Președintele Joe Biden îi va transmite un „mesaj" omologului său rus, Vladimir Putin, atunci când va vorbi marți la Varșovia, afirmă SUA, salutând totodată efortul fără precedent al NATO de a ajuta Ucraina, scrie The Guardian.

Joe BidenFoto: Andrew Harnik / AP / Profimedia

Biden va ține discursul în Polonia, un aliat cheie al SUA, în aceeași zi în care Putin va ține propriul discurs la Moscova, cu trei zile înainte de împlinirea unui an de la invazia Rusiei în 24 februarie, potrivit agenției France-Presse

Biden va ateriza marți la Varșovia și se va întâlni cu președintele polonez, Andrzej Duda. Miercuri, el se va întâlni cu liderii B9, un grup de membri NATO din Europa de Est, din care face parte și România. De altfel, numele grupului vine de la București 9.

În plus, a precizat Casa Albă, Biden va vorbi la telefon săptămâna viitoare cu liderii Marii Britanii, Franței și Italiei. Cancelarul german, Olaf Scholz, este așteptat la Washington pe 3 martie.

Dar principalul eveniment public al lui Biden va fi discursul rostit marți de la Castelul Regal din Varșovia despre „modul în care SUA au mobilizat lumea pentru a sprijini poporul ucrainean în timp ce își apără libertatea și democrația", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

„Președintele Biden va spune clar că Statele Unite vor continua să fie alături de Ucraina... atât timp cât va fi nevoie. Și bănuiesc că îl veți auzi transmițându-i mesaje și lui Putin, precum și poporului rus”, a spus Kirby.

Kirby a precizat că Biden nu intenționează să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul călătoriei sau să se deplaseze în Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 360-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.