SUA l-au încurajat pe președintele chinez Xi Jinping să vorbească direct cu președintele ucrainean Volodymir Zelenski, a anunțat Casa Albă luni, după ce Wall Street Journal a scris pe surse că liderul chinez ar urma să aibă o convorbire cu Zelenski pentru prima oară de la începutul războiului, relatează CNN.

Președintele chinez Xi JinpingFoto: Xie Huanchi / Xinhua News / Profimedia

„L-am încurajat pe președintele Xi să ia legătura cu președintele Zelenski, deoarece credem că RPC și președintele Xi însuși ar trebui să audă direct perspectiva ucraineană și nu doar perspectiva rusă cu privire la aceasta”, a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan reporterilor de la bordul Air Force One. „De fapt, am pledat la Beijing pentru ca această conexiune să aibă loc”.

El a spus că SUA au încurajat această conversație în mod „public”, precum și în mod „privat către RPC”.

Sullivan a adăugat că oficialii americani „au vorbit astăzi cu omologii noștri ucraineni” și că ucrainenii nu au primit oficial confirmarea că va avea loc un apel telefonic sau o conferință video cu Xi.

„Sperăm să existe. Acesta ar fi un lucru bun, deoarece ar putea aduce mai mult echilibru și perspectivă asupra modului în care RPC abordează acest subiect și sperăm că îi va descuraja în continuare să aleagă să ofere asistență juridică Rusiei”, a adăugat Sullivan.

The Wall Street Journal a scris că liderul chinez plănuiescă să aibă o discuție cu Volodimir Zelenski pentru prima oară de la începutul răsboiului, cel mai probabil după vizita la Moscova de săptămâna viitoare, când Xi Jinping se va întâlni cu președintele Vladimir Putin.

Urmărește ultimele evoluții din a 383-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.