Trupele de invazie trimise de Vladimir Putin în Ucraina suferă pierderi grele de trupe, dar cele mai multe dintre ele provin din rândul regiunile sărace ale Rusiei, notează ministerul britanic al apărării în evaluarea de duminică dimineață.

soldati rusi in unforme la un centru de pregatire pentru mobilizareFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ce spun experții militari britanici:

  • În timp ce Rusia continuă să sufere pierderi extrem de mari de vieți omenești, impactul acestora variază enorm între regiunile rusești.
  • În raport cu mărimea populației lor, cele mai bogate orașe, Moscova și Sankt Petersburg, au fost relativ neatinse. Acest lucru este valabil mai ales pentru familiile elitei țării.
  • La 21 februarie 2023, înalții oficiali ruși au fost fotografiați alcătuind primele două rânduri ale audienței la discursul președintelui Putin despre starea națiunii. Niciunul dintre aceștia nu este cunoscut ca având copii care să servească în armată.
  • În multe dintre regiunile estice, decesele (înregistrate în război), ca procent din populație, sunt de peste 30 de ori mai mare decât la Moscova.
  • În unele zone, minoritățile etnice sunt cele mai afectate; în Astrahan, aproximativ 75% din victime provin din populațiile minoritare kazahă și tătară.
  • Pe măsură ce Ministerul rus al Apărării încearcă să rezolve deficitul continuu de personal de luptă, izolarea persoanelor mai înstărite și mai influente ale societății rusești va rămâne, foarte probabil, un aspect major.

Potrivit estimării ucrainene de sâmbătă, 158.000 de soldați ruși au fost „lichidați” din 24 februarie 2022 și până acum.