Rusia și China s-au aliniat „în mod „clar” pe tema propagandei și dezinformării cu privire la războiul din Ucraina, iar Statele Unite și Occidentul nu au investit suficient de-a lungul anilor în contracararea acestor dezinformări, a declarat luni un înalt oficial al Departamentului de Stat, citat de CNN.

Propaganda rusăFoto: DreamsTime / Designer491

„Statele Unite ca țară, Occidentul ca societate, au fost lente în a accepta și a realiza măsura în care China și Rusia au făcut din operațiunile în spațiul informațional parte integrantă din obiectivele lor naționale”, a declarat oficialul reporterilor.

Oficialul a spus că China și Rusia „au cheltuit zeci de miliarde de dolari” pe dezinformare de-a lungul anilor, iar „noi, cred, abia ne dăm seama ca țară și ca societate”.

„Cred că s-a vorbit despre asta, dar nu cred că am pus încă în spate resursele și energia pe care ar trebui să le avem. Și asta nu înseamnă că oamenii nu au încercat”, a declarat oficialul, adăugând că abia în „ultimii ani am ajuns cu toții să vedem partea întunecată a revoluțiilor în domeniul comunicațiilor în tehnologia digitală”.

„Între timp, rușii și chinezii, în special, au lucrat la această parte întunecată”, a spus oficialul.

Oficialul american a remarcat că războiul din Ucraina a contribuit la trezirea Occidentului la această problemă, spunând că „atunci când democrațiile sunt trezite, așa cum au fost de invazia Rusiei în Ucraina, democrațiile și-au arătat puterea în acest ultim an”.

„Autocrațiile sunt mai slabe ca urmare a ultimului an. Așa că eu cred că atunci când sunt trezite vom reuși, dar nu am fost suficient de alerți”, a spus oficialul.

Aceștia au descris Moscova și Beijingul ca având „o cameră de ecou” și „o buclă de feedback” de răspândire a narațiunilor false despre război și au spus că „încearcă să obțină tot mai multă atenție prin schimbul de narațiuni”.

Oficialul a sugerat că aceste eforturi de dezinformare au fost de facto sponsorizate de stat, deoarece „în Rusia și China, în general, credem că principalele operațiuni media sunt bine aliniate de către guvernele lor”.

Oficialul a adăugat că Global Engagement Center al Departamentului de Stat, care are sarcina de a contracara dezinformarea străină, a publicat un raport în urmă cu câțiva ani care a constatat că guvernul rus „operează dezinformarea la cele mai înalte niveluri ale guvernului”, iar „sistemul de propagandă chinez este operat la cele mai înalte niveluri ale guvernului”.

Oficialul a declarat că șeful Centrului de Angajament Global (GEC) din cadrul Departamentului de Stat va călători în Europa de Est „unde există operațiuni care repetă și promulg dezinformarea rusă” și se va angaja cu guvernele de acolo în ceea ce privește modul în care „să le închidă sau să le atenueze sau să le limiteze”, în loc să „aștepte ca acești oameni să le repete și să le promulge”. (foto: Dreamstime)

Urmărește ultimele evoluții din a 383-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.