România este în scenariul 3 al epidemiei de COVID-19, cu circa 250 de cazuri confirmate, mare parte din cazurile de îmbolnăviri având loc în Capitală. Marea majoritate dintre pacienții infectați au venit din Italia, Israel sau alte state unde există probleme cu noul coronavirus, dar o bună parte din cei infectați au ca sursă comună alți pacienți care fie nu au respectat carantina, fie nu au declarat că veneau din zone cu probleme. Vezi în articol o vizualizare interactivă cu cazurile celor infectați și relaționările dintre pacienți.

Relationarea dintre cazurile de infectari cu coronavirusFoto: geo-spatial.org

Cel mai flagrant caz este cel al pacientului #17 - angajatului ADP Sector 4, fostul polițist care a fost internat la Spitalul Gerota și care a ascuns că se întorsese din Israel. Bărbatul de 60 de ani a fost internat din 5 martie la Spitalul Gerota. El a infectat mai mulți membri ai familiei, dar și medicul gastroenterolog ce-l trata, iar cadrul medical la rândul său l-a infectat pe managerul spitalului Gerota, dar și un alt pacient.

​Numărul cazurilor confirmate de coronavirus care au legătură cu fostul ofițer MAIa ajuns la 52. Dintre cele 33 de cazuri raportate marți, 22 sunt contacte de la Spitalul Gerota.

După confirmarea diagnosticului în cazul său, Spitalul Gerota a intrat în carantină. Pe 11 martie, procurorii au deschis dosar penal pe numele polițistului pensionar bolnav de COVID-19.

Un alt caz în care virusul s-a răspândit de la o singură persoană este cazul pacientului #27, femeia de 26 de ani din Hunedoara care a plecat din izolare și a fost internată în două spitale, fără să spună că a venit din Italia.

Graficul a fost realizat de către comunitatea geo-spațial.org având la dispoziție informațiile comunicate public de către autorități.

NOTĂ: Nu toate relaționările pot fi exacte, legăturile au fost realizate manual pe baza informațiilor apărute în presă și pe canale oficiale, iar graficul se poate schimba în funcție de noi informații apărute.

---

Cazurile de coronavirus confirmate în România: