​Președintele american Joe Biden nu intenționează să vorbească cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre încetarea războiului din Ucraina, întrucât în prezent nu există condițiile pentru astfel de discuții, a anunțat Casa Albă. Pe de altă parte, Grupul celor șapte națiuni (G7) și Australia au convenit asupra unui plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc transportat pe mare, cu scopul de a limita profiturile Moscovei și capacitatea ei de a duce războiul.

Lansator multiplu ucrainean în acțiune pe frontul din estul țăriiFoto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de sâmbătă, ziua 283 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

08:15Noul material LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

23:34Ungaria a fost scutită de plafonarea preţului la petrolul rusesc decisă de UE, anunță Peter Szijjarto

22:13Zelenski despre plafonarea la 60 de dolari a prețului petrolului rusesc: „Nu este o decizie serioasă”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat sâmbătă plafonarea prețului pentru barilul de petrol rusesc la 60 de dolari, el afirmând că nu poate fi vorba despre o „decizie serioasă”, Kievul sugerând un preț de două ori mai mic.

„N-ai numi o decizie serioasă să fixezi o astfel de limită pentru prețurile rusești, (limită) care e destul de confortabilă pentru bugetul statului terorist”, a afirmat el.

Cursul barilului de petrol Ural, marca fanion a Rusiei, evoluează în prezent în jurul a 65 de dolari, doar puţin peste plafonul european, implicând un impact limitat pe termen scurt.

20:30 După ce Agenția națională britanică pentru combaterea criminalității (NCA) a arestat un „bogat om de afaceri rus”, sub suspiciunea de spălare de bani și alte infracțiuni, ambasada Rusiei la Londra a cerut informații de la Ministerul de Externe britanic cu privire la motivele și circumstanțele reținerii acestuia, precum și la condițiile în care este deținut, scriu agențiile de presă ruse, potrivit The Guardian.

19:37 Poliţia ucraineană a dejucat o tentativă de furt ce viza o operă a celebrului artist britanic Banksy, pictată la periferia Kievului.

„Vineri, la Hostomel, un grup de persoane au încercat să fure o pictură a lui Banksy. Au decupat opera de pe peretele unei case distruse de ruşi”, a precizat într-un comunicat guvernatorul regiunii Kiev, Oleksii Kuleba.

Citește și: Celebrul artist anonim Banksy s-ar afla în Ucraina. Ce lucrare apare pe o clădire distrusă din Borodianka - FOTO

19:20 Petrolul rusesc ar trebui plafonat la 30 de dolari barilul, spune șeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Yermak

17:50Armata ucraineană a eliberat 13 așezări din regiunea Luhansk din estul țării, potrivit șefului administrației regionale, Serhii Haidai.

Acesta spune că focuri de artilerie încă mai sunt trase asupra acestor sate de către forțele ruse.

Medici urmează să fie trimiși în zonă săptămâna viitoare, iar localnicilor le vor fi împărțite lemne de foc, a mai precizat Haidai într-o postare pe Telegram.

17:04Rusia nu va accepta plafonarea preţului pentru petrolul rusesc şi analizează un răspuns, a transmis sâmbătă Kremlinul, după ce UE, ţările din G7 şi Australia au convenit asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril.

16:51 Putin va merge în Donbas „la momentul potrivit”, afirmă Kremlinul

„La momentul potrivit, desigur, (o astfel de vizită) se va produce. Este o regiune a Rusiei”, a declarat presei purtătortul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, întrebat despre o eventuală vizită a lui Putin în Donbas.

16:37Rusia își construiește o bază militară uriașă în Mariupol / Pe acoperiș e scris: „De la armata rusă pentru oamenii din Mariupol”

Rusia își consolidează prezența militară în orașul-port capturat Mariupol prin construirea unei baze militare uriașe, arată fotografiile din satelit publicate de compania Maxar.

15:58 VIDEO Între timp, în Rusia: Propagandiștii Kremlinului au ajuns să dezbată dacă Zelenski este Antihristul sau doar „un mic demon”

15:47Marea Britanie anunță arestarea unui oligarh rus / Ce spune Agenția pentru Combaterea Criminalității

15:45Estonia cumpără șase sisteme de lansatoare de rachete americane HIMARS

14:31 Rusia spune că plafonarea de preț pentru petrolul său este „periculoasă”, dar va găsi alți cumpărători

14:09 Serviciul de securitate de stat din Letonia a anunțat că a început să investigheze declarațiile făcute la postul de televiziune independent rus Dozhd, din cauza suspiciunilor că acesta ajută trupele rusești din Ucraina.

Dozhd, sau TV Rain, emite din Letonia și din alte țări după ce autoritățile ruse au forțat închiderea studioului său din Moscova pe motiv că a răspândit în mod deliberat informații false despre trupele rusești din Ucraina.

Serviciul de securitate de stat a spus că, joi, un moderator al unei emisiuni de știri de la Dozhd și-a exprimat speranța că postul a contribuit deja la furnizarea de echipamente și bunuri de bază pentru mulți soldați ruși.

Rusia a cumpărat în secret 100 de nave pentru o ”flotă fantomă”

14:31 Ministrul ucrainean de externe, Dymtro Kuleba, a declarat că 17 ambasade sau misiuni diplomatice ucrainene din întreaga lume au primit în ultimele zile scrisori bombă sau pachete care conțineau părți de animale, inclusiv ochi de vacă.

Într-un interviu acordat CNN, acesta a declarat: „Nu am avut timp să mă gândesc la asta: A început cu o explozie la ambasada Ucrainei din Spania. Dar ceea ce a urmat după această explozie a fost mai ciudat și aș spune chiar bolnav".

O scrisoare-bombă la ambasada Ucrainei din Madrid s-a soldat miercuri cu rănirea ușoară a unui membru al personalului. Altele au fost trimise la premierul spaniol, la vicepremierul spaniol și la ambasada SUA.

14:02„Flota fantomă” a Rusiei: Ce vrea Moscova să facă cu cele peste 100 de nave vechi pe care le-a cumpărat în secret anul acesta

13:02 Două rachete rusești au lovit peste noapte regiunea Zaporojie, a declarat guvernatorul Oleksandr Starukh, precizând că acestea au avariat clădiri din apropierea capitalei regionale dar nu au fost raportate victime.

Statul major general al forțelor armate ucrainene a transmis, de asemenea, că Rusia continuă să bombardeze infrastructura civilă și încearcă să treacă la ofensivă în Avdiivka și Bakhmut.

Rusia a lansat cinci atacuri cu rachete, 27 de lovituri aeriene și 44 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete asupra orașelor, localităților și trupelor ucrainene, potrivit sursei citate.

Principala țintă a loviturilor aeriene rusești a fost Bahmut și Avdiivka, ambele în regiunea Donețk. Orașul Herson a continuat să fie bombardat de la recucerirea sa de către trupele ucrainene.

Americanii au prezentat noul bombardier B-21

12:23 Autoritățile din regiunea Herson, din sudul Ucrainei, au anunțat sâmbătă că vor ajuta cetățenii să se evacueze din părți ale teritoriului ocupat de Rusia pe malul estic al râului Dnipro.

Iaroslav Yanushevych, guvernatorul regional, a declarat că oficialii au ridicat temporar interdicția de traversare pentru a permite ucrainenilor care locuiesc în satele de peste râu să traverseze Niprul în timpul zilei și către un punct desemnat.

„Evacuarea este necesară din cauza posibilei intensificări a ostilităților în această zonă", a scris el pe aplicația de mesagerie Telegram. (Reuters)

12:10Spania a trimis un prim sistem de rachete de apărare aeriană Hawk în Ucraina. Sistemul construit de americanii de la Raytheon poate fi folosit atât împotriva avioanelor, cât și a rachetelor.

În total, Spania a promis că va furniza Ucrainei șase dintre aceste sisteme, notează The Guardian.

11:51VIDEO FOTO Noul avion „invizibil” de generația a șasea a fost prezentat în SUA. Cât costă un B-21 „Raider” și câte vrea să cumpere Guvernul SUA.

Rușii vor ajunge probabil la 100.000 de soldați morți anul acesta

11:18 Imagini cutremurătoare arată interiorul unei camere de tortură amenajate de forțele rusești în regiunea ucraineană Harkov.

Imaginile, postate de politicianul ucrainean Pavlo Sushko, arată icoane zgâriate pe pereții camerei de cei care au fost ținuți acolo.

10:45Noua estimare ucraineană privind pierderile rusești din ultima zi: 510 soldați, un tanc, 3 blindate de luptă ale infanteriei, 8 diferite vehicule, o piesă de artilerie, un elicopter și 8 drone.

De menționat că, dacă se păstrează ritmul din ultima vreme, bilanțul va ajunge la peste 100.000 de soldați uciși până la sfârșitul anului.

Lupte incredibil de dure în jurul Bahmut

10:28 În total, 7.042 de obiecte explozive au fost „îndepărtate și neutralizate" din regiunea Herson, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

Activitatea pentru curățarea zonei de mine și alte capcane a început după retragerea Rusiei din oraș luna trecută. Ucrainenii au verificat aproape 700 ha de câmp deschis, 60 km de căi ferate și 326 de gospodării.

Autoritățile îi îndeamnă pe toți cei care se întorc în orașul Herson sau în zona din jurul acestuia să fie extrem de atenți. (The Guardian)

10:09 Plafonul de preț pentru țițeiul rusesc transportat pe mare, convenit vineri de G7 și Australia, ar trebui redus la 30 de dolari pe baril pentru a lovi mai puternic economia Rusiei, a declarat sâmbătă un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt.

„Este tot ceea ce a propus grupul McFaul-Yermak, dar ar fi necesar să fie redus la 30 de dolari pentru a distruge mai repede economia inamicului", a scris Andriy Yermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, pe Telegram, făcând referire la un grup de lucru internațional privind sancțiunile. (Reuters)

09:46 Lupte incredibil de dure, cu pierderi mari pentru ruși în jurul Bahmut. De ce alocă Putin atâtea resurse pentru cucerirea orașului, obiectivul său numărul 1 încă din luna august.

Rușii vor încălca probabil orice acord privind centrala Zaporojie

09:01 Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului în evaluarea publicată azi-noapte (ideile principale):

  • Rusia încearcă să profite de dorința occidentală de negociere pentru a crea o dinamică în care oficialii occidentali se simt obligați să facă concesii preventive pentru a atrage Rusia la masa negocierilor.
  • Serghei Lavrov a reiterat ca bază pentru negocieri exact aceleași cereri pe care Ministerul rus de Externe le făcuse înainte de invazia din 24 februarie, iar Dmitrii Peskov a adăugat cererea suplimentară ca Occidentul să recunoască anexările de teritorii ucrainene.
  • Forțele rusești reprezintă în continuare o amenințare la adresa infrastructurii energetice ucrainene, în ciuda succeselor apărării antiaeriene ucrainene.
  • Sistemele suplimentare de apărare aeriană occidentale determină comunitatea rusă pro-război să pună sub semnul întrebării campania aeriană rusă împotriva infrastructurii ucrainene.
  • Oficialii ruși stabilesc condiții pentru a negocia demilitarizarea centralei nucleare din Zaporojie, un acord pe care Rusia probabil că îl va încălca și care nu ar elimina sau diminua amenințarea actuală la adresa centralei nucleare.
  • Forțele ucrainene au făcut progrese locale la sud-vest și nord-vest de Kremina. Forțele rusești au continuat să facă progrese minime în zona Bahmut și să desfășoare operațiuni ofensive în zona orașului Avdiivka.
  • Este posibil ca forțele rusești să aibă dificultăți în alocarea și desfășurarea corespunzătoare a forțelor în zonele de ariergardă din sudul Ucrainei din cauza loviturilor ucrainene.
  • Logistica slabă, personalul mobilizat indisciplinat și protestele interne continuă să împiedice Kremlinul să atingă obiectivele mobilizării parțiale.

UE și G7 au plafonat prețul petrolului rusesc

08:50 Discuțiile de pace ar putea fi folosite de Vladimir Putin pentru a-și reface armatele înainte de a lansa un nou atac, a avertizat ministrul britanic de externe.

Într-un interviu acordat The Telegraph, James Cleverly a declarat că există riscul ca „o încetare a focului să fie de fapt doar folosită de Putin pentru a antrena mai multi soldați și pentru a produce mai multă muniție”.

„Ideea este că trebuie să fim foarte, foarte atenți dacă discuțiile de 'pace' - și folosesc cuvântul 'pace' între ghilimele aici - sunt inițiate de Vladimir Putin", a spus el.

07:18Petrolul rusesc a fost plafonat la 60 de dolari barilul. Decizia intră în vigoare de luni.

07:09Turiștii ruși vizitează în grupuri mari Thailanda cu zboruri charter și încărcați de cash.

06:41Edward Snowden a primit un paşaport rusesc după ce a depus jurământul de credinţă.

01:07Un parlamentar rus spune că UE își „riscă securitatea energetică” prin impunerea unor plafoane de preț.

Scurtă recapitulare, sâmbătă dimineață, a evenimentelor recente:

  • Comisia Europeană a emis vineri o propunere de amendare a companiilor cu cel puțin 5% din cifra de afaceri mondială dacă acestea încalcă sancțiunile UE împotriva Rusiei. Persoanele fizice ar putea fi condamnate la pedepse cu închisoarea de cel puțin cinci ani.
  • Autorităţile ruse din regiunea Herson anunţă o „evacuare” de pe malul stâng al Niprului, precizând că cu persoanele cu mobilitate redusă din oraşul ocupat Kahovka.
  • Mai multe ambasade ucrainene din străinătate au primit „pachete însângerate" care conțineau ochi de animale, a anunțat vineri Ministerul ucrainean de Externe.
  • Cancelarul german Olaf Scholz l-a îndemnat vineri pe Putin să găsească o soluție diplomatică la conflict cât mai curând posibil, „inclusiv o retragere a trupelor rusești". Pe altă parte, Kremlinul a anunțat că, în cadrul discuției, Putin i-a spus lui Scholz că poziția Germaniei și a Occidentului cu privire la Ucraina este „distructivă" și a îndemnat Berlinul să își regândească abordarea.
  • Turcia se așteaptă la o „imagine clară” asupra războiului până în primăvară - a declarat vineri ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.
  • Forțele speciale ucrainene desfășoară operațiuni în spatele liniilor inamice în regiunea Zaporojie.
  • Cerul deasupra Kievului și a capitalelor regionale din Ucraina a fost neobișnuit de liniștit în ultima săptămână. Nu au fost înregistrate atacuri rusești majore cu rachete sau drone de pe 23 noiembrie, când aproape 70 de rachete de croazieră au fost trase asupra unor ținte din Ucraina.
  • Un cont de Telegram cu sute de mii de urmăritori a scris că Vladimir Putin a căzut pe scări și a făcut pe el, fapt care subliniază faptul că Moscova are probleme mari în a controla spațiul informațional rusesc.
  • Germania intenționează să livreze Ucrainei șapte blindate Gepard care erau destinate la fier vechi, care se vor adăuga la cele 30 de blindate de apărare antiaeriană care sunt deja folosite pentru a lupta împotriva armatei ruse.
  • Până la 13.000 de soldați ucraineni au fost uciși până acum în război, potrivit consilierului prezidențial al Kievului, Mykhailo Podolyak. La un moment dat, Ucraina spunea că între 100 și 200 dintre soldații săi mureau zilnic pe câmpul de luptă, ceea ce face ca estimarea lui Podolyak să pară conservatoare.
  • Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a făcut un bilanţ „foarte sincer" al capacităţilor Europei în lumina războiului Rusiei împotriva Ucrainei, considerând că Europa „nu este suficient de puternică" să stea singură în faţa Moscovei.

--------------------