Unul dintre principalii aliați ai președintelui Vladimir Putin a declarat luni că se îndoiește că gazoductele Nord Stream au fost aruncate în aer de un grup pro-ucrainean și a precizat că Moscova încă nu știe cine anume a fost în spatele atacurilor, relatează Interfax, citată de Reuters.

Vladimir Putin si Nikolai PatrusevFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a declarat că Ucraina nu a câștigat nimic din distrugerea conductelor.

Presa germană și cea din Statele Unite au relatat că comunitatea americană de informații crede că un grup pro-ucrainean s-a aflat în spatele exploziilor din septembrie care au afectat grav conductele.

Rusia a calificat incidentul drept un atac terorist și a sugerat că în spatele acestuia s-ar afla țări occidentale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat poziția Moscovei privind necesitatea unei anchete internaționale în legătură cu exploziile, afirmând că „acesta este un precedent prea periculos: comiterea unui atac terorist împotriva unei infrastructuri energetice internaționale critice”.

La rândul său, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a calificat drept „propagandă americană ignorantă” ideea că un grup pro-ucrainean neafiliat nimănui ar fi putut detona acele conducte.

„Ei trebuie să fi fost luptători solitari împotriva blestemaţilor de moscoviţi. Nişte nemernici fără glorie care salvează lumea. S-au scufundat în mare, au aruncat în aer două conducte imense pe fundul mării şi au dispărut în apus. Neobservaţi. Într-o mare plină de nave NATO şi de sisteme internaţionale de observare”, a scris Medvedev pe Telegram.

Presa a scris despre un grup pro-ucrainean

Cotidianul The New York Times a afirmat că un grup pro-ucrainean ar putea fi în spatele exploziilor care au incapacitat gazoductele construite pentru a livra gaz rusesc Germaniei.

The New York Times a subliniat însă că nu există nicio dovadă care să lege atacul de guvernul Ucrainei sau alte structuri ale statului ucrainean.

Un reportaj separat difuzat de ARD, radiodifuzorul public al Germaniei, și ziarul Zeit afirmă că autoritățile germane au reușit să identifice ambarcațiunea folosită în timpul misiunii de sabotaj.

Potrivit surselor citate un grup de 5 bărbați și o femeie a închiriat un iaht de la o companie din Polonia deținută de cetățeni ucraineni.

În urma acestor relatări, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat vineri orice legătură a ţării sale cu exploziile care au avariat anul trecut în septembrie gazoductele Nord Stream.

Urmărește ultimele evoluții din a 383-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.