Forțele ucrainene s-au confruntat cu atacuri neîncetate ale Rusiei asupra orașului minier Bahmut, în estul regiunii Donețk, ambele tabere raportând un număr tot mai mare de victime inamice în timp ce se luptau pe un mic râu care taie în două orașul distrus și care acum marchează linia frontului.

Ucraineni pregătind muniția pentru un tun M777 în zona frontului din BahmutFoto: Aris Messinis / AFP / Profimedia Images

Sinteza zilei

  • Consiliul Uniunii Europene a anunțat luni că a prelungit cu încă șase luni sancțiunile impuse Rusiei din cauza invadării Ucrainei, relatează CNN.
  • Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, luni seară, în discursul adresat naţiunii, că oficialităţile ucrainene vor face "tot posibilul şi imposibilul" pentru a oferi sprijin războinicilor care se află pe linia frontului.
  • SUA l-au încurajat pe președintele chinez Xi Jinping să vorbească direct cu președintele ucrainean Volodymir Zelenski, a anunțat Casa Albă luni, după ce Wall Street Journal a scris pe surse că liderul chinez ar urma să aibă o convorbire cu Zelenski pentru prima oară de la începutul războiului, relatează CNN.
  • Patriarhia Moscovei refuză să elibereze spațiile de la Lavra Pecerska. Conducătorul afiliat la Rusia al mănăstirii ortodoxe Lavra Pecerska din Kiev, a declarat luni că el și alți călugări ai mănăstirii nu au intenția de a părăsi incinta mănăstirii, potrivit Kyiv Indpeendent.
  • „Zeci de miliarde de dolari cheltuite pe dezinformare” de Rusia și China: Oficiali ai SUA vin în Europa de Est pentru a ajuta la combaterea propagandei ruse. Rusia și China s-au aliniat „în mod „clar” pe tema propagandei și dezinformării cu privire la războiul din Ucraina, iar Statele Unite și Occidentul nu au investit suficient de-a lungul anilor în contracararea acestor dezinformări, a declarat luni un înalt oficial al Departamentului de Stat, citat de CNN.
  • PIB-ul Ucrainei a scăzut cu 31,4% în trimestrul al patrulea al anului 2022, față de o scădere de 30,8% în trimestrul al treilea, potrivit Serviciului de Stat de Statistică.
  • Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a declarat luni că este deschisă la discuții privind posibilitatea de a dona Ucrainei avioane de luptă F-18, care vor fi înlocuite în curând cu mai modernele F-35, potrivit AFP.
  • Guvernul italian a declarat luni că grupul de mercenari Wagner se află în spatele creșterii numărului de ambarcațiuni cu migranți care încearcă să traverseze Marea Mediterană, ca parte a strategiei Moscovei de a riposta împotriva țărilor care susțin Ucraina, relatează Reuters.
  • Primarul orașului Melitopol , ocupat de Moscova, a declarat că Wagner a încercat fără succes să recruteze din rândul populației orașului, în ciuda eforturilor sporite, relatează CNN.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 383, LIVETEXT:

01:12 Zelenski: Vom face tot posibilul şi imposibilul pentru a ne întări războinicii

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, luni seară, în discursul adresat naţiunii, că oficialităţile ucrainene vor face "tot posibilul şi imposibilul" pentru a oferi sprijin războinicilor care se află pe linia frontului

00:53Care sunt țările care exportă cele mai multe arme?

În ultimii patruzeci de ani, Rusia a fost de departe al doilea cel mai mare exportator de arme, după Statele Unite, însă cota sa de piață globală a scăzut la 16%. Urmează Franța cu un procent de 11%, în creștere de-a lungul anilor, potrivit Euronews.

00:33Svetlana Timofeeva, bloggerița rusă acuzată de spionaj de Tirana, cere azil în Albania pentru a scăpa de extrădare

Svetlana Timofeeva, care se prezintă ca bloggeriță rusă și a fost arestată în luna august anul trecut în Albania sub acuzația de spionaj a cerut azil în încercarea de a scăpa de extrădare, motivând că se teme de persecuție la Moscova, a declarat avocatul ei luni, relatează Reuters.

23:48Patriarhia Moscovei refuză să elibereze spațiile de la Lavra Pecerska

Șeful afiliat la Rusia al mănăstirii ortodoxe Lavra Pecerska din Kiev, a declarat luni că el și alți călugări ai mănăstirii nu au intenția de a părăsi incinta mănăstirii, potrivit Kyiv Indpeendent.

La 10 martie, Ministerul Culturii a publicat o declarație potrivit căreia călugării din ramura ucraineană a Bisericii Ortodoxe Ruse trebuie să părăsească Lavra Pecerska din Kiev, cea mai importantă mănăstire ortodoxă din Ucraina.

"Noi nu suntem colaboratori", a declarat Mitropolitul Pavlo Lebid, starețul Lavrei.

Xi Jinping ar urma să aibă o discuție cu Zelenski

23:36 PIB-ul Ucrainei a scăzut cu 31,4% în trimestrul al patrulea al anului 2022, față de o scădere de 30,8% în trimestrul al treilea, potrivit Serviciului de Stat de Statistică.

Ministerul Economiei și-a revizuit previziunile pentru 2023 la 6 martie, estimând că economia Ucrainei va crește doar cu 1%, față de previziunile lor inițiale de 3,2%.

Deteriorarea situației economice din Ucraina poate fi atribuită războiului în curs de desfășurare purtat de Rusia împotriva țării, care nu dă semne că se va încheia prea curând.

22:27Președintele Volodimir Zelenski a declarat luni că viitorul Ucrainei depinde de rezultatul bătăliilor din punctele cheie din estul țării, precum Bilohorivka și Marinka, Avdiivka și Bahmut, Vuhledar și Kamianka, relatează Reuters.

"Este foarte greu în est - foarte dureros. Trebuie să distrugem puterea militară a inamicului. Și o vom distruge", a spus Zelenski în discursul său video zilnic.

22:13SUA l-au încurajat pe președintele chinez Xi Jinping să vorbească direct cu președintele ucrainean Volodymir Zelenski, a anunțat Casa Albă luni, după ce Wall Street Journal a scris pe surse că liderul chinez ar urma să aibă o convorbire cu Zelenski pentru prima oară de la începutul războiului, relatează CNN.

21:47O instanță austriacă refuză extrădarea magnatului Oleh Bakhmatiuk în Ucraina.

Un tribunal austriac a refuzat cererea Ucrainei de extrădare a omului de afaceri Oleh Bakhmatiuk, potrivit declarației făcute de magnat pentru Interfax.

Bahmatiuk a fost arestat în absență de către Înalta Curte Anticorupție din Ucraina la 7 martie, fiind acuzat că i-ar fi dat mită lui Roman Nasirov, fostul șef al Serviciului Federal de Impozite, și consilierului acestuia.

21:22Premierul finlandez, deschis la discuții privind donarea de F-18 către Ucraina

Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a declarat luni că este deschisă la discuții privind posibilitatea de a dona Ucrainei avioane de luptă F-18, care vor fi înlocuite în curând cu mai modernele F-35, potrivit AFP.

„Zeci de miliarde de dolari cheltuite pe dezinformare” de Rusia și China

20:58 Kievul critică condițiile impuse de Moscova pentru reînnoirea acordului privind cerealele

"Acordul privind Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră implică cel puțin 120 de zile de prelungire, astfel că poziția Rusiei de a-l prelungi cu doar 60 de zile contrazice documentul semnat de Turcia și ONU", a scris pe Twitter ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksander Kubrakov, precizând că Ucraina așteaptă "poziția oficială" a ONU și a Ankarei, în calitate de "garanți ai inițiativei", potrivit AFP.

20:33„Zeci de miliarde de dolari cheltuite pe dezinformare” de Rusia și China: Oficiali ai SUA vin în Europa de Est pentru a ajuta la combaterea propagandei ruse

Rusia și China s-au aliniat „în mod „clar” pe tema propagandei și dezinformării cu privire la războiul din Ucraina, iar Statele Unite și Occidentul nu au investit suficient de-a lungul anilor în contracararea acestor dezinformări, a declarat luni un înalt oficial al Departamentului de Stat, citat de CNN.

20:09Actualizarea planului Marii Britanii pentru securitate și politică internațională, publicată luni, a avertizat asupra aprofundării parteneriatului Chinei cu Rusia și a cooperării tot mai mari a Moscovei cu Iranul după invazia Ucrainei. Potrivit documentului, Rusia și China amenință să creeze „pericol și dezordine” la nivel mondial

19:49 Rusia: TotalEnergies își anunță retragerea de la o importantă fabrică de lubrifianți industriali

Grupul francez TotalEnergies a anunțat luni pentru AFP că se retrage dintr-o importantă fabrică de lubrifianți industriali și auto la sud-vest de Moscova, continuând astfel retragerea sa treptată din această țară, anunțată în urma ofensivei militare a Kremlinului în Ucraina.

19:25Zeci de soldați ucraineni au încheiat luni un antrenament de patru săptămâni în Spania cu privire la modul de operare a tancului de luptă Leopard 2A4, în timp ce Madridul este așteptat să livreze Kievului șase astfel de tancuri, relatează Reuters.

Un total de 40 de membri ai echipajului de tancuri și 15 specialiști în mecanică au fost pregătiți la o bază militară din orașul Zaragoza, din nord-estul Spaniei, au anunțat forțele armate ale Spaniei într-un comunicat.

Luna trecută, Spania a declarat că intenționează să trimită în Ucraina șase tancuri Leopard 2A4 de fabricație germană, după ce vor fi supuse reparațiilor, un număr care ar putea crește la 10.

18:41 Guvernul italian a declarat luni că grupul de mercenari Wagner se află în spatele creșterii numărului de ambarcațiuni cu migranți care încearcă să traverseze Marea Mediterană, ca parte a strategiei Moscovei de a riposta împotriva țărilor care susțin Ucraina, relatează Reuters.

18:18Rusia nu se opune prelungirii acordului cu cereale de la Marea Neagră, dar doar pentru o perioadă de 60 de zile, a declarat luni adjunctul ministrului de externe al Rusiei, citat de agenția de presă RIA Novosti, la finalul unei zile de discuții între Rusia și reprezentanții din Națiunilor Unite la Geneva, relatează Reuters.

Uniunea Europeană a prelungit toate sancțiunile impuse împotriva Rusiei

17:55Consiliul Uniunii Europene a anunțat luni că a prelungit cu încă șase luni sancțiunile impuse Rusiei din cauza invadării Ucrainei, relatează CNN.

„Sancțiunile, care vor rămâne în vigoare până la 15 septembrie 2023, vizează „pe cei responsabili pentru subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei”, a spus consiliul într-un comunicat.

17:38Republica Moldova nu se confruntă cu un „pericol militar iminent”, ci cu un „război hibrid” condus de Moscova pentru „răsturnarea puterii” pro-europene, a spus luni ministrul Apărării într-un interviu acordat AFP.

17:06 Primarul orașului Melitopol , ocupat de Moscova, a declarat că Wagner a încercat fără succes să recruteze din rândul populației orașului, în ciuda eforturilor sporite, relatează CNN.

Ivan Fedorov, care nu se află în oraș, a declarat pentru televiziunea ucraineană că la sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile de ocupație au început să folosească rețelele de socializare pentru a încerca să recruteze rezidenți pentru compania de mercenari Wagner.

Curtea Penală internaţională urmează să deschidă două dosare de crime de război împotriva Rusiei

16:42Curtea Penală Internațională intenționează să deschidă două dosare de crimă de război legate de invazia Ucrainei de către Rusia și va solicita, de asemenea, mandate de arestare pentru mai multe persoane, a informat luni New York Times, citând actuali și foști oficiali care sunt la curent cu această informație, dar care nu au fost autorizați să vorbească public despre acest subiect, scrie Reuters.

16:22Tribunalul din Moscova a început să-l judece luni cu ușile închise pe oponentul rus Vladimir Kara-Murza, care riscă până la 20 de ani de închisoare pentru trădare, cel mai recent exemplu de represiune a criticilor Kremlinului, relatează AFP.

Kara-Murza, în vârstă de 41 de ani, un vechi opozant al lui Vladimir Putin, a fost arestat în aprilie anul trecut, după ce a denunțat public conflictul din Ucraina. Consiliul Europei i-a acordat în 2022 politicianului rus de opoziție premiul Vaclav Havel pentru Drepturile Omului pentru ceea ce a numit curajul său de a înfrunta pe liderii Rusiei.

16:19 Forțele ruse au tras două rachete într-o școală din Avdiivka, potrivit șefului biroului președinției ucrainene, Andrii Yermak, relatează The Guardian.

Într-o postare pe Twitter, Yermak a spus că un localnic a fost ucis în atac.

15:54Un parlamentar rus a introdus luni un proiect de lege care vizează aducerea vârstei de recrutare la 21-30 de ani de la 18-27 de ani în prezent, transmite Reuters. Măsura ar urma să fie introdusă din 2026.

Kremlinul susține că poate să își atingă obiectivele în Ucraina doar prin mijloace militare

15:00VIDEO Președintele rus Vladimir Putin l-a primit luni la Kremlin pe Ramzan Kadîrov, liderul cecen cerând permisiunea să se laude „puțin”, potrivit unei înregistrări video care a alimentat speculațiile privind starea sa de sănătate.

14:44 Kremlinul vede în acordarea premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj documentar peliculei „Navalnîi”, un film despre liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, o tentativă de „politizare” a celei de-a 7-a arte, informează AFP.

14:24 Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău a comentat luni vestea decesului în Ucraina a soldatului Oleksandr Maţievski, originar din Republica Moldova, considerând că circumstanţele morţii lui pot fi calificate drept „crimă de război”.

13:29 ​Kremlinul susține că obiectivele pe care le-a trasat înainte de invadarea Ucrainei mai pot fi atinse acum doar prin mijloace militare.

13:00 Andrii Yermak, șeful biroului președinției ucrainene, a declarat că o persoană a murit și patru au fost rănite într-un atac cu rachete asupra localității Znob-Novhorodske din regiunea Sumî, transmite The Guardian.

12:16Importurile de armament în Europa aproape s-au dublat în 2022, datorită livrărilor masive către Ucraina care a devenit a treia destinaţie mondială, potrivit unui raport al Institutului Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) din Stockholm, publicat luni, notează AFP.

Maria Zaharova recunoaște că la Kremlin există dispute privind războiul din Ucraina

11:57 Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Kremlinului, a lăsat să se înțeleagă că în interiorul Kremlinului există neînțelegeri, afirmând că nici măcar liderii de la Moscova nu se pot pune de acord cum să prezinte războiul Rusiei din Ucraina.

11:20În urma bombardamentelor de luni dimineață asupra regiunii Nikolaev, au fost distruse mai multe clădiri rezidențiale, a anunțat șeful administrației militare regionale Nikolaev, Vitali Kim, relatează Unian.net. Doi oameni au murit. Mai multe persoane au fost rănite.

10:467.270 de cetăţeni ucraineni au intrat în România în cursul zilei de duminică, potrivit Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. Începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în România 3.734.428 cetăţeni ucraineni, notează Agerpres.

10:28Unul dintre principalii aliați ai președintelui Vladimir Putin a declarat luni că se îndoiește că gazoductele Nord Stream au fost aruncate în aer de un grup pro-ucrainean și a precizat că Moscova încă nu știe cine anume a fost în spatele atacurilor, relatează Interfaxâ, citată de Reuters.

10:10Rusia a pierdut 159.800 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei, susține Statul Major General al forțelor armate ucrainene, transmite The Kyiv Independent. Acest număr include 710 pierderi suferite de forțele rusești doar în ultima zi.

09:54Președintele chinez Xi Jinping plănuiește să călătorească în capitala Rusiei, Moscova, pentru a se întâlni cu omologul său, Vladimir Putin, chiar săptămâna viitoare, au declarat persoane familiarizate cu acest subiect care au dorit să rămână anonime, având în vedere caracterul sensibil al problemei, transmite Reuters.

Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns imediat la solicitarea Reuters pentru a comentat informația, iar Kremlinul a refuzat să comenteze.

Filmul Navalnîi a câștigat trofeul pentru cel mai bun documentar la premiile Oscar 2023

08:56Filmul „Navalnîi", despre otrăvirea care aproape l-a ucis pe Alexei Navalnîi, cel mai proeminent lider al opoziției din Rusia, și despre detenția acestuia la întoarcerea la Moscova în 2021, a câștigat duminică premiul Oscar pentru cel mai bun documentar de lungmetraj, transmite Reuters.

08:23Un băiat de 13 ani a călcat pe un dispozitiv exploziv în așezarea Liubomyrivka, regiunea Nikolaev, a declarat Serghei Șaihet, șeful Poliției Naționale din regiunea Nikolaev, , transmite Ukrainska Pravda.

Băiatul este pe terenul gospodăriei în care locuișete când a călcat pe un obiect necunoscut care a explodat.

Copilul de 13 a primit asistență medicală din cauza rănilor cauzate de șrapnel.

08:17Situația din jurul Bahmut rămâne dificilă, dar forțele ucrainene resping toate încercările rusești de a captura orașul, a declarat luni comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, transmite Reuters.

08:00VIDEO Interviu la Kiev cu Kirilo Budanov, șeful serviciului secret al armatei Ucrainei: „Din România primim informații despre ce întâmplă în bazinul Mării Negre” . ​Într-un interviu video acordat echipe HotNews.ro aflate la Kiev, șeful serviciului de informații militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a explicat cum colaborează cu serviciile secrete din țările NATO, inclusiv cu cele românești, ce fel de informații primește de la aliați, de ce crede că Rusia nu va folosi arma nucleară și pe ce se bazează când spune că Putin este bolnav de cancer.

07:48Forțele rusești au doborât patru rachete deasupra regiunii ruse Belgorod și a capitalei, rănind cel puțin o persoană, a declarat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov.

07:32Ministrul ceh de externe, Jan Lipavský, a semnat un material pe tema războiului în publicaţia ucraineană Evropeiska Pravda, în care subliniază că războiul lui Putin împotriva Ucrainei durează deja de un an şi că numărul deceselor înregistrate de ambele părţi cresc în mod constant, iar loviturile cu rachete care vizează oraşele ucrainene şi răutatea militarilor ruși au provocat mii de morți în rândul civililor nevinovați.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că peste 1.100 de soldați ruși au murit în ultimele zile de lupte de-a lungul secțiunii Bahmut a liniei de front. De asemenea, 1.500 de militari ruși au fost răniți suficient de grav pentru a nu mai participa la acțiuni ulterioare, a adăugat liderul de la Kiev.
  • Zelenski l-a decorat „Erou al Ucrainei” pe soldatul născut la Chișinău și executat de ruși după ce a spus „Slavă Ucrainei!” „I-am conferit lui Oleksandr Matsievskyi titlul de Erou al Ucrainei. Un războinic ucrainean. Un om care va fi cunoscut și amintit pentru totdeauna. Pentru curajul său, pentru încrederea în Ucraina și pentru „Gloria Ucrainei!”. Slavă eroului! Slavă eroilor! Glorie Ucrainei!”, a anunțat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
  • Soldații ucraineni fac antrenamente pentru operațiuni de război psihologic. Potrivit unui reportaj difuzat de presa britanică, exercițiile se desfășoară într-un loc nedeclarat din apropiere de granița cu Belarus. Militari ucraineni din diferite brigăzi au luat parte la aceste antrenamente duminică.
  • Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că forțele sale au ucis peste 220 de membri ai serviciilor ucrainene în ultimele 24 de ore în direcția Donețk.
  • Șeful forței rusești de mercenari Wagner, care a condus asaltul asupra Bahmut, a declarat că armata sa va începe să se redreseze odată ce orașul a fost capturat. „În special, vom începe să recrutăm noi oameni din regiuni", a declarat Evgheni Prigojin.
  • Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că el crede că un acord care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră va fi prelungit începând cu 18 martie.
  • Ministerul de Externe al Rusiei a declarat duminică că reprezentanții ruși nu au luat încă parte la negocierile privind prelungirea acordului privind cerealele din Marea Neagră.
  • Acțiunile punitive ale Ucrainei împotriva unei ramuri a Bisericii Ortodoxe legate de Rusia fac parte dintr-un efort de a obține „independența spirituală", a declarat Zelenski. Liderii ucraineni au acuzat Biserica Ortodoxă ucraineană că subminează unitatea Ucrainei și colaborează cu Moscova.
  • Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a îndemnat Germania, într-un interviu publicat duminică, să accelereze livrările de muniție și să înceapă antrenarea piloților ucraineni pe avioane de luptă occidentale.
  • R. Moldova: A fost dejucat un plan de destabilizare a țării pus la cale de Moscova / Cum funcționa rețeaua coordonată din Rusia
  • Zeci de mii de voluntari s-au înscris în Gărzile de Asalt ale Ucrainei. Care este scopul acestor brigăzi de „stormtroopers” și a cui a fost ideea
  • De unde erau cei mai mulți soldați ruși uciși în război: Diferențe enorme între Moscova și regiunile sărace din est

-----------------

Evenimentele de duminică au fost LIVE aici pe HotNews.ro