Parlamentarul rus Leonid Sluțki a susținut vineri, într-o declarație pentru presa de stat rusă, că Uniunea Europeană își pune în pericol securitatea energetică de dragul intereselor SUA și încalcă legile pieței prin impunerea unor plafoane asupra prețului petrolului rusesc, scrie CNN.

Leonid SlutkiFoto: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia Images

„Uniunea Europeană își pune în pericol securitatea energetică. Ei nu au stabilit un plafon, ci au atins din nou nivelul cel mai de jos. Și pentru ce? Pentru a satisface ambițiile partenerilor lor de peste Ocean. Dar europenii nu pot aștepta ajutor din partea lor”, a declarat Sluțki pentru agenția de presă rusă TASS.

Cele 27 de țări ale Uniunii Europene au ajuns vineri la un acord privind plafonarea prețului petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, un instrument conceput de Occident pentru a priva Moscova de mijloacele de a-și finanța războiul din Ucraina.

Acordul, care a fost elaborat joi de ambasadorii UE la Bruxelles, în coordonare cu aliații lor din G7, în special cu americanii și britanicii, precum și cu Australia, era încă în așteptarea unei decizii a Poloniei, care a dat undă verde vineri seară.

Leonid Sluțki, deputat rus de rang înalt care este și președinte al Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat, a indicat că vicepremierul rus Alexander Novak a prezentat anterior în mod clar poziția Moscovei.

„Nicio restricție de preț nu este acceptabilă. Nu vor exista livrări de petrol către țările care se supun condițiilor de preț plafonat, chiar dacă este mai profitabil”, a spus Sluțki.

În octombrie, Vladimir Putin a spus că Rusia nu va furniza resurse energetice acelor țări care vor stabili limite de preț, amintește CNN.

___