Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a declarat luni că este deschisă la discuții privind posibilitatea de a dona Ucrainei avioane de luptă F-18, care vor fi înlocuite în curând cu mai modernele F-35, potrivit AFP.

Sanna Marin și Volodimir ZelenskiFoto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Kievul, care a obținut recent livrarea de tancuri occidentale, în special Leopard 2 de concepție germană, cere, de asemenea, avioane de luptă moderne pentru a apăra spațiul aerian ucrainean de atacurile rusești.

Armata ucraineană a sugerat că ar trebui să fie aprovizionată cu F-16, cele mai disponibile avioane de fabricație americană, care sunt înlocuite din ce în ce mai des cu modele mai noi.

Finlanda, în special, care operează o flotă de F/A-18 Hornet, a anunțat în decembrie 2021 că va comanda 64 de F-35A de la producătorul american Lockheed Martin.

„Avem noile F-35 care vor veni... Când aceste avioane Hornet vor fi casatee, vom putea discuta despre viitoarea lor utilizare”, a declarat Marin luni reporterilor.

Cu toate acestea, avioanele F-35 nu vor sosi până în 2025.

Premierul finlandez a provocat, de asemenea, controverse în țara sa, ridicând această problemă în timpul unei vizite la Kiev, vineri.

„Cred că putem avea o discuție despre Hornet, despre posibilitatea de a le preda Ucrainei, despre antrenamentele care ar putea fi necesare”, a spus ea.

Declarațiile sale au atras critici după ce presa a relatat că nu a discutat în prealabil această problemă cu șeful statului și cu ministrul apărării.

Petteri Orpo, liderul Coaliției Naționale din opoziție, a declarat că declarațiile premierului au fost „nesăbuite” și că aceasta a făcut o promisiune care „nu poate fi respectată”.

Urmărește ultimele evoluții din a 383-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.