va fi capătul de linie al invaziei președintelui rus Vladimir Putin și că în chiar acest moment Rusia se gândește la „sugrumarea” Republicii Moldova.

Zelenski a spus că liderul rus va continua să atace alte țări foste sovietice, în timp ce Occidentul discută despre aprovizionarea cu tancuri a Ucrainei.

"Este evident că Ucraina nu va fi ultima sa oprire. El își va continua mișcarea pe tot parcursul... inclusiv toate celelalte state care la un moment dat au făcut parte din blocul sovietic", a spus Zelenski despre Putin.

În special, Ucraina cere avioane de luptă și tancuri de luptă avansate înaintea ofensivei ruse așteptate în primăvară.

Urmărește ultimele evoluții din a 359-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.