Uniunea Europeană explorează urgent modalități prin care țările sale membre să facă echipă pentru a cumpăra muniții pentru a ajuta Ucraina, în urma avertismentelor de la Kiev că forțele sale au nevoie de mai multe provizii rapid.

Obuze de artilerieFoto: DreamsTime / Swathi Mohan

Miniștrii de externe ai UE sunt așteptați să discute ideea achiziției în comun de obuze de 155 de mm – extrem de necesare Kievului – în cadrul unei întâlniri de luni la Bruxelles.

Oficialii și diplomații UE spun că o astfel de abordare ar fi mai eficientă decât dacă membrii UE plasează comenzi individuale. Comenzile mai mari ar ajuta, de asemenea, industria să investească în capacitate suplimentară, au spus ei.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat sâmbătă că Uniunea Europeană ar trebui să procedeze pentru achiziţiile de muniţii la fel cum a procedat pentru vaccinul împotriva coronavirusului, transmite Reuters.

UE „poate muta munții” pentru a furniza muniție Kievului

„Ca întotdeauna în acest război atroce pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei, vedem că putem muta munți sub presiune și, prin urmare, și acum”, a spus ea într-un interviu pentru Reuters și alte trusturi de presă la Conferința de Securitate de la München.

"Nu sunt vremuri normale, sunt vremuri extraordinare. Și, prin urmare, ar trebui să ne uităm și la măsuri sau proceduri extraordinare", a adăugat ea, vorbind despre intenția UE de a achiziționa arme la comun pentru Ucraina

La Conferinţa de Securitate de la Munchen, şefa executivului european a sugerat că producţia industriei de apărare se poate amplifica şi accelera dacă statele membre ale UE îşi unesc forţele.

"Ne-am putea gândi, de exemplu, la contracte de achiziţii în avans, care dau industriei de apărare posibiltatea de a investi acum în linii de producţie, pentru a fi mai rapide şi pentru a creşte cantităţile pe care le pot livra", a spus ea.

Von der Leyen a subliniat că Uniunea nu poate aştepta luni şi ani de zile pentru a-şi reface stocurile militare sau pentru a trimite Ucrainei muniţii cum ar fi obuze de 155 mm.

"Acum este timpul, într-adevăr, să accelerăm producţia şi să mărim producţia de produse standardizate de care Ucraina are nevoie disperată, de exemplu muniţie standardizată", a insistat ea.

De altfel, propunerea nu este nouă, același lucru a fost propus pe 9 februarie de către premierul Estoniei Kaja Kallas, înaintea summitului UE de la Bruxelles.

Vorbind înaintea reuniunii speciale a Consiliului European de la Bruxelles, Kallas a spus că această mișcare va accelera livrările către Ucraina.

„Toți ne-am uitat în depozite și am văzut ce avem, dar ar trebui să facem mai mult. Ar trebui să dăm un semnal clar industriei europene de apărare pentru a produce mai mult”, a spus Kallas jurnaliştilor.

„Am putea folosi un mecanism similar așa cum am făcut cu vaccinurile anti-Covid. Țările europene vor oferi fonduri, Comisia Europeană va achiziționa și apoi va fi trimis direct în Ucraina.”

Un efort comun de achiziții ar urma să reaprovizioneze stocurile aliaților Kievului, care sunt epuizate după un an în care Occidentul a furnizat muniții Ucrainei pentru a lupta împotriva invaziei Rusiei.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în această săptămână că Ucraina folosește obuzele de artilerie

mai repede decât le-ar putea produce aliații în prezent.

Potrivit acestuia, NATO are în plan creșterea stocurilor de armament și muniție, Stoltenberg subliniind că este necesar să fie produsă mai multă muniție inclusiv pentru ca statele aliate să își completeze stocurile golite pentru a sprijini Ucraina.

  • „Războiul din Ucraina consumă o cantitate enormă de muniţie.
  • Acest lucru pune sub presiune industriile noastre de apărare, aşa că trebuie să accelerăm producţia şi să investim în capacităţile noastre de producţie”.

„Dacă Europa ar lupta împotriva Rusiei, unele țări ar rămâne fără muniție în câteva zile”

Ritmul livrărilor de muniție către Ucraina, unde forțele Kievului folosesc zilnic până la 10.000 de obuze, a dus însă la epuizarea stocurilor occidentale și a scos la iveală probleme în lanțurile de aprovizionare, care nu sunt suficient de rapide și de eficiente și nu au personal de ajuns.

  • „Dacă Europa ar lupta împotriva Rusiei, unele țări ar rămâne fără muniție în câteva zile”, a declarat pentru Reuters un diplomat european.

Probleme de producție

De asemenea, războiul a adus în centrul atenției lipsa capacității industriale necesare pentru a crește rapid producția, după ce în ultimele decenii multe linii de fabricaţie au dispărut din cauza comenzilor tot mai mici din partea guvernelor.

Statele Unite și Franța au început să facă presiuni asupra companiilor de apărare pentru a crește producția. Washingtonul își propune să crească producția lunară pentru cartușele de artilerie de la 14.400 înainte de război, la 90.000, a scris New York Times.

Statele Unite - cel mai mare furnizor militar al Ucrainei - au trimis Kievului arme în valoare de aproximativ 30 de miliarde de dolari de la începutul războiului, inclusiv peste un milion de cartușe de 155 mm, potrivit Departamentului de Stat și Pentagonului.