PIB-ul Ucrainei a scăzut cu 31,4% în trimestrul al patrulea al anului 2022, față de o scădere de 30,8% în trimestrul al treilea, potrivit Serviciului de Stat de Statistică, citat de Kyiv Independent.

Război în Ucraina: depozit de cereale distrus în regiunea Zaporojie după un atac cu rachete a forțelor ruseFoto: Dmytro Smolyenko / Avalon / Profimedia Images

Ministerul Economiei și-a revizuit previziunile pentru 2023 la 6 martie, estimând că economia Ucrainei va crește doar cu 1%, față de previziunile lor inițiale de 3,2%.

Deteriorarea situației economice din Ucraina poate fi atribuită războiului în curs de desfășurare purtat de Rusia împotriva țării, care nu dă semne că se va încheia prea curând.

Țările aliate s-au angajat să sprijine Ucraina în reconstrucția sa postbelică, inclusiv Japonia, care a promis la 1 februarie să ofere 170 de milioane de dolari pentru proiecte de recuperare de urgență, inclusiv pentru reconstucția infrastructurii critice deteriorate sau distruse în timpul invaziei rusești.

Compania americană de investiții J.P. Morgan a promis, de asemenea, sprijinul său în atragerea de capital privat pentru construcția postbelică a Ucrainei, potrivit Ministerului Economiei la 9 martie.

Industria agricolă ucraineană a suferit lovituri uriașe care au avut un impact asupra întregii economii.

Ministrul agriculturii, Mikola Solski, a declarat pentru Kyiv Independent la 27 februarie că daunele indirecte aduse industriei, care includ pierderile suferite de fermieri și lanțurile de aprovizionare, se ridică la 34,25 miliarde de dolari. Pagubele directe aduse industriei agricole ucrainene se ridică la 6,6 miliarde de dolari.