Poliţia ucraineană a dejucat vineri o tentativă de furt ce viza o operă a celebrului artist britanic Banksy, pictată la periferia Kievului, au anunţat autorităţile locale citate sâmbătă de AFP.

Pictură murală a lui Bansky. Preşedintele rus Vladimir Putin, pus la pământ în timpul unei partide de judo de un băieţelFoto: Oleg Pereverzev/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Vineri, la Hostomel, un grup de persoane au încercat să fure o pictură a lui Banksy. Au decupat opera de pe peretele unei case distruse de ruşi", a precizat într-un comunicat pe Telegram guvernatorul regiunii Kiev, Oleksii Kuleba.

Mesajul publicat pe reţelele sociale a fost însoţit de o fotografie arătând un perete din care o parte a stratului exterior, vopsit în portocaliu, fusese decupat.

Poliţia a reţinut mai multe persoane aflate la faţa locului, iar opera este în stare bună şi se află în siguranţă, în mâinile forţelor de ordine, a precizat guvernatorul.

Şeful poliţiei din regiunea Kiev, Andrii Nebitov, a menţionat la rândul său într-un comunicat că "au fost identificate opt persoane cu vârsta între 27 şi 60 de ani, rezidenţi din Kiev şi Cerkasî", la circa 200 km de capitală. A fost lansată o anchetă pentru provocarea de pagube materiale, a adăugat acesta.

Banksy a postat la jumătatea lui noiembrie pe contul său de Instagram un video cu toate operele sale murale din Ucraina, inclusiv cea din Hostomel, ce reprezintă o siluetă purtând o mască de gaz şi urcată pe un scaun.

Operele lui Banksy din regiunea Kiev se află sub protecţia poliţiei, a subliniat guvernatorul Kuleba în comunicatul său

Sursa: Agerpres