Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Kremlinului, a lăsat să se înțeleagă că în interiorul Kremlinului există neînțelegeri, afirmând că nici măcar liderii de la Moscova nu se pot pune de acord cum să prezinte războiul Rusiei din Ucraina, relatează Business Insider.

Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rusFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

„Există o bătălie în desfășurare, inclusiv în rândul elitelor [din Rusia], a declarat Zaharova la o conferință organizată de antreprenorul tech Igor Așamanov la care au fost invitați și alți oficiali și prezentatori TV din Rusia.

Business Gazeta, un site din Rusia specializat în știri financiare, notează că Așmanov a sugerat ca Kremlinul să creeze un birou de informații ca pe vremea dictatorului Iosif Stalin pentru ca acesta să controleze toate firele narative legate de războiul din Ucraina și să ilustreze o imagine unificată asupra „operațiunii militare speciale” declanșate de președintele Vladimir Putin în data de 24 februarie a anului trecut.

Însă Zaharova a respins propunerea antreprenorului, afirmând că guvernul rus nu are în prezent o abordare unificată asupra modului în care ar trebui să se vorbească despre conflict.

„Am mai spus că nu avem o singură voce unificată a statului”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a MAE rus. Ea a susținut de asemenea că ministerul de Externe de la Moscova nu este autorizat să vorbească despre evoluția luptelor din Ucraina și că ministerul Apărării condus de Serghei Șoigu „fie nu poate, fie nu vrea” să discute despre conflict.

Comentariile Mariei Zaharova, un semn că se degradează propaganda rusă?

Institutul pentru Studiul Războiului din SUA nota în evaluarea sa de sâmbătă privind războiul din Ucraina că afirmațiile Mariei Zaharova arată că abilitatea Kremlinului de a controla strict propaganda din Rusia se deteriorează.

„Comentariul lui Zaharova este notabil și susține mai multe evaluări ale ISW despre deteriorarea regimului de la Kremlin și controlul său asupra dinamicii spațiului informațional”, afirmă evaluarea ISW.

„Este neclar de ce Zaharova - un purtător de cuvânt cu experiență - ar admite deschis aceste probleme la un eveniment public”, mai afirmau weekendul acesta analiștii militari americani.

Evaluarea ISW nota de asemenea că președintele Vladimir Putin pare să fi predat controlul asupra spațiului informațional din Rusia „unei serii de actori cvasi-independenți” în contextul în care bloggerii militari ruși, corespondenții de război ai Moscovei și șeful mercenarilor Wagner critică deschis și dur comandamentul militar de la Moscova.

Aceste critici sunt însă aproape exclusiv îndreptate împotriva ministrului Apărării Serghei Șoigu, șefului Statului Major rus, Valerii Gherasimov, și a altor comandanți ruși de pe câmpul de luptă. Criticile și atacurile directe la adresa lui Vladimir Putin sunt extrem de rare.

Urmărește ultimele evoluții din a 383-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.