Forțele pentru operațiuni speciale ucrainene au declarat că au identificat un sistem de război electronic rusesc în teritoriul ocupat. ”Războinicii noștri au transmis coordonatele EW inamicului către unitățile de artilerie, care au distrus complexul inamic”, se arată într-un comunicat al armatei ucrainene, citat de CNN.

Trupele ucrainene în regiunea ZaporojieFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Într-o declarație pe Telegram, aceasta a afirmat că complexul de război electronic din orașul Polohi a fost folosit pentru a interfera atât cu comunicațiile armatei ucrainene, cât și „pentru a suprima comunicațiile mobile din așezare”. Astfel, ei au tăiat de fapt comunicarea locuitorilor orașului cu lumea exterioară.

Forțele pentru operațiuni speciale au declarat că au distrus, de asemenea, un complex de rachete S-300 care a tras asupra unei maternități din orașul Vilniansk.

Joi, armata ucraineană a afirmat că unele trupe rusești se retrăgeau de pe pozițiile lor din părțile ocupate din Zaporojie și că rușii pregăteau evacuarea personalului administrațiilor de ocupație din regiune.

Statul Major al armatei a declarat că unitățile rusești au părăsit așezările Mikhailivka, Polohi și Inzhenerne.

Ce spun rușii:

Șeful numit de ruși al părții ocupate din Zaporojie, Evgheni Balițki, a negat vineri afirmațiile ucrainene.

„Presa pro-ucraineană răspândește de câteva zile informații false conform cărora orașul Polohi ar fi fost cucerit de către AFU [Forțele Armate ale Ucrainei], că administrația și locuitorii sunt evacuați din Mikhailivka și Vasilivka și că nu există energie electrică sau apă în regiunea", a declarat el.

El a spus că acestea sunt „fanteziile mașinii de propagandă de la Kiev. ... Granițele regiunii Zaporojie sunt bine protejate, niciun metru de pământ nu a fost cedat inamicului”, a spus el..

Dar Balițki a adăugat că „orașele noastre sunt bombardate zilnic”.

Analiza ISW:

În comentariul său cu privire la situația din Zaporojie, Institutul pentru Studiul Războiului a declarat joi că „mișcările militare rusești din regiunea Zaporojie pot sugera că forțele rusești nu pot apăra zonele critice pe fondul creșterii numărului de lovituri ucrainene asupra concentrărilor de forțe și logisticii rusești”.

„Este posibil ca forțele rusești să retragă personal de pe poziții mai apropiate de linia frontului în regiunea Zaporojie pentru a reduce impactul loviturilor ucrainene tot mai intense asupra concentrărilor de forță de muncă și echipamente rusești”, a declarat ISW.

„Retragerea potențială de la Polohi este deosebit de notabilă, deoarece așezarea se află la o intersecție rutieră critică, iar forțelor rusești le-ar fi probabil mai greu să apere Tokmak de eventualele operațiuni ucrainene fără a controla acea intersecție”, a adăugat institutul.