SUA şi Uniunea Europeană intenţionează să limiteze şi mai mult sprijinul pentru invazia Rusiei în Ucraina, au declarat vineri preşedintele american Joe Biden şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în finalul întâlnirii lor la Casa Albă, relatează DPA.

Ursula von der Leyen și Joe BidenFoto: Bonnie Cash / Pool via CNP / Splash / Profimedia

"Facem noi paşi împreună care să vizeze actori suplimentari din ţări terţe de pe întreg globul cu scopul de a perturba sprijinul pentru războiul Rusiei în orice colţ al lumii unde acesta este identificat", au afirmat cei doi lideri într-un comunicat publicat după discuţiile de la Washington.

O atenţie specială a fost acordată problemei vizând împiedicarea Rusiei să eludeze sancţiunile occidentale, a afirmat Ursula von der Leyen în cursul unei scurte întâlniri cu presa la Casa Albă.

"Lucrăm în strânsă colaborare pentru a limita chiar şi mai mult veniturile ruseşti, asigurând în acelaşi timp aprovizionarea continuă cu energie a pieţelor emergente şi a ţărilor în curs de dezvoltare", se afirmă în comunicatul citat, care nu menţionează niciun fel de măsuri concrete în acest sens.

În acest context, Joe Biden şi şefa Comisiei Europene nu au menţionat în mod special China.

Dar atât SUA, cât şi UE iau în considerare impunerea de sancţiuni împotriva Beijingului dacă se va confirma că ţara sprijină Rusia cu livrări de arme, notează DPA.

Rusia a lansat o invazie la scară largă împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022. Ca răspuns, UE, SUA şi o serie de alte state membre ale G20, inclusiv Marea Britanie, au impus o serie de sancţiuni împotriva Moscovei.

Până în prezent, China nu a condamnat invazia Rusiei împotriva Ucrainei, stat independent şi suveran.

În urma întâlnirii de vineri, Ursula von der Leyen şi Joe Biden au anunţat de asemenea începerea lucrărilor la un acord esenţial cu privire la materiile prime pentru a evita o dispută între UE şi SUA privind subvenţiile pentru tehnologii curate. (Agerpres)