Svetlana Timofeeva, care se prezintă ca bloggeriță rusă și a fost arestată în luna august anul trecut în Albania sub acuzația de spionaj a cerut azil în încercarea de a scăpa de extrădare, motivând că se teme de persecuție la Moscova, a declarat avocatul ei luni, relatează Reuters.

Svetlana TimofeevaFoto: Franc Zhurda / AP / Profimedia

Svetlana Timofeeva, în vârstă de 34 de ani, a fost arestată împreună cu un alt rus și un ucrainean sub acuzația de intrare în fosta fabrică militară comunistă Gramsh, la aproximativ 80 km de capitala albaneză Tirana.

Timofeeva a spus că fabrica era abandonată și că nu exista niciun semn care să sugereze vreo instalație militară, iar oamenii și animalele intrau și ieșeau de acolo nestingherite. Ea a spus că singurul motiv pentru care a vizitat zona era dorința ei de a filma clădiri abandonate din epoca Războiului Rece.

„Ea caută azil pentru că, dacă va fi extrădată, va fi persecutată de autoritățile ruse”, a spus avocatul ei Isuf Shehu.

În cererea de azil scrie că Timofeeva l-a criticat deschis pe președintele rus Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei.

Vineri, o instanță este așteptată să se pronunțe dacă va fi sau nu extrădată Timofeeva.

În februarie, Ministerul albanez al Justiției a aprobat o cerere din partea Moscovei de extrădare a acesteia, unde aceasta se confruntă cu acuzații similare.

Albania, la fel ca majoritatea țărilor europene, s-a alăturat Uniunii Europene în demersul său de a impune sancțiuni Rusiei pentru invazie.

„Procuratura din Albania nu are fapte care să o incrimineze și să o pedepsească sub acuzația de spionaj... ea făcea doar fotografii cu clădiri vechi și distruse”, a spus Shehu.

Când Albania era sub stăpânire comunistă, fabrica Gramsh producea puști rusești AK 47.

Site-ul web al ministerului spune că fabrica oferă acum servicii de producție pentru industria de apărare. În trecut, a fost folosită și pentru dezmembrarea armelor de calibru mic și a muniției.

Cunoscută sub numele de Lana Sator, Timofeeva are peste 250.000 de urmăritori pe pagina ei de Instagram, unde a postat ani de zile fotografii cu clădiri abandonate, inclusiv tranșe militare uitate, vechi și părăginite.

"Două țări, Albania și Rusia, o acuză pe Lana de spionaj pentru că face fotografii artistice cu locuri abandonate. Oricât de ridicol ar suna, aceasta este o realitate kafkiană pentru Lana", scrie pe contul ei de Instagram. Contul ar fi administrat acum de prietenii lui Timofeeva.

Urmărește ultimele evoluții din a 383-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.