Râul Bahmuțka și fâșia de teren deschis de lângă malurile sale reprezintă acum o „zonă de exterminare” pentru trupele Wagner care încearcă să avanseze spre partea vestică a orașului Bahmut afirmă experții militari britanici.

Râul Bahmuțka din orașul Bahmut, un obstacol major pentru trupele MoscoveiFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ce spune ministerul britanic al apărării în evaluarea de dimineață:

  • În ultimele patru zile, forțele Grupului Wagner au preluat controlul asupra celei mai mari părți estice a orașului Bahmut din Donbas. În centrul orașului, râul Bahmuțka reprezintă acum linia frontului.
  • Forțele ucrainene controlează partea de vest a orașului și au demolat podurile-cheie de peste râul care trece de la nord la sud printr-o fâșie de teren deschis între zonele construite cu o lățime ce variază între 200 și 800 de metri.
  • În condițiile în care unitățile ucrainene pot trage din clădirile fortificate de la vest, această zonă a devenit o adevărată zonă de exterminare („Killing zone”), ceea ce probabil că va reprezenta o mare provocare pentru forțele Wagner care încearcă să își continue asaltul frontal spre vest.
  • Cu toate acestea, forțele ucrainene și liniile lor de aprovizionare din vest rămân vulnerabile la încercările continue ale rușilor de a le ataca flancurile dinspre nord și sud.

Ucraina s-a hotărât să rămână în Bahmut și să continue să lupte pentru oraș deoarece fixează acolo cele mai bune unități rusești și le degradează înainte de contraofensiva de primăvară, a explicat vineri Mihailo Podolyak, cel mai important consilier al lui Zelenski.

„Rusia a concentrat în Bahmut o mare parte din personalul său militar instruit, rămășițele armatei sale profesioniste, plus companiile private (de mercenari)", a declarat acesta.

„Noi, prin urmare, avem două obiective: să le reducem personalul competent cât mai mult posibil și să îi fixăm în câteva bătălii cheie extenuante, pentru a le întrerupe ofensiva și a ne concentra resursele în altă parte, pentru contraofensiva din primăvară. Așadar, la acest moment, Bahmutul este pe deplin eficient, ba chiar și-a depășit rolurile principale”, a adăugat Podolyak.