Armata ucraineană a afirmat sâmbătă dimineață că trupele rusești au avut pierderi grele în ultima zi - peste 1.000 de soldați, 30 de tancuri și alte blindate, plus alte echipamente de război, după ce vineri Kievul a spus că a decis să rămână să lupte în Bahmut pentru a decima cele mai bune trupe ale Moscovei.

Război în UcrainaFoto: Alexei Alexandrov / AP / Profimedia

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 381, LIVETEXT:

08:50Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici.

00:30Volodimir Zelenski a anunţat în mesajul său de sâmbătă seară că 280 de companii şi 120 de persoane din Ucraina au fost sancţionate pentru că, prin intermediul afacerilor cu jocuri de noroc, „au lucrat împotriva Ucrainei, au retras fonduri şi au finanţat diverse scheme ruseşti”.

23:58 Republica Moldova: Partidul lui Ilan Şor pregăteşte noi proteste duminică la Chişinău. Poliţia are informaţii că se pregătesc provocări / Mesajul președintei Maia Sandu

De amintit că vineri Casa Albă a acuzat Rusia că încearcă să destabilizeze Republica Moldova, inclusiv prin proteste. Deşi Statele Unite nu văd nicio ameninţare militară imediată la adresa R. Moldova, administraţia Biden consideră că Rusia încearcă să slăbească mica ţară europeană, să fabrice o insurecţie şi să instaleze un guvern pro-Moscova, a explicat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, John Kirby. Oficialul a spus că „actori ruşi” având legături cu serviciile de informaţii ale Moscovei „încearcă să organizeze şi să se folosească de pretextul unor proteste în R. Moldova ca bază pentru o insurecţie fabricată împotriva guvernului moldovean”.

23:35 Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a calificat drept un „exemplu de ipocrizie” faptul că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a fost invitat să ia cuvântul la ceremonia de decernare a premiilor Oscar.

„Cred că, dacă "All Quiet on the Western Front" câştigă un Oscar pentru cel mai bun film străin în timp ce preşedintele Zelenski, care luptă, care conduce ţara, care duce cel mai mare război de după cel de-al Doilea Război Mondial în Europa, nu are voie să vorbească la Oscaruri, nu se poate găsi un exemplu mai bun de ipocrizie a managerilor şi producătorilor de top din industria cinematografică”, a declarat Kuleba pentru ziarul german de duminică "Bild am Sonntag".

Este pentru a doua oară când Academia Oscarurilor refuză să-i permită lui Zelenski să ţină un discurs la ceremonia de decernare a premiilor, ceea ce provoacă agitaţie, discuţii şi speculaţii cu privire la motivul refuzului, notează ziarul german.

Papa spune că vrea să meargă în Ucraina, dar și în Rusia

22:13 Papa Francisc spune că este dispus să călătorească în Ucraina, care este atacată de Rusia, dar numai cu condiţia să poată călători şi la Moscova.

„Voi merge în ambele locuri sau în niciunul”, a declarat şeful Bisericii Catolice într-un interviu publicat în ediţia de sâmbătă a ziarului argentinian La Nacion. Războiul din Ucraina nu poate fi încheiat decât prin dialog şi iniţiative concrete de pace, a mai spus el.

21:30 Ucraina anunță că va lua măsuri de securitate suplimentare după atacul masiv cu rachete de săptămâna aceasta

Oficialii de la Kiev pun în aplicare măsuri suplimentare de securitate şi apărare în întreaga Ucraină pentru a proteja infrastructura critică şi zonele rezidenţiale de un alt potenţial atac rusesc la nivelul întregii ţări, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean de interne Ihor Klimenko.

21:05Un clip video de arhivă publicat recent, cu unul din elicopterele rusești de asalt care au fost aruncate în aer de ruși la Hostomel, după ce au eșuat să captureze aeroportul de lângă Kiev:

20:31VIDEO Prigojin anunță că vrea să candideze la preşedinţia... Ucrainei / Șeful Wagner cere o cantitate enormă de muniție pe lună pentru Bahmut

19:55Rusia a bombardat Ucraina de peste 40.500 de ori de la declanșarea invaziei în februarie anul trecut, potrivit ministrului ucrainean de interne Ihor Klimenko.

Bombardamentele au distrus peste 152.000 de clădiri rezidențiale de la începutul războiului, a arătat ministrul. De asemenea, 66.300 de procese penale pentru crime de război comise de forţele ruseşti au fost înregistrate din februarie 2022.

Rușii reușesc să distrugă una din armele moderne trimise de Marea Britanie în Ucraina

19:17 VIDEO Rușii au folosit o dronă kamikaze să distrugă una din armele moderne trimise de Marea Britanie în Ucraina

18:35 Noi atacuri rusești cu rachete în Zaporojie, care au vizat „infrastructura critică”, informează The Kyiv Independent.

Potrivit Kyiv Independent, care citează administraţia militară regională, loviturile lansate sâmbătă de Rusia sunt cel mai probabil cu rachete S-300.

Armata rusă a lovit și în noaptea de joi spre vineri regiunea Zaporojie şi centrul său administrativ cu acelaşi nume, în sudul Ucrainei, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, lăsând mii de persoane fără curent electric.

17:50Trei civili au fost ucişi sâmbătă în bombardamentele ruseşti asupra oraşului Herson din sudul Ucrainei, iar un alt civil a murit în regiunea estică Doneţk.

Alte cel puțin șase persoane au fost rănite în urma atacurilor rusești.

17:20Șeful Wagner apare într-o nouă înregistrare video în care reia tezele Kremlinului privind invazia din Ucraina Prigojin: „De ce luptăm? Scopul nostru este simplu”

Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari ruşi Wagner, declară într-o înregistrare video publicată sâmbătă că luptătorii săi au un obiectiv „simplu" - să nu permită guvernelor occidentale să distrugă Rusia, părând să reia tezele propagandistice ale lui Vladimir Putin, în condiţiile în care oligarhul, intrat în conflict cu serviciile armate ale statului, pare să ducă o luptă pentru favorurile Kremlinului.

„Care este obiectivul nostru? De ce luptăm? Scopul este simplu. Să nu dezonorăm armele ruseşti, să nu facem de ruşine Rusia, să nu aducem Rusia în punctul în care să se prăbuşească singură”, a declarat Prigojin într-un mesaj video publicat pe Telegram, relatează CNN, potrivit News.ro

„Cel mai probabil, acesta este obiectivul serviciilor de informaţii americane, britanice, care lucrează pe termen lung şi lucrează pentru a distruge Rusia, în care conducătorul trebuie să continue să piardă popularitatea, armata trebuie să devină din ce în ce mai slabă, până când ruşii vor spune: La naiba cu conştiinţa noastră! Să ne lăsăm conduşi”, a continuat el.

16:30 Ucrainenii ar fi reușit să țintească cu HIMARS două obuziere autopropulsate rusești în zona Donețk:

16:00 Ministrul ucrainean de externe, Dimtro Kuleba, a respins informațiile potrivit cărora un „grup pro-ucrainean" ar fi comis atacul asupra conductelor Nord Stream de anul trecut.

Într-un interviu acordat fostului fost ministru portughez Bruno Macaes pentru publicația New Statesman, Kubela a spus că „este pentru prima dată când aud o poveste despre un grup secret pro-ucrainean sau ucrainean care este capabil să desfășoare operațiuni de o asemenea amploare și complexitate". (The Guardian)

15:51Iranul a ajuns la un acord pentru a cumpăra avioane de luptă moderne Su-35 din Rusia, a afirmat sâmbătă presa de stat iraniană.

„Avioanele de luptă Sukhoi-35 sunt acceptabile din punct de vedere tehnic pentru Iran, iar Iranul a finalizat un contract pentru achiziționarea lor", a transmis postul de televiziune IRIB, citând misiunea Iranului la Națiunile Unite. Materialul citata nu a inclus nicio confirmare rusă a acordului, ale cărui detalii nu au fost dezvăluite. (Reuters)

Un pilot ucrainean dezvăluie cum se desfășoară atacurile cu Mi-8

15:00 Greenpeace a acuzat sâmbătă că industria nucleară franceză se află „sub influența" Rusiei, care, potrivit ONG-ului, controlează peste 40% din importurile de uraniu natural din Kazahstan și Uzbekistan și o treime din importurile de uraniu îmbogățit.

Potrivit ONG-ului, „aproape tot uraniul natural din Kazahstan și o parte considerabilă din cel din Uzbekistan trec prin mâinile Rosatom, care controlează transportul tuturor materialelor nucleare care tranzitează teritoriul rus", prin convoaie feroviare până în portul Sankt Petersburg, iar apoi prin cargobot până în Franța. (AFP)

14:49 VIDEO Un pilot ucrainean dezvăluie cum se desfășoară atacurile cu elicopterele de atac Mi-8 / Care a fost cea mai grea misiune a lui Petro

14:42 Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte două au fost rănite într-un atac rusesc în orașul Herson din sudul Ucrainei, au anunțat sâmbătă autoritățile, la două zile după un alt tir de artilerie mortal.

„Trei persoane au fost ucise și două rănite la locul unui atac inamic pe autostrada (care leagă) Nikolaev de Herson", a declarat Oleksander Prokudin, șeful administrației militare regionale. „Acțiunile de salvare continuă" la fața locului, a adăugat el. (AFP)

14:29 „Contraofensiva de primăvară „nu este departe", a declarat comandantul forțelor terestre ucrainene, potrivit Kyiv Independent.

Oleksandr Syrskyi a spus că apărarea Bahmutului este necesară pentru începerea contraofensivei de primăvară, care „nu este departe".

Reacții virulente din Rusia după un anunț al lui Zelenski

13:58 Zelenski anunță că analizează petiția ce propune ca Rusia și fie redenumită Moscovia / Răspunsul virulent al lui Medvedev pentru „nazistul suprem de la Kiev”

13:19 Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, s-a întâlnit cu președintele georgian Salome Zourabichvili și au salutat renunțarea la proiectul de lege privind „agenții străini" care declanșase o criză politică în această țară din Caucaz, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

„Ei au salutat decizia recentă a guvernului de a retrage cele două proiecte de lege", se arată în comunicat.

Pro-europeana Zourabichvili și Sullivan au discutat, de asemenea, despre necesitatea ca Rusia să resimtă „toate costurile economice ale sancțiunilor, restricțiilor de export și altor restricții economice" din cauza războiului său din Ucraina. (Reuters)

13:03Imagini de la mică distanță cu interceptarea unei rachete rusești de croazieră cu o rachetă Buk trasă de ucraineni:

Rușii construiesc fortificații în zone unde nu vor lupta niciodată

12:27 Ministrul german de finanțe: Bugetul apărării trebuie să crească. Realitatea este acum diferită

12:03 Guvernator: Atacurile rusești au ucis 2 persoane și au rănit 14 civili în regiunea Donețk în ultima zi.

Două persoane au fost ucise în satul Krasnohorivka, a spus guvernatorul Donețk, Pavlo Kyrylenko, potrivit Kyiv Independent.

11:32VIDEO Cât de jos pot zbura elicopterele ucrainenilor? Militarii s-au aruncat la pământ din fața lor.

Imagini interesante au apărut din Ucraina, acolo unde cel puțin două elicoptere ucrainene de tipul Mi-8 par să testeze noi limite, cât de jos pot zbura să nu fie descoperite de inamic.

10:54 Rușii construiesc linii fortificate în zone care probabil nu vor vedea niciodată lupte. Posibile explicații pentru această enormă risipă de resurse - FOTO VIDEO

Trupele Wagner, nevoite să treacă printr-o „zonă de exterminare” în Bahmut

10:44 Imagini dintr-un blindat de luptă ucrainean de tip BTR-4 în timp ce trage cu tunul din dotare undeva în zona Bahmut:

10:05Joe Biden s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen: „Vom colabora pentru a limita și mai mult veniturile rusești”

09:17„Killing zone”. Marea problemă a trupelor Wagner ce încearcă să atace vestul orașului Bahmut

08:58 Statul Major General al Ucrainei a transmis sâmbătă dimineață că trupele sale au respins peste 100 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore.

Forțele Moscovei își concentrează eforturile în ofensive spre Liman, Bahmut, Avdiivka, Mariinka și Șahtarsk în regiunea Donețk, a spus Statul Major General în actualizarea de dimineață, potrivit Kyiv Independent.

Pierderi foarte mari pentru armata rusă în ultima zi

08:53 Potrivit ucrainenilor, armata rusă a avut pierderi mari în ultima zi: 1.010 soldați, 10 tancuri, 20 de alte blindate, 8 piese de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian, 2 echipamente speciale, 7 diferite vehicule și o dronă:

01:30 VIDEO ​Zelenski: Începem discuții cu Norvegia despre posibilitatea unei misiuni de antrenament pentru piloţii noştri

00:54Canada interzice importurile de aluminiu şi oţel din Rusia

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

-----------------