Moldova nu se confruntă cu un „pericol militar iminent”, ci cu un „război hibrid” condus de Moscova pentru „răsturnarea puterii” pro-europene, a spus luni ministrul Apărării într-un interviu acordat AFP.

Anatolie NosatîiFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Îngrijorările au fost reaprinse în ultimele săptămâni în fosta republică sovietică vecină cu Ucraina, ale cărei ambiții europene sunt privite cu suspiciune de Kremlin.

„În prezent nu există un pericol militar iminent împotriva Moldovei, dar există alte tipuri de riscuri care afectează securitatea”, a spus Anatolie Nosatîi pentru AFP din biroul său din Chișinău.

El a menționat „dezinformarea, tensiunile în societate generate de Rusia”, „un set de provocări” menite să semene haosul și „schimbarea ordinii politice”.

Duminică, Republica Moldova a anunțat arestarea membrilor unei rețele pe care o suspectează că ar fi orchestrată de Moscova.

Șeful Poliției moldovene, Viorel Cernăuțean, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă de dimineață, că autoritățile au avut mai multe informații despre un plan de destabilizare a situației după infiltrarea agentului în rândul organizației dirijate de Moscova.

Poliția spusese încă de sâmbătă că are informaţii că la protestul de duminică se intenţionează organizarea unor acţiuni de destabilizare şi dezordine în masă în contextul protestelor organizate duminică la Chișinău de Partidul lui Ilan Şor.

Marina Tauber, vicepreședinte al Partidului Ilan Șor, a fost cel mai activ lider al manifestației, conducând marșul până la locul aprobat pentru protest și ținând mai multe discursuri.

1.500 de soldați ruși în Transnistria

Casa Albă a acuzat vineri că Moscova „căută să slăbească guvernul Republicii Moldova”, cu scopul de a instala un guvern favorabil cauzei sale.

Rusia a negat luna trecută orice plan de lovitură de stat, denunțând afirmațiile „absolut nefondate și fără dovezi”.

În centrul îngrijorărilor este regiunea separatistă pro-rusă din Transnistria, unde Rusia are aproximativ 1.500 de soldați și un mare stoc rusesc de muniție.

Ministrul a reînnoit apelurile de demilitarizare a zonei. „Am cerut în mod constant evacuarea necondiționată a forțelor ruse care sunt staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus el.

Kremlinul a criticat recent „isteria anti-rusă” după declarații similare ale premierului Dorin Recean.

Transnistria, populată de vorbitori de limbă rusă și găzduind industrii cheie (energie, oțel, ciment), s-a desprins de facto de Moldova în 1992, după un scurt război.

„Situația de acolo este stabilă și sub control” în ciuda comentariilor recente de la Moscova și a autorităților locale, a asigurat Anatolie Nosatîi.

Liderul separatiștilor, Vadim Krasnoselski, a declarat săptămâna trecută că Ucraina a pus la cale un plan terorist împotriva mai multor înalți oficiali din teritoriul separatist. Kiev denunţase o „provocare” inspirată de Kremlin.

Șantaj energetic

În acest „război hibrid”, aspectul economic joacă un rol important, a adăugat oficialul moldovean în vârstă de 50 de ani. Chișinăul denunță de câteva luni „șantajul energetic al Rusiei”, care și-a înjumătățit livrările de gaze.

Nosatîi a vorbit, de asemenea, despre „încălcarea spațiului aerian” în mai multe rânduri de către rachetele care vizează Ucraina, în timp ce Moldova nu dispune de mijloace sofisticate de detectare a acestora.

Cu o armată de 6.500 de militari, cu echipamente datând din epoca sovietică, țara trebuie să „revizuiască întregul sistem de apărare”, ceea ce necesită „timp și finanțare”, a subliniat Anatolie Nosatîi.

Sarcina nu este ușoară în această națiune de 2,6 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Europa.

Confruntat cu aceste provocări, Anatolie Nosatîi a salutat sprijinul Uniunii Europene (UE), care a acordat țării statutul de candidat în iunie 2022 și i-a oferit acesteia o asistență financiară semnificativă încă de la începutul războiului.

„Moldova nu este singură și nu va fi singură în fața pericolelor și amenințărilor, inclusiv a celor militare”, a insistat el, cerând Europei „să rămână unită și hotărâtă în ajutorul său pentru Ucraina” și apărarea „păcii și securității” acesteia.

Urmărește ultimele evoluții din a 383-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.