Trenul blindat al președintelui rus Vladimir Putin a devenit o bătaie de cap pentru pasagerii de pe căile ferate ruse, scrie publicația independenta The Moscow Times.

Putin Foto: Ilya Pitalev / AP / Profimedia

Trenul special a blocat vineri seară traficul pe una dintre cele mai aglomerate linii ale nodului feroviar din capitală, linia Moscova-Tverskaia.

Toate trenurile programate să circule pe acolo au fost oprite pentru a permite trecerea unui tren special.

Traficul a fost reluat după aproximativ 30 de minute. Compania suburbană de călători Moscova-Tverskaia a confirmat că trenurile au avut întârzieri. Motivul a fost un tren special, a scris canalul de telegram "Edem por Moskvy".

Serghei Markov, analist politic și fost ideolog al Rusiei Unite, partid apropiat de Kremlin, notează că se zvonește că Putin ar fi decis să încerce trenul special pentru o călătorie la reședința sa din Valdai. Acolo el va termina de pregătit discursul său în fața Adunării Federale, programat pentru 21 februarie.

Lucrătorii din transporturi sunt aparent nemulțumiți că trenul blindat al lui Putin strică programul și scurg informații despre mișcările sale, spune Markov.

Trenul blindat al lui Putin

Centrul media independent „Dosie” a scris că Putin folosește în mod activ trenul blindat pentru a se deplasa în interiorul țării, citând o sursă din cercul președintelui, precum și surse apropiate administrației sale.

Trenul blindat cu dormitor și birou a fost proiectat încă din 2014-2015, dar nu a atras prea mult interes din partea lui Putin până când Kremlinul a început să se pregătească pentru o invazie în Ucraina.

Liderul de la Kremlin a început să călătorească în mod regulat cu trenul blindat în a doua jumătate a anului 2021, când armata rusă se aduna la granița ucraineană.

Dorința lui Putin de a folosi un tren blindat este dictată de interesul de a păstra secretul: deplasarea avioanelor poate fi urmărită cu ajutorul a numeroase servicii deschise pe internet, în timp ce nu există un mecanism similar pentru trenuri.

Căile Ferate Ruse trebuie să își ajusteze orarul pentru Putin, astfel încât trenul să circule cu viteză maximă și fără opriri.

Cât ar valora trenul blindat al lui Putin

Trenul blindat al lui Putin valorează aproximativ 1 miliard de ruble ruseşti (aproximativ 13,6 milioane de dolari la cursul de schimb al Băncii Centrale a Rusiei), conform acestora.

O cunoştinţă a preşedintelui rus, contactată de jurnaliştii de la Centrul Dosie, nu a putut confirma că trenul Grand Service Express descoperit de publicaţie ar fi trenul blindat al lui Putin. Totuşi, aceasta nu a putut să nu remarce antenele speciale de comunicaţii şi un vagon neobişnuit fără ferestre în centrul garniturii. Dar o sursă a publicaţiei apropiată de anturajul lui Putin a declarat că trenul seamănă cu cel folosit de preşedintele rus, potrivit The Moscow Times.

Discursul lui Putin

Surse din administrația prezidențială de la Kremlin au spus pentru The Moscow Times că Vladimir Putin ar putea propune în timpul discursului din 21 februarie schimbarea statutului campaniei militare din Ucraina.

În loc de „operațiune militară specială" cu un statut juridic neclar, Putin ar putea declara o „operațiune antiteroristă", care este descrisă de legislația rusă, potrivit unor surse care lucrează cu administrația prezidențială citate de The Moscow Times.

Urmărește ultimele evoluții din a 360-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.