Numărul soldaților ruși morți a fost de cinci ori mai mare decât de obicei în ultimele două săptămâni, potrivit unei investigații comune a serviciului rusesc BBC, Mediazona și a unei echipe de cercetători voluntari.

Soldati rusi la antrenamenteFoto: Kirill Braga / Sputnik / Profimedia

Pierderile confirmate de BBC au început să crească semnificativ de la jumătatea lunii decembrie. Pe parcursul anului 2022, sursele ruse au raportat de obicei aproximativ 250-300 de morți în fiecare săptămână. În ianuarie, aceste cifre s-au dublat.

Jurnaliștii au reușit să confirme 1.679 de victime ale trupelor rusești de la începutul lunii februarie, de cinci ori mai multe decât cifrele săptămânale obișnuite. Creșterea poate fi probabil atribuită ultimei ofensive a Rusiei în estul Ucrainei.

Aceasta este cea mai mare creștere a victimelor militare rusești de la începutul invaziei în Ucraina. Iar jurnaliștii se referă doar la datele pe care reușesc să le găsească și să le verifice din surse deschise, adică numărul real de pierderi este cu siguranță și mai mare.

Jurnaliștii au reușit să confirme numele unui total de 14.709 soldați ruși uciși de la începutul invaziei la scară largă folosind surse deschise și au adăugat că numărul total de victime din rândul trupelor ruse ar putea fi de două ori mai mare decât cel pe care au reușit să îl verifice.

Cei mai mulți ruși mobilizați căzuți pe front sunt din regiuni sărace ale Rusiei

În plus, ei au confirmat decesul a 50 de soldați mobilizați în unități militare de pe teritoriul rusesc, a căror cauză a fost cel mai adesea probleme de sănătate și tratament medical întârziat. Opt decese au fost cauzate de sinucidere, iar șase în timpul antrenamentelor sau în accidente de circulație.

Cel mai mare număr este înregistrat în cazul soldaților din Krasnodar Krai. Patruzeci la sută dintre decese nu au fost raportate în mass-media sau pe rețelele sociale. În schimb, aceste informații au venit de la voluntari locali care au fotografiat morminte noi în cimitirele locale.

Mulți soldați din regiuni dezavantajate din punct de vedere economic, cum ar fi Daghestan, Buriatia și Bașkortostan, au avut cele mai multe victime. În schimb, se cunosc doar 98 de decese ale soldaților din Moscova, în ciuda faptului că orașul reprezintă nouă la sută din populația totală a Rusiei.

Potrivit investigației, numărul victimelor crește semnificativ dacă sunt incluse pierderile soldaților mobilizați de autoritățile impuse de Rusia în regiunile Donețk, cel puțin 5.000 de soldați, și Lugansk, peste 1.500. BBC relatează că a găsit peste 4.600 de mesaje de la persoane din teritoriile ocupate care căutau informații despre locul unde se află cei dragi.

Ucraina susține a ucis 1.010 de soldați în ultimele 24 de ore

Peste 142.000 de soldați ruși au fost uciși de la invazia Ucrainei, potrivit armatei ucrainene.

În actualizarea sa zilnică privind pierderile din luptă, statul major al forțelor armate ucrainene a estimat bilanțul victimelor de partea rusă la 142.270 de morți, în creștere cu 1.010 față de vineri.

Armata ucraineană a precizat că au fost distruse, de asemenea, 3.303 tancuri și 6.533 de vehicule blindate, creșteri față de ieri de cinci și, respectiv, 13.

Urmărește ultimele evoluții din a 360-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.