Două noi cazuri de infecție cu coronavirus au fost confirmate oficial în România, a anunțat Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Este vorba despre o femeie de 38 de ani din Timișoara și un bărbat de 45 de ani din Maramureș. Ambii au călătorit recent în Italia, dar nu în zonele considerate cu risc (regiunile Lombardia și Veneto din nordul țării, unde este carantină din cauza coronavirusului). Ei nu au nicio legătură cu primul român diagnosticat cu coronavirus, un tânăr din Gorj la care infecția a fost confirmată miercuri seară, și nici nu au legătură între ei (nu au luat contact unul cu celălalt).

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante informații despre cei doi români diagnosticați astăzi cu coronavirus:

  • Cei doi români infectați cu coronavirus au călătorit recent în Italia, dar nu în zonele unde este carantină din cauza cazurilor de infecție cu virusul (cele două regiuni din nordul țării, Lombardia și Veneto).
  • Femeia din Timișoara este în stare bună, în timp ce bărbatul din Maramureș este internat la terapie intensivă la Cluj, după ce a suferit ieri de insuficiență respiratorie, iar astăzi starea lui este în curs de ameliorare.
  • Bărbatul din Maramureș s-a întors din Italia pe 25 februarie și a călătorit în afara zonelor din Italia unde este carantină, potrivit secretarului de stat Nelu Tătaru. El s-a prezentat la medic și în Italia, însă a primit tratament pentru simptomele unei infecții respiratorii și a fost lăsat să plece acasă. În România, el s-a prezentat din nou la medic, din cauză că avea febră, și în cele din urmă a fost testat pentru coronavirus.
  • Femeia din Timișoara a călătorit pe data de 17 februarie la Bergamo, iar pe 25 februarie a avut stare general alterată. Pe 27 februarie s-a prezentat la medic în România, a fost plasată în izolare la domiciliu, iar astăzi testul ei pentru coronavirus a ieși pozitiv. Femeia este internată la Timișoara.
  • Cei doi pacienți vor rămâne internați la Cluj, respectiv Timișoara, și nu vor fi transferați la Institutul Matei Balș la București.
  • Pentru ambii pacienți diagnosticați cu infecție cu coronavirus testele au fost efectuate la Timișoara, nu la Institutul Matei Balș din București.
  • Autoritățile încearcă să identifice toate persoanele cu care cei doi au intrat în contact recent, pentru a le testa și a le izola.
  • Secretarul de stat Nelu Tătaru a lansat un nou apel ca regulile minime de igienă să fie păstrate, pentru a preveni răspândirea infecției: spălați-vă des pe mâini, nu vă atingeți fața cu mâinile nespălate, evitați aglometațiile, izolați-vă la domiciliu și sunați la numărul de urgență 112 dacă aveți simptome - febră, tuse - și ați călătorit în zone cu risc (unde se înregistrează cazuri de coronavirus) sau ați interacționat cu persoane care au călătorit în aceste zone.
  • "Tratăm niște infecții respiratorii, nu închidem granițele, îndemnăm la calm", a subliniat Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.