Numărul ucrainenilor care vorbesc ucraineana în viața de zi cu zi a crescut de la 64% în 2021 la 71% în 2022, potrivit unui sondaj realizat de Fundația Inițiative Democratice, scrie Kyiv Independent.

Protest în Kiev impotriva „rusificarii educatiei” in UcrainaFoto: AFP / AFP / Profimedia

Defalcarea sondajului a arătat că 96% dintre respondenții din vestul Ucrainei vorbesc ucraineana acasă.

În centrul Ucrainei, 78% dintre persoane vorbeau ucraineană în viața de zi cu zi, în timp ce în sud și în est, 35% și, respectiv, 40% dintre persoane vorbeau ucraineană.

Realizatorii sondajului au menționat că a fost imposibil să se colecteze informații de la ucrainenii care trăiesc pe front sau în teritoriile ocupate, ceea ce înseamnă că procentul total de vorbitori de ucraineană poate fi mai mic.

Potrivit sondajului, numărul persoanelor care consideră că ucraineana este limba lor maternă a crescut de la 77% la 87%.

Realizatorii sondajului au precizat că unii respondenți din sudul și estul Ucrainei au răspuns că continuă să vorbească limba rusă acasă, chiar dacă consideră ucraineana ca fiind limba lor maternă. Cu toate acestea, ei vorbesc ucraineana în public.

În timp ce rusa rămâne limba predominantă în unele părți din sudul și estul Ucrainei, limba ucraineană continuă să fie vorbită pe scară mai largă în orașe și sate.

În plus, 38% dintre ucraineni consideră că studiul literaturii ruse ar trebui să fie complet eliminat din școli, în timp ce 28% sunt în favoarea reducerii prezenței acestora în programa școlară.

___