Deși oficialii ucraineni și-au exprimat teama că Moscova a început o ofensivă majoră în estul Ucrainei şi încearcă să străpungă apărarea trupelor Kievului nu există dovezi că Federația Rusă ar fi concentrat multe forțe precum la 24 februarie 2022, susține ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, potrivit Financial Times, transmite Ukrainska Pravda. Potrivit oficialului britanic, ofensiva „majoră" a Rusiei avansează „cu metri, nu cu kilometri".

Soldați rușiFoto: Vitaliy Ankov / Sputnik / Profimedia

Ministrul britanic al Apărării a declarat că cea mai mare realizare a Rusiei de până acum a fost o serie de atacuri de test de-a lungul liniei frontului, care au implicat noi recruți și care s-au soldat cu pierderi foarte grele.

„Începând de astăzi nu există nicio dovadă a unei ofensive rusești semnificative, majore. Ceea ce am văzut este un avans pe fronturi cu prețul a mii de vieți", a spus Wallace.

Ministrul a subliniat, totuși, că armata rusă nu manifestă nicio dorință de a renunța la tacticile de „tocare a cărnii" și că va continua ofensiva. Potrivit oficialului britanic, ofensiva „majoră" a Rusiei avansează „cu metri, nu cu kilometri".

Wallace a mai spus că aliații occidentali ai Ucrainei sunt „mai hotărâți ca niciodată" să o ajute să riposteze împotriva militarilor ruși.

Cu toate acestea, a adăugat el, mai este încă un drum lung până la furnizarea de avioane de luptă, pe care Kievul insistă să le aibă.

Un oficial american a desființat ofensiva rusă

Noua ofensivă declanșată de Rusia este „foarte jalnică”, potrivit unui înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA, potrivit CNN.

„Vedeți cum războiul macină în est, în Bahmut”, a declarat subsecretarul american pentru afaceri politice, Victoria Nuland. „Rusia a declarat că lansează o nouă ofensivă. Ei bine, dacă asta este, este foarte jalnic, aș spune eu”.

Nuland a spus că „peste 200.000 de ruși” au fost uciși sau răniți în război până acum și că Rusia „în unele categorii a pierdut mai mult de jumătate din echipamentul militar în acest război”.

Oficialul american crede că președintele rus Vladimir Putin „este suficient de arogant încât să creadă că poate învinge Ucraina”.

Urmărește ultimele evoluții din a 360-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.