Estonia va comanda o „cantitate semnificativă” de muniţii de tipul dronelor kamikaze, cunoscute şi ca „loitering munitions” (muniţii rătăcitoare), a anunţat sâmbătă ministerul apărării de la Tallinn.

Dronă kamikazeFoto: Mariusz Burcz / Alamy / Alamy / Profimedia

Conform precizărilor preluate de Reuters, comanda va fi lansată în primul trimestru din 2023, iar livrările vor avea loc anul viitor. Cantitatea nu a fost precizată, dar va fi una din cele mai mari din istoria ţării.

Dronele respective aşteaptă în zbor identificarea ţintei, apoi o atacă în picaj, cu viteză foarte mare, şi explodează la impact. Rolul lor - arată ministerul - este de a creşte semnificativ capacitatea de tir indirect, ca o consecinţă a agresiunii ruse”.

Estonia, fostă republică sovietică, în prezent membră a Uniunii Europene şi a NATO, a apreciat în 8 februarie că Rusia are în continuare forţa necesară pentru exercitarea unei „presiuni militare credibile” în regiunea baltică, unde au crescut riscurile de securitate pe termen mediu şi lung.

Ministrul american al apărării, Lloyd Austina, a insistat joi că Statele Unite sunt gata să apere la nevoie ţările baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - şi îşi vor menţine prezenţa militară în regiune. (Sursă Agerpres)