Marea Britanie este pregătită să sprijine orice țară care este dispusă să trimită avioane de luptă în Ucraina imediat, a declarat sâmbătă premierul Rishi Sunak, îndemnând aliații să-și mențină sprijinul în războiul împotriva Rusiei, relatează Reuters.

Rishi Sunak si Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Marea Britanie a oferit un sprijin puternic Ucrainei de la invazia Rusiei în urmă cu aproape un an, inclusiv prin livrarea de arme și pregătirea trupelor.

Până acum a refuzat să trimită avioane de luptă, spunând că timpul îndelungat necesar pentru antrenarea piloților și a echipajelor de sprijin substanțiale necesare înseamnă că acestea vor fi de puțin folos în perioada imediat următoare, dar Sunak a declarat sâmbătă la Conferința anuală de securitate de la München că Marea Britanie ar putea ajuta în alte moduri.

"Vom oferi cu bucurie un sistem oricărei țări care este capabilă să furnizeze Ucrainei avioane de luptă imediat. Marea Britanie este pregătită să sprijine aceste țări", a declarat el mai reporterilor.

El a mai spus că aliații occidentali ar trebui să ia în considerare cum să se asigure că Rusia plătește pentru reconstrucția Ucrainei odată ce războiul se va încheia și a spus că comunitatea globală trebuie să recunoască faptul că este necesar un nou cadru pentru a menține securitatea pe termen lung.

„De la drepturile omului la amenințările nucleare nechibzuite, de la Georgia la Moldova, Rusia a comis încălcări după încălcări împotriva unor țări din afara securității colective a NATO”, a spus el în cadrul conferinței.

„Și răspunsul comunității internaționale nu a fost suficient de puternic”.

Citește și:

Ucraina va primi avioane de luptă Eurofighter Typhoon doar după încheierea războiului, spune Wallace