Turcia pare să fi oprit tranzitul către Rusia de bunuri aflate sub sancțiuni occidentale, au declarat directori ai unor companii rusești de logistică pentru ziarul rusesc de afaceri Kommersant, preluat de Reuters.

Navă rusească în Istanbul, TurciaFoto: DreamsTime / Jozsef Soos

Kommersant a scris că mai mulți manageri au declarat că, la începutul acestei săptămâni, autoritățile vamale turce au început să respingă tranzitul de bunuri către Rusia și Belarus, în cazul în care declarațiile includeau codurile vamale ale unor articole aflate pe o listă de bunuri sancționate de Uniunea Europeană.

Directorii au spus că oficialii vamali turci au invocat o directivă guvernamentală pentru a opri tranzitul, dar nu a existat niciun anunț public oficial al guvernului privind vreo schimbare în politica de tranzit a Turciei în ceea ce privește mărfurile care se îndreaptă spre Rusia sau Belarus.

Kommersant a citat, de asemenea, câțiva directori din sectorul logistic care au spus că există restricții mai ample privind tranzitul prin Turcia al bunurilor destinate Rusiei și Belarusului, fiind permis doar exportul de bunuri produse în Turcia.

Potrivit ziarului rusesc citat, Turcia este primul dintre principalii parteneri comerciali „prieteni” ai Federației Ruse care închide posibilitatea de tranzit al mărfurilor sancționate către Rusia.

Chiar dacă autoritățile turce nu au oferit clarificări oficiale, șefii firmelor care activează pe piața rusă au spus că blocajul a venit în urma presiunilor făcute de Uniunea Europeană.

Turcia a devenit anul trecut un centru important pentru transportul de bunuri sancționate către Rusia și pentru exportul de produse care intră sub incidența sistemului rusesc de „importuri paralele" (în valoare de multe miliarde de dolari), care permite importul de mărci occidentale fără permisiunea deținătorilor de licențe.