​Președintele rus Vladimir Putin l-a primit luni la Kremlin pe Ramzan Kadîrov, liderul cecen cerând permisiunea să se laude „puțin”, potrivit unei înregistrări video a întâlnirii difuzate de mass-media rusă.

Ramzan Kadirov alaturi de Vladimir Putin la KremlinFoto: Mikhael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images

„- Cum sunt lucrurile în republică?”, l-a întrebat Putin pe Kadîrov, unul dintre cei mai devotați aliați ai săi.

„- În republica noastră totul este foarte bine. Asta este mulțumită ție, don.

- Asta este mulțumită poporului cecen”, a continuat dialogul dintre cei doi, în timp ce Kadîrov pregătea un document pe care să i-l citească lui Vladimir Putin.

„- Dacă îmi veți permite, aș dori să mă laud puțin.

- Te rog!”, și-au mai spus cei doi.

Ramzan Kadîrov a enumerat apoi mai multe domenii la care Cecenia ar fi fruntașă sau ar avea printre cele mai bune rezultate în cadrul republicilor care constituie Rusia: construcția de drumuri, educație, protecția mediului sau construcția de locuințe.

Momentul evident propagandistic, ca de altfel toate întâlnirile lui Putin cu oficiali ruși la Kremlin, a atras mai degrabă atenția datorită unui detaliu aparent nesemnificativ: fontul foarte mare cu care a fost imprimat textul pregătit pentru întâlnirea sa cu Vladimir Putin.

Detaliul i-a făcut pe unii internauți să speculeze cu privire la starea de sănătate a lui Kadîrov în condițiile în care recent au apărut mai multe zvonuri potrivit cărora acesta ar avea probleme medicale.

Speculații despre starea de sănătate a lui Ramzan Kadîrov

Zvonurile s-au intensificat după ce Kadîrov nu a participat la discursul ținut de Putin în parlamentul de la Moscova pe 21 februarie, lipsa sa atrăgând imediat atenția datorită devotamentului necondiționat al liderului cecen față de președintele Rusiei.

Ulterior, Putin s-a întâlnit cu Ahmat, fiul în vârstă de 17 ani al lui Kadîrov, o mutare extrem de rară a președintelui rus care a declanșat noi speculații. Totuși, trebuie menționat că întâlnirea respectivă a fost justificată de Kremlin prin faptul că fiul lui Kadîrov urmează să se însoare, primirea sa de către Putin putând fi un gest de recunoștință pentru loialitatea tatălui său.

Ahmad Zakaev, liderul în exil al așa-zisei Republici Icikeria, entitatea statală proclamată de cecenii care i se opun lui Kadîrov, a declarat mai devreme în cursul lunii că Kadîrov ar avea probleme grave cu rinichii.

Ziarul german Bild a scris de asemenea că doctorul-șef al departamentului de nefrologie al Centrului Medical Burjeel din Emiratele Arabe Unite a sosit în Rusia pentru a-l consulta pe Kadîrov, crezându-se că liderul cecen nu are încredere în medicii ruși.

În cazul înregistrării de față însă explicația ar putea fi una mult mai banală: Kadîrov are probleme cu vederea și nu vrea să admită acest lucru, pentru a-și menține imaginea de „războinic” care a participat în prima linie a luptelor din Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 383-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.