Uniunea Europeană va trebui să decidă în scurt timp asupra unei noi majorări a fondurilor destinate achiziţiei de arme pentru Ucraina, a afirmat vineri un înalt oficial al UE, potrivit căruia următoarea suplimentare de fonduri s-ar putea ridica la 3,5 miliarde de euro.

Soldați ucraineni pe frontul din SoledarFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Conform unui plan elaborat de şeful diplomaţiei UE Josep Borrell, statele Uniunii urmează să primească stimulente financiare în valoare de 1 miliard de euro pentru a trimite Kievului cantităţi suplimentare de muniţie de artilerie din stocurile proprii, iar un alt miliard de euro urmează a fi destinat achiziţiei în comun de noi obuze, aminteşte agenția Reuters, citată de Agerpres.

„Dacă se convine asupra acestui pachet de 2 miliarde de euro, resursele din cadrul FEP vor fi epuizate”, a notat oficialul citat, referindu-se la Facilitatea Europeană pentru Pace din care se finanţează armele pentru Kiev.

„Depinde de statele membre să decidă dacă şi când vor să operaţionalizeze acest posibil nou supliment de 3,5 miliarde de euro”, a adăugat înaltul oficial.

___