Un parlamentar rus a introdus luni un proiect de lege care vizează aducerea vârstei de recrutare la 21-30 de ani de la 18-27 de ani în prezent, transmite Reuters. Măsura ar urma să fie introdusă din 2026.

Mobilizare în RusiaFoto: Kirill Braga / Sputnik / Profimedia

La finalul lunii decembrie, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a declarat că este „necesară” mărirea efectivelor armatei Rusiei la 1,5 milioane de militari şi creşterea vârstei limită pentru efectuarea serviciului militar, în contextul ofensivei ruse în Ucraina.

„Pentru a garanta îndeplinirea sarcinilor pentru asigurarea securităţii militare a Rusiei, este necesar să se crească efectivul forţelor armate la 1,5 milioane de militari, dintre care 695.000 sub contract”, a afirmat Şoigu la o reuniune în prezenţa preşedintelui Vladimir Putin, care a spus că este „de acord” cu aceste afirmaţii.

Serghei Şoigu a mai spus cu acel prilej că va fi mărită vârsta de recrutare pentru a include cetăţenii ruşi de 21-30 de ani.

În baza actualei legi pot fi convocaţi pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu ruşii cu vârste între 18 şi 27 de ani, deşi atât Serghei Şoigu, cât şi Vladimir Putin au afirmat în mai multe rânduri că astfel de recruţi nu sunt trimişi să lupte în Ucraina. (Agerpres)

Urmărește ultimele evoluții din a 383-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.