Armata rusă a ajuns la a doua zi consecutivă în care pierde peste 1.000 de soldați și zeci de echipamente grele de luptă, în condițiile în care ucrainenii rezistă asalturilor trupelor inamice, mai ales în orașul Bahmut.

Război în UcrainaFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 382, LIVETEXT:

23:30În mesajul său de duminică seară, președinte Volodimir Zelenski a vorbit despre pierderile rușilor la Bahmut şi a făcut un apel către ucraineni de a păstra unitatea

În mai puţin de o săptămână luptătorii ucraineni au ucis la Bahmut peste 1.100 de soldaţi ruşi şi au rănit alţi 1.500 suficient de grav pentru a fi scoşi din luptă, a anunțat duminică Zelenski, făcând în acelaşi timp o pledoarie pentru unitate naţională într-un moment în care, spune el, ucrainenii trebuie să fie un exemplu şi pentru comunitatea internaţională care ajută Ucraina.

22:10 Gigantul saudit Aramco a raportat duminică un profit net record înregistrat anul trecut (de 161,1 miliarde de dolari), graţie creşterii cotaţiilor petrolului ca urmare a războiului din Ucraina, ceea ce a impulsionat economia celui mai mare exportator mondial de ţiţei.

21:34Zelenski l-a decorat „Erou al Ucrainei” pe soldatul născut la Chișinău și executat de ruși după ce a spus „Slavă Ucrainei!”

„I-am conferit lui Oleksandr Matsievskyi titlul de Erou al Ucrainei. Un războinic ucrainean. Un om care va fi cunoscut și amintit pentru totdeauna. Pentru curajul său, pentru încrederea în Ucraina și pentru „Gloria Ucrainei!”. Slavă eroului! Slavă eroilor! Glorie Ucrainei!”, a anunțat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

21:10 Soldații ucraineni fac antrenamente pentru operațiuni de război psihologic

Potrivit unui reportaj difuzat de presa britanică, exercițiile se desfășoară într-un loc nedeclarat din apropiere de granița cu Belarus. Militari ucraineni din diferite brigăzi au luat parte la aceste antrenamente duminică.

20:36 Imagini recente din misiunile de atac ale elicopterelor ucrainene de tip Mi-8 și Mi-24:

19:50Un bombardier strategic american B-52H a zburat la mai puțin de 200 de kilometri de Sankt Petersburg și chiar pe lângă granița enclavei ruse Kaliningrad.

Bombardierul strategic american a decolat din Polonia, a fost escortat de avioane militare poloneze și a survolat spațiul țărilor baltice.

19:05 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță într-un tweet că a avut duminică o convorbire telefonică cu noul președinte al Cehiei, Petr Pavel. „Sprijinul Cehiei este crucial pentru Ucraina în lupta împotriva agresiunii Federației Ruse”, a scris Zelenski.

Comandant: Rutele de aprovizionare către Bahmut funcționează

18:40 Un comandant al armatei ucrainene spune că rutele de aprovizionare funcționează în continuare pe frontul din Bahmut (estul Ucrainei), în prezent epicentrul luptelor cu forţele ruse.

El a declarat duminică că rutele logistice către și dinspre Bahmut sunt încă funcționale, ceea ce înseamnă că „aprovizionarea cu muniție” este posibilă.

„Vremea impune restricțiile sale, dar la acest moment rutele logistice funcționează. Aprovizionarea cu muniție este posibilă, deși e dificilă. Evacuarea răniților este posibilă. Furnizarea de întăriri este de asemenea posibilă”, a declarat Mikola Volohov, șeful unității ucrainene de recunoaștere aeriană „Terra”, la o televiziune locală.

18:22 Luxemburg a livrat Ucrainei 14 ambulanțe blindate noi:

17:40 Poliția Națională din Ucraina informează că Rusia a lansat în ultima zi 48 de atacuri asupra populaţiei civile din regiunea Donețk.

Poliția a precizat 15 orașe din regiune, inclusiv Bahmut, Kostiantinivka și Avdiivka, au fost lovite de forțele ruse, transmite Kyiv Independent.

Conform sursei citate, Rusia a atacat regiunea cu rachete S-300, aparate de zbor, lansatoare multiple de rachete Grad și Uragan, artilerie, mortiere și tancuri.

Guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, a informat în briefingul său zilnic că doi civili au fost uciși, iar alți patru au fost răniți în ultimele 24 de ore.

17:00 Imagini de pe front cu soldați ucraineni care avansează în spatele unui blindat, în timpul unui schimb de focuri. Spre finalul clipului blindatul și militarii ucraineni ajung lângă soldați ruși care sunt capturați:

16:14Istorii mai puțin știute: Witold Pilecki, eroul polonez a cărui amintire rușii o vor ștearsă

15:48 Elveția va dezmembra rachetele învechite în loc să le trimită în Ucraina.

Elveția va casa rachetele învechite Rapier sol-aer care ar fi putut fi folosite de Ucraina pentru a doborî ținte care zboară la joasă înălțime, a relatat ziarul elvețian Neue Zürcher Zeitung, preluat de Kyiv Independent.

Rușii spun că au ucis 220 de ucraineni în ultima zi

15:28 Ministerul rus al Apărării a afirmat astăzi că forțele sale au continuat să desfășoare operațiuni militare în estul regiunii ucrainene Donețk și au ucis peste 220 de militari ucraineni în ultimele 24 de ore.

„În direcția Donețk... peste 220 de militari ucraineni, un vehicul de luptă al infanteriei, 3 blindate de luptă, 7 vehicule, precum și un obuzier D-30 au fost distruse în cursul zilei", a susținut ministerul apărării, potrivit Reuters.

14:46 Premierul ucrainean Denis Șmihal a mulțumit Canadei pentru decizia sa de a interzice importurile de produse rusești din aluminiu și oțel și a îndemnat alte țări să facă același lucru.

„Eliminarea capacității Rusiei de a finanța războiul este unul dintre pașii spre victoria Ucrainei. Sunt recunoscător guvernului canadian și lui Justin Trudeau pentru interzicerea importurilor de aluminiu și oțel din Rusia. Sperăm în decizii similare din partea altor țări. Trebuie să oprim mașina de război rusă", a scris el pe Twitter.

14:20 Opt din zece britanici care au primit ucraineni care fugeau de război au declarat că au avut o experiență pozitivă în ceea ce privește găzduirea refugiaților, potrivit unui nou studiu, scrie The Guardian.

Un sondaj detaliat realizat de More in Common, o organizație a societății civile, a constatat că 88% dintre persoanele care au primit refugiați din Ucraina ar face acest lucru din nou, față de 3% care nu ar face-o.

De asemenea, studiul a constatat că 68% dintre britanici consideră că faptul că Marea Britanie a primit peste 150.000 de refugiați din Ucraina este un lucru bun și doar 17% cred că este un lucru rău.

Turcia crede că acordul privind cerealele va continua

13:43 Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat că el crede că acordul care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră va fi prelungit după termenul actual de 18 martie.

„În cadrul discuțiilor separate cu părțile rusă și ucraineană, am văzut că ambele părți abordează situația în mod constructiv. Credem că se va încheia în mod pozitiv. Avem opinia că acordul va fi prelungit după 18 martie", a spus Akar într-un interviu acordat agenției de stat Anadolu.

13:16 Crucea Roșie a vizitat prizonieri de război ucraineni din Donețk și Horlivka, transmite Kyiv Independent.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a vizitat prizonierii ucraineni din Donețk și Horlivka, a anunțat Comandamentul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război.

13:08 Moscova a transmis că reprezentanții Rusiei nu au luat încă parte la negocierile privind prelungirea acordului privind cerealele din Marea Neagră.

„Nu au existat negocieri pe această temă, în special cu participarea reprezentanților ruși", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova.

Următoarea rundă de discuții privind prelungirea acordului va avea loc la Geneva, pe 13 martie, între delegația Rusiei și Rebeca Grynspan, înalt oficial comercial al Națiunilor Unite, a precizat Zaharova. (Reuters)

R. Moldova a dejucat un plan rusesc de destabilizare

12:10R. Moldova: A fost dejucat un plan de destabilizare a țării pus la cale de Moscova / Cum funcționa rețeaua coordonată din Rusia

12:03 În discursul său nocturn din 11 martie, președintele Volodymyr Zelensky a declarat că, De la începutul anului, peste 40 de rachete au lovit orașul Harkov din nord-estul țării, a spus Zelenski într-o declarație făcută azi-noapte.

„Numai de la începutul acestui an - în mai puțin de două luni și jumătate - peste 40 de rachete inamice au lovit deja Harkovul", a declarat Zelenski, adăugând că „ruinele, dărâmăturile, găurile de obuze din pământ" reprezintă un autoportret al Rusiei. (Kyiv Independent)

11:22 Doi copii au fost răniți în regiunea Zaporojie după explozia unei grenade antitanc pe care o aduseseră acasă, transmite Kyiv Independent.

ei doi băieți - unul de 3 ani și unul de 11 ani - au fost răniți în urma detonării grenadei într-o locuință privată din satul Novoivanivka, a anunțat poliția locală.

Copiii au găsit un obiect cilindric necunoscut pe stradă și l-au adus acasă. În timp ce se jucau cu obiectul, acesta a explodat. Potrivit unei investigații preliminare era vorba de o grenadă antitanc RKG-3.

28.000 de ucraineni vor să lupte în Garda de Asalt

11:03 Zeci de mii de voluntari s-au înscris în Gărzile de Asalt ale Ucrainei. Care este scopul acestor brigăzi de „stormtroopers” și a cui a fost ideea

10:40 Imagini cu forțele ucrainene care au început să folosească spoturi luminoase puternice pentru a depista pe timpul nopții ținte aeriene mici precum dronele kamikaze:

10:24 Statul Major ucrainean a anunțat duminică dimineață că a respins 92 de atacuri ruseși în cinci zone pe parcursul ultimelor 24 de ore.

Potrivit sursei citate, trupele rusești și-au concentrat eforturile în ofensive desfășurate în Liman, Bahmut, Avdiivka, Mariinka, și Șahtarsk în regiunea Donețk.

Aproape 1.100 de soldați ruși au murit în ultima zi

10:00Potrivit ultimei estimări ucrainene, armata rusă a pierdut în ultima zi 1.090 soldați, 8 tancuri, alte 7 blindate, 4 piese de artilerie, 2 sisteme antiaeriene și 4 diferite vehicule:

09:34De unde erau cei mai mulți soldați ruși uciși în război: Diferențe enorme între Moscova și regiunile sărace din est

09:22 Forțele rusești nu au făcut sâmbătă niciun progres confirmat în interiorul Bahmut, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului.

Surse ucrainene și rusești continuă să raporteze lupte grele în oraș, dar luptătorii Grupului Wagner sunt probabil din ce în ce mai imobilizați în zonele urbane, cum ar fi complexul industrial AZOM, și, prin urmare, le este greu să facă progrese semnificative.

Patriarhul Kirill i-a scris Papei Francisc

08:53 Ministrul ucrainean de externe a cerut Germaniei să accelereze furnizarea de muniție și să înceapă antrenarea piloților ucraineni pe avioane de luptă occidentale.

Dmytro Kuleba a declarat pentru ziarul Bild am Sonntag că lipsa munițiilor este problema „numărul unu" în lupta dusă de Ucraina contra rușilor.

El a spus că producătorii germani de arme i-au spus luna trecută, la Conferința de Securitate de la Munchen, că sunt gata să livreze, dar că așteaptă ca guvernul să semneze contractele: „Așadar, problema se află la guvern". (Reuters)

08:16 Armata ucraineană: Peste 500 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în Bahmut într-o singură zi

08:00Patriarhul Rusiei a scris Papei Francisc și altor lideri religioși ai lumii. Ce vrea Kirill

00:30 VIDEO Zelenski anunţă că au fost sancţionate 280 de companii şi 120 de persoane care au ajutat Rusia prin intermediul jocurilor de noroc

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

-----------------