Marea Britanie cataloghează China ca reprezentând o „provocare care definește o epocă” pentru ordinea mondială într-o actualizare a cadrului său de politică externă și a spus, de asemenea, că securitatea Regatului Unit depinde de rezultatul războiului din Ucraina, relatează Reuters.

Rishi SunakFoto: Ben Cawthra / Shutterstock Editorial / Profimedia

Actualizarea planului Marii Britanii pentru securitate și politică internațională, publicată luni, a avertizat asupra aprofundării parteneriatului Chinei cu Rusia și a cooperării tot mai mari a Moscovei cu Iranul după invazia Ucrainei.

Revizuirea integrată (IR) a întărit limbajul și poziționarea față de Beijing și Moscova de la prima ediție în urmă cu doi ani.

Dar decizia de a nu descrie China drept o amenințare îi va dezamăgi cel mai probabil pe mulți din Partidul Conservator al prim-ministrului Rishi Sunak, care consideră, de asemenea, că angajamentul său de a cheltui 5 miliarde de lire sterline suplimentare pentru apărare este insuficient pentru a sprijini Ucraina fără a lăsa Marea Britanie vulnerabilă.

„Ceea ce nu a putut fi prevăzut pe deplin în 2021 a fost ritmul schimbării geopolitice și amploarea impactului acesteia asupra Regatului Unit și a poporului nostru”, a scris Sunak într-o prefață a documentului.

„De atunci, invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia, folosirea energiei, hranei ca armă și retorica nucleară iresponsabilă, combinate cu poziția mai agresivă a Chinei în Marea Chinei de Sud și strâmtoarea Taiwan, amenință să creeze o lume definită de pericol, dezordine și diviziune. "

Din cheltuielile suplimentare pentru apărare ale Marii Britanii, 3 miliarde de lire sterline vor fi destinate proiectelor nucleare, inclusiv ajutor pentru Australia pentru a construi submarine cu propulsie nucleară pentru prima dată, ca parte a eforturilor de a contracara China în Indo-Pacific.

Când a fost publicat pentru prima dată în 2021, Integrated Review a descris China drept un „concurent sistemic”.

Documentul actualizat spune: „China sub Partidul Comunist Chinez (PCC) reprezintă o provocare sistemică care definește o epocă, cu implicații pentru aproape fiecare domeniu al politicii guvernamentale și a vieții de zi cu zi a britanicilor”.

Acesta include, de asemenea, o referire directă la Taiwan, care anterior fusese absentă.

Deși a subliniat că Marea Britanie își va intensifica protecția securității naționale, guvernul a spus că preferă o mai bună cooperare și înțelegere cu Beijingul, recunoscând puterea sa economică.

Rusia rămâne cea mai acută amenințare

Deși a spus că tensiunile din Indo-Pacific „ar putea avea consecințe globale mai mari decât conflictul din Ucraina”, Marea Britanie a spus că Rusia rămâne cea mai acută amenințare.

„Ceea ce s-a schimbat este că acum securitatea noastră colectivă este intrinsec legată de rezultatul conflictului din Ucraina”, mai arată documentul.

Marea Britanie și alte țări occidentale și-au sporit angajamentele de ajutor militar pentru Ucraina în acest an, cu promisiuni de tancuri și vehicule blindate, precum și de arme cu rază mai lungă de acțiune.

Pe de altă parte, occidentul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la sprijinul oferit Rusiei de China și Iran.

„Parteneriatul din ce în ce mai adânc al Chinei cu Rusia și cooperarea din ce în ce mai mare a Rusiei cu Iranul în urma invaziei Ucrainei sunt două evoluții care îngrijorează în mod deosebit”, arată planul de securitate al Marii Britanii.

„Alunecăm către un nou Război Rece. Amenințările cresc. Cu toate acestea, rămânem la un buget pe timp de pace”, a declarat Tobias Ellwood, parlamentar conservator și președinte al Comisiei de Apărare.

Urmărește ultimele evoluții din a 383-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.