Directoratul Principal de Informații al Ucrainei (GUR) a declarat vineri că Rusia a stocat timp de o lună rachete pentru a efectua noul atac pe scară largă de joi, relatează Ukraîisnka Pravda.

Sistem Iskander-M folosit de RusiaFoto: Konstantin Morozov / Sputnik / Profimedia Images

„Rașiștii continuă teroarea cu rachete, dar ținând cont deja de deficitul de rachete de înaltă precizie pe care îl au astăzi, putem spune că au acumulat forțe de o lună, lucrând în special la producție”, a declarat Andrei Yusov, purtătorul de cuvânt al GUR.

El a subliniat că acele rachete pe care industria rusă de armament le-a putut produce într-o lună de zile au fost folosite de forțele armate ale Moscovei pentru a lovi transformatoare ucrainene.

Yusov a declarat că stocurile Rusiei de multe tipuri de rachete sunt „critic de scăzute” și că creșterea intervalului de timp dintre atacurile pe scară largă se datorează faptului că rușii încearcă să compenseze consumul de muniție prin producție, dar că nu pot produce cantitățile necesare.

„[Stocul de rachete] Kalibr a scăzut la 7% din numărul de la începutul agresiunii pe scară largă. Ei nici măcar nu pot compensa aceste pierderi prin producție”, a spus el.

În timpul noului atac masiv de joi forțele ruse au lansat inclusiv 6 rachete hipersonice Kinzhal („Pumnal”), cel mai mare număr de până acum folosit într-un singur atac, și rachete anti-navă puternice Kh-22. Deși acestea au fost proiectate pentru a fi folosite împotriva flotelor inamice, Rusia le lansează acum asupra unor ținte terestre din Ucraina.

Ce spune Ucraina despre ultimul atac cu rachete al Rusiei

Forțele de apărare aeriană ucrainene afirmă că, în total, Rusia a lansat 81 de rachete ca parte a noului atac și că au reușit să intercepteze 34 din cele 48 de rachete de croazieră trase asupra țării. Însă apărarea aeriană ucraineană nu face față atacurilor rusești cu rachete balistice, în special cele hipersonice.

Într-o intervenție la televiziunile ucrainene după acest atac, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ignat, a declarat că „inamicul a folosit o gamă largă de arme (...) pentru a dispersa atenția apărării aeriene”.

Militarul ucrainean a spus că, în pofida numărului mare de rachete hipersonice lansate de Rusia într-un singur atac, acest lucru nu indică „nicio schimbare de tactică a inamicului”.

O posibilitate ar fi că Rusia rămâne fără alte tipuri de rachete pe care le-ar folosi în mod normal în astfel de atacuri, apelând prin urmare la modele mai costisitoare.

Însă analiștii occidentali s-au înșelat în mod repetat în cursul războiului cu privire la numărul de rachete pe care Rusia le-ar mai avea în arsenalul său și prognozele în acest sens sunt contradictorii.

De exemplu, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, estima în decembrie că Rusia ar mai putea lansa 3-4 atacuri de amploare până să își epuizeze stocurile.

Însă la sfârșitul lunii ianuarie, șefa Serviciului de informații al Estoniei, Margo Grosberg, a spus că Rusia ar putea fi capabilă să lanseze atacuri masive repetate cu rachete împotriva Ucrainei timp de până la nouă luni.

Urmărește ultimele evoluții din a 380-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.